Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

bagnet mówi: :)

po jeździe, jakieś 5-10 minut po zatrzymaniu bagnet pokazuje bardzo dużo.... gdzieś 1/3 bagnetu.

Po nocy, kiedy rano sprawdzam bagnet mówi : oleju jest do końca napisu max za górną kreską.

https://forum.opel24.com/topic/20885-poziom-oleju/page/10/#findComment-142447

• Odpowiedzi 94
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

bagnet mówi: :)

po jeździe, jakieś 5-10 minut po zatrzymaniu bagnet pokazuje bardzo dużo.... gdzieś 1/3 bagnetu.

Po nocy, kiedy rano sprawdzam bagnet mówi : oleju jest do końca napisu max za górną kreską.

Mam identycznie. Rano odrobinę z dużo (dosłownie milimetr). Po jeździe i 10 minut po zatrzymaniu - w 1/3 między min a max.

https://forum.opel24.com/topic/20885-poziom-oleju/page/10/#findComment-142354

• 3 miesiące temu...
Gość speedybike

Hmm......

Poczytałem i ....nic nie kumam:)

Mam Astrę 1.6 ,z 1994. benzyna.

Z 2 tyg temu , byłem na wyjeździe, zrobiłem Astrą ok 500km.i na zakrętach lub przy ostrym hamowaniu, zaczęła się na ułamek sekundy, zapalać kontrolka oleju.

A dokładnie tlumacząc było tak:

Wyjechałem z Bydgoszczy do Gdańska, po drodze odbijając do pewnej mieściny,jeździłem także po Gdańsku czyli w 1 stronę zrobiłem ok 250km.(z jazdą po Gdańsku licząc).

No i zauważyłem ze przy ostrzejszym hamowaniu, lub ostrych zakrętach, zapala sią na chwilkę kontrolka oleju.Więc pojechałem na stacje, kupiłem olej i sprawdzając poziom, dolałem ok 700ml.Poziom na bagnecie wskazywał prawie pomiędzy min i max.Na zimnym silniku.A dolewałem po 200ml, szedłem do domu, i wracałem po 15 minutach.Wszystko to po to , żeby nie przesadzić.

Olej sprawdzałem ok 500km wcześniej,(przed wyjazdem do Gdańska) jazda mieszana, ok 6 km w mieście (ale nie centrum) i ok 7 km poza miasto. czyli dziennie ok 30 km max .

więc wyliczając, mieszczę sie w dopuszczalnych granicach zużycia oleju na 1000km....

Powrót do Bydgoszczy , już prosto, bez odbijania po drodze,ok 180km po tyg, zapala się kontrolka, na ułamek sekundy.Dolewam te pozostałe 300ml.

Na drugi dzień, na zimnym silniku sprawdzam poziom, raz jest bagnet umoczony na ok 1 cm, raz wogóle, a kolejny raz...pomiędzy max a min!!!I tak jeżdzę przez tydzień, a kontrolka ani drgnie , i nieważne czy gwałtowniejsze hamowanie , czy też zakręt.

NIE KUMAM TEGO! :mrgreen::wesoly:

Zacząłem mieć wątpliwości, co do oryginalności bagnetu, najpierw proszę, niech ktoś może zmierzy u siebie, jakiej długości ma bagnet w Astrze F, 1.6 kombi , benzyna?

Bo ja już nie wiem , czy mam trefny bagnet, czy co jest grane?Głównie, teraz polegam na kontrolce oleju, za chwilę przejadę na tym ostatnim dolaniu ok 300 km,więc jak liczyłem ze Astra F, moze nawet litr przepalić na 1000km, co w sumie się zgadza patrząc na mój przebieg 250tyś i wiek auta, to za chwilę przepali 300ml oleju, więc jeśli dolało mi się dobrze to za chwilę spadnie poziom poniżej minium....

https://forum.opel24.com/topic/20885-poziom-oleju/page/10/#findComment-117561

Gość andrzej_m55

raz jest bagnet umoczony na ok 1 cm, raz wogóle, a kolejny raz...pomiędzy max a min!!!

więc może na nie równym miejscu sprawdzasz stan oleju

a może ten ogranicznik jest luźny i się przesuwa

https://forum.opel24.com/topic/20885-poziom-oleju/page/10/#findComment-117486

Gość Anonymous

najpierw proszę, niech ktoś może zmierzy u siebie, jakiej długości ma bagnet w Astrze F, 1.6 kombi , benzyna?

może skoro temat dotyczy beny to warto konsultować to w odpowiednim dziale.

do naszych ropniaków wchodzi więcej oleju i są bardzo specyficzne zarówno pod kątem zużycia jak i wahań w pomiarach zimny/ciepły - było już o tym sporo :(

z tego co pamiętam instrukcja mówi by mierzyć na rozgrzanym silniku 5 min po wyłączeniu - sprawdź jak jest w benie ale ponoć wahania są znacznie mniejsze pomiędzy rozgrzanym i zimnym.

oczywiście pomiar na równym podłożu.

w dieselach olej czasem ląduje w zbiorniczku wyrównawczym i z tego co pamiętam jest to objaw usterki uszczelki pod głowicą.

warto też zerknąć na rozgrzanym silniku czy puszcza dymka i jaki ma on kolor - jednak tu jak i w kwestii długości bagnetu z pewnością bardziej pomogą użytkownicy beny.

jakkolwiek ktoś to później będzie tu czytał i pomyśli że tyczy się to również jego diesela.

tak więc sporo powodów dla których warto trzymać się działów skoro ktoś postanowił je założyć.

dodam, że na 9-tej stronie tego tematu zamieściłam długość bagnetu dla silnika X20DTL

pozdrawiam

https://forum.opel24.com/topic/20885-poziom-oleju/page/10/#findComment-117479

Gość speedybike

jakkolwiek ktoś to później będzie tu czytał i pomyśli że tyczy się to również jego diesela.

tak więc sporo powodów dla których warto trzymać się działów skoro ktoś postanowił je założyć.

dodam, że na 9-tej stronie tego tematu zamieściłam długość bagnetu dla silnika X20DTL

pozdrawiam

Oczywiście, i dlatego też na samym początku posta, napisałem jasno i wyraźnie jakie mam auto i że to BENZYNA.

Jeśli ktoś będzie czytał to pobieżnie i nieuważnie, to owszem, pomyśli że do o diesla chodzi:)Ale to już wina samego nieuważnego czytelnika...hehhehe :(

W benzynie jest tak samo, zgasić, odczekać 5 minut minimum, i sprawdzić poziom oleju.

Dla zakończenia mojego postu, dodam, że znam zasady sprawdzania oleju, równe podłoze, ale bez przesady żeby z poziomnicą latać...

Zalałem olej i pokazuje że mam teraz OK.Co nie zmienia faktu , że kontrolka oleju, zpala się dopiero przy naprawdę niskim poziomie oleju, czyli umoczony bagnet na ok 5mm.A byłem przekonany ze zapali jak tylko zniknie pod kreską "minimum"

Wniosek z tego taki, ze miałem naprawde za niski poziom oleju, i nie należy się sugerować tylko kontrolką.

Na tym kończe i pozdrawiam użytkowników diesla, szczególnie w te piękne mroźne poranki:)

https://forum.opel24.com/topic/20885-poziom-oleju/page/10/#findComment-117279