Skocz do zawartości

Signum bierze olej

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Witam

Mam od kilku miesięcy Signum 1,9cdti z 2005r 150KM - przebieg 80 tyś km.

Od jakiegoś czasu zaczął brać olej - ok.1,5-2,0 L/1000km - zależy od jazdy.

Nie dymi, nie cieknie. Przy wyciskaniu sprzęgła na luzie słychać lekki hałas - podobno koło dwumasowe do wymiany. Jakiś czas temu zapaliła się kontrolka z silniczkiem - samochód przeszedł w tryb awaryjny. Komputer pokazał problem z filtrem cząstek stałych. Mechanik doradził przejechanie się przez kilka minut na obrotach 4 tyś - pomogło na jakiś czas. Olej cały czas oczywiście brał. Ostatnio na dłuższym wyjeździe przeszedł w tryb awaryjny (kontrolka samochodu z kluczem). Po jakimś czasie wypuścił biały śmierdzący dym z rury i zdechł zupełnie. Po zholowaniu do mechanika okazało się, że ma zupełnie zapchany filtr cząstek stałych i filtr paliwa. Po rozcięciu, przetkaniu i wypaleniu filtra samochód jeździ bez zarzutu, ale dalej bierze olej. Podobno to nie turbina. Mechanik mówił mi o jakiś przepustnicach związanych recyrkulacją spalin, które są odłączone i pozostawione otwarte. Czy ktoś może mi podpowiedzieć, gdzie się podziewają litry mojego oleju?

Pozdrawiam

Piotr

https://forum.opel24.com/topic/21440-signum-bierze-olej/

Gość Anonymous

Co do przebiegu to oczywiście pewności nie mam, ale sprzedawca był w miarę uczciwy, a kierownica, gałka biegów, pedały i wycieraczki były OK.

Jak na razie plan mam następujący:

- wymontować turbinę i ją sprawdzić

- jeżeli turbina będzie ok to zdjąć głowicę i wymienić pierścienie.

Macie jakieś inne pomysły?

Pozdrawiam

Piotr

[ Dodano: Wto Lip 14, 2009 11:53 ]

Witam ponownie,

przyczyną znikania oleju była uszkodzona turbina. Po założeniu regenerowanej (800+VAT) problem się rozwiązał.

Pozdrawiam

https://forum.opel24.com/topic/21440-signum-bierze-olej/#findComment-158481