Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość piotraz

Witam,

mam nastepujące pytanie:

Przy ostaniej wymianie paska rozrządu nie wymieniłem pompy wody.Teraz, po 25 tys. km, chciałbym ja dla pewności wymienić.Warto to robic bez wymiany paska?(teraz jest w połowie resursu).Może zaryzykowac i zaczekać do terminu wymiany paska?Zaznaczam ,ze nie wiem kiedy była pompa wymieniana i że nie mam w tej chwili żadnych objawów jej awarii.

Dzięki za pomoc z góry!

https://forum.opel24.com/topic/20848-pompa-wody/

Gość gomezzz1

piotraz, jeśli nie wymieniałeś jej podczas wymiany rozrządu to po co teraz chcesz ją zmieniać? Jeśli jest w porządku to dojeździj do wymiany rozrządu wymień wtedy i po sprawie.

P.S. u mnie w Astrze "puściła" pompa (zaczął) uciekać płyn, wymieniłem ją i z tego co zauważyłem oglądając starą to był na niej znaczek GM i było jakby rok prod. 91 (Astra jest z 91r.) ;) prawdopodobnie nikt jej nie zmieniał wcześniej :) na liczniku było ok. 250 000km :)

https://forum.opel24.com/topic/20848-pompa-wody/#findComment-164304

• 2 tygodnie później...
Gość Anonymous

Witam.

czeka mnie droga 1600 km

To jeszcze nie koniec Świata. Ja bym poczekał do wymiany rozrządu, i zgodnie z "tradycją" wymienił ją wraz z rolkami, napinaczem ..... itd. Jeżeli pompa jest szczelna , zdejmij górną część osłony rozrządu (da się to zrobić bez większego problemu) i zobacz jak wygląda sam pasek na brzegach - pompa to jedyne prowadzenie paska z rantami, i gdyby zachowując oczywiście szczelność, na skutek wypracowania oś nie nie była prostopadła do pompy (miałaby luzy) brzegi paska byłyby poszarpane, postrzępione (przynajmniej jeden z nich) . Taką pompę należałoby natychmiast wymienić.

Ale bez paniki, jak piszą koledzy powyżej, obserwuj i słuchaj.

[ Dodano: Nie Cze 07, 2009 01:15 ]

A, jeszcze jedno

jak pompa się zatrze to grozi pęknięciem paska rozrządu

Z tym zatarciem spokojnie. Jeżeli nie chałasuje jakoś specjalnie (a daje sie to zauważyć) i jest szczelna, to zatrzeć się praktycznie nie ma prawa.

https://forum.opel24.com/topic/20848-pompa-wody/#findComment-161877