Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

przynajmniej teraz gdy kolega aspius nieco się zagotował

Ja nie bluźnię oraz nie używam takich tekstów:

tylko prawdziwi twardziele... pierdzą przy sikaniu

szkoda bo chętnie rozważyłabym sensowną argumentację

Przeczytaj jeszcze raz jakie są moje argumenty, bo w zacietrzewieniu, tracisz logikę rozumowania.

Moja argumentacja jest nastepująca:

1. Upewnij się, że masz olej przed uruchomieniem silnika. Sprawdzając i tak zobaczysz jego stan.

2. Stan oleju nie powinien przekraczać oznaczonych poziomów , tak na zimnym jak i na ciepłym silniku.

3. Sposób pomiaru, częstotliwość pomiarów, i.t.d., to indywidualna sprawa każdego i innym nic do tego.

Z mojej strony to już nieodwołalnie ostatni post.

https://forum.opel24.com/topic/20885-poziom-oleju/page/7/#findComment-162471

• Odpowiedzi 94
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Gość Anonymous

Moja argumentacja jest nastepująca:

1. Upewnij się, że masz olej przed uruchomieniem silnika. Sprawdzając i tak zobaczysz jego stan.

2. Stan oleju nie powinien przekraczać oznaczonych poziomów , tak na zimnym jak i na ciepłym silniku.

3. Sposób pomiaru, częstotliwość pomiarów, i.t.d., to indywidualna sprawa każdego i innym nic do tego.

Niby ostatni post, a ciągle przybywa w nim treści :shock:

Więc ja też pozwolę sobie jeszcze na komentarz 8)

Na początek zauważ, że to nie Twoja argumentacja ale tezy, które ciągle powtarzasz nie biorąc pod uwagę, że nie na wszystkich silnikach różnica w pomiarze wynosi 0.2l (jak u Ciebie). Jeśli już ich nie uzasadniasz to może powołasz się na jakieś źródło skoro obśmiewasz instrukcję klauzulami wykonalności?

Już raz pytałam skąd twierdzenie, że miarka na bagnecie jest tak wyskalowana by właściwie wskazywać poziom na zimnym lub ciepłym i nie otrzymałam odpowiedzi.

Nie znam się aż tak dobrze na mechanice ale to wyjaśnienie które podałam, dotyczące filtra, wydaje mi się całkiem sensowne. Już z czystej ciekawości, ponieważ dopuszczam do siebie sytuację w której jak pisałeś odchył jest na poziomie ~0.2l, zapytam inaczej: czy pojemność filtra w naszych dieselach 2.0 jest większa niż np w benzynie 1.4, którą porusza się kolega aspius? Ile tam (do filtra) może wchodzić tego oleju do X20DTL i Z14XE? Pytam poważnie bo nie wiem czy jest różnica, może przyczyna leży gdzieś w innym komponencie. Jeszcze raz odwołam się do obśmianej instrukcji i spojrzę na tabelkę - wymiana oleju z filtrem: dla benzynki 1.4 mamy książkowo 3,5l, a dla diesela 2.0 jest tam 5,5l! Różnica 2l, sporo więc może i wahania będą tu większe bo nie sądzę by chodziło tylko o powiększanie miski dla samych jej gabarytów. Przyjmę więc (proszę skorygować czy błędnie) pół litra w tym DTLu. Tak więc między 5 minutami, a całą nocą na postoju w DTLu do miski skapie jeszcze pewnie koło 150ml z innych elementów silnika (to by się nawet pięknie zgadzało z Twoim pomiarem jesli przyjąć że w benie olej z filtra nie spływa w takim stopniu) plus 0,5l ze wspomnianego filtra. Zatem jeśli się nie mylę w obliczeniach, nawet zaokrąglając na dół a conto błędu przy szacowanej pojemności filtra, to różnica wyniesie 0.6l czyli ponad połowę miarki! Widocznie jest co wypełniać i smarować. Sam pisałeś, że wartość "bezpieczna" to 3/4 (0,75l), a przy dobrej kompresji możemy utrzymywać nawet max (1l).

Stan 3/4 jest stanem bezpiecznym.

Ale jeśli masz prawidłowa kompresję, to możesz mieć stan nawet trochę powyżej max.

Moje pytanie brzmi: jak przy tej różnicy chcesz ją utrzymać zarówno na zimnym jak i na ciepłym przy różnicy 0,6l na wskazaniach (choćby z drobnym wahnięciem jak u Ciebie czyli 0,2l)? Przecież skala na bagnecie ma rozpiętość litra i wszystkie wartości na niej są dopuszczalne :wink:

Myślę, że Twój błąd w dyskusji polega na tym, że polecasz metodę niewłaściwą do silników takich jak mój czy osób wypowiadających się na początku wątku i deklarujących wspomniane rozbieżności. Metoda na ciepłym jest dobra zarówno do mojego jak i Twojego silnika więc może dlatego, że jest bardziej uniwersalna - znalazła się w instrukcji. Wydaje mi się też, że skoro tak się stało to bagnet został do niej odpowiednio wyskalowany w każdym rodzaju silnika. Co więcej, jeśli przyjmiemy, że to uzasadnienie jest prawdziwe to Twoja metoda może prowadzić do niebezpiecznego sztucznego zaniżania poziomu oleju, zwłaszcza na rozgrzanym silniku o charakterystyce podobnej do wspomnianego diesela 2.0, przy utrzymywaniu przecież dopuszczalnego stanu połowy skali na miarce (przypominam korekta -0,6l wypadnie pod dolną granicą) ;)

innym nic do tego

Wrzucam tak w kontekście logiki rozumowania w zacietrzewieniu, pozdrawiam ???

https://forum.opel24.com/topic/20885-poziom-oleju/page/7/#findComment-162445

no chyba starczy tych przekomarzań

jedni sprawdzają na zimnym inni na ciepłym a jeszcze inni jak im się kontrolka zapali

czas skończyć tą dyskusje

Andrzej jeszcze trochę się podrapią :wink: i dostana niespodziankę ;)

https://forum.opel24.com/topic/20885-poziom-oleju/page/7/#findComment-162332

Instrukcja dość ogólnie traktuje temat poziomu oleju,

skoro mam ponad 1 cm nadmiaru na zimnym, a na ciepłym jest poniżej max`a, a zalecają sprawdzać po 5 min, to niby mam dobrze, ale chyba jednak trochę tego oleju odessam jakoś dla świętego spokoju (może się zmieści w skali po odessaniu i będzie dobrze czy to na zimnym czy to na ciepłym).

Jak dla mnie czy na zimnym czy na ciepłym powinno mieścić się miedzy min i max..

powinni to w instrukcji napisać , było by mniej niedomówień w tym zakresie..

https://forum.opel24.com/topic/20885-poziom-oleju/page/7/#findComment-162249

Gość Daniel GSi

jedni sprawdzaja na cieplym, inni na zimnym ale nikomu sie motor nie zatarl, czyli kazdy w pewnym stopniu dobrze robi :?: a rozbieznosci rzedu ponad pol litra miedzy zimnym i cieplym sa az niemozliwe przynajmniej u mnie bo czesto sprawdzam z ciekawosci i na zimnym i na cieplym, chociaz wole na zimnym bo nawet pryz malej dolewce nic sie nie stanie, a na cieplym moze byc problem z tym, pozdrawiam wszystkich ktorzy sprawdzaja poziom oleju ???

https://forum.opel24.com/topic/20885-poziom-oleju/page/7/#findComment-162244

Gość Anonymous

może się zmieści w skali po odessaniu i będzie dobrze czy to na zimnym czy to na ciepłym

też tak myślałam i zalałam dokładnie max na zimnym. na ciepłym miałam wtedy niespełna połowę lecz czasami podczas jazdy pojawiał się komunikat aby sprawdzić poziom oleju. dolałam odrobinę i mam połowę na ciepłym - komunikatu nie ma. wydaje mi się, czytając tutaj o bezpiecznych wartościach i dbaniu o turbo, że to jednak troszkę za mało i powinnam się kierować wyłącznie właściwym pomiarem - na ciepłym. zauważ, że abstrahując od dywagacji jak mierzyć, sporo osób wspomina, że lepiej trzymać się bliżej maksymalnego poziomu. kolega aspius mówił nawet o lekko ponad przy dobrej kompresji więc zapewne dobre smarowanie jest istotne. tak więc zadanie arcytrudne by zmieścić się z naszymi silnikami w obu pomiarach i mieć tzw. bezpieczny poziom. ja raczej przestanę zwracać uwagę na pomiar na zimnym i będę się skupiać na 3/4 przy ciepłym ???

[ Dodano: Pią Cze 05, 2009 14:54 ]

rozbieznosci rzedu ponad pol litra miedzy zimnym i cieplym sa az niemozliwe

No wiesz... masz benzynkę 1.6, a z tego co widzę tak duże różnice w pomiarach mają głównie właściciele dieseli. Zresztą do 1.6 chyba też wchodzi książkowo o 2l miej niż do większości dieseli.

(dopiero teraz zauważyłam, że Ty masz corsę - nie wiem czy to porównywalne silniki).

Kurcze to też troszkę taka nierzetelność bo stwarza się problem na zasadzie - ktoś pyta w dziale Astra diesel, ile oleju wlać do silnika X i w trakcie dyskusji pojawia się ktoś z silnikiem Y i pisze - leję 4 i jest ok. Info o tym, że ma inny silnik czy autko można czasem znaleźć przez pewien czas pod jego awatarem ..przez pewien czas :?:

Wydaje mi się, że jeśli ktoś ma całkiem inny silnik czy samochód to powinien to zaznaczyć w postach - ale to taka luźna i nieofensywna dygresja :?:

Wciąż nie wiem jak to jest z pojemnością tych filtrów ale też może niekoniecznie w tym rzecz. Pozdrawiam :lol:

https://forum.opel24.com/topic/20885-poziom-oleju/page/7/#findComment-162225

Gość Daniel GSi

ktoś pyta w dziale Astra diesel, ile oleju wlać do silnika X

- nikt sie nie pyta, a swoje zdanie moge tez wyrazic tutaj mimo ze mam corse

jeśli ktoś ma całkiem inny silnik czy samochód to powinien to zaznaczyć w postach

jest w moim avatarze cale info o samochodzie wiec nie wiem w czym problem

w turbodieslu to normalne ze lepiej miec wiecej oleju niz mniej bo turbina jest na to czula, a jezeli w instrukcji masz napisane zeby sprawdzac 5min po zgaszeniu cieplego to tym sie kieruj, widocznie dobrze kontrolujesz

https://forum.opel24.com/topic/20885-poziom-oleju/page/7/#findComment-162221

Gość Anonymous

nie odbieraj tego zbyt ofensywnie - jasne, że każdy tutaj ma prawo wyrazić swoją opinię :?: tylko w kontekście posiadanego samochodu czy silnika nabiera ona czasem innej interpretacji jeśli się do niego odwołuje.

wiem, że masz w profilu info o samochodzie ale czy gdy np. za rok zmienisz autko na Astrę w dieselu albo usuniesz konto i znikną te informacje, będziesz pamiętał by skorygować te wpisy? Jasne, że nie ale ktoś może na nie trafić i nimi się sugerować bo ich wymowa będzie nieco inna ???

[ Dodano: Pią Cze 05, 2009 15:50 ]

jezeli w instrukcji masz napisane zeby sprawdzac 5min po zgaszeniu cieplego to tym sie kieruj, widocznie dobrze kontrolujesz

Dzięki za opinię - dokładnie tak samo myślę, pozdrawiam :?:

https://forum.opel24.com/topic/20885-poziom-oleju/page/7/#findComment-162216