Skocz do zawartości

Gdzie tankujecie do swojej Merivy CDTI ???

Rekomendowane odpowiedzi

Gość bigmaxx

Ogólnie jeździłem wcześniej Corsą z 1.3 CDTI 75KM (przejechane okolo 100tys km) teraz jeżdżę Merivą z tym samym silnikiem i nie wiedzieć czemu najlepiej jeździ mi się na zwykłym Shellu, ten Diesel Extra czy coś takiego. Na V-power diesel nie odczułem różnicy, ale między statoil, orlen lub BP to jest różnica, przynajmniej jak dla mnie. A wyszło to tylko dlatego iż dużo jeżdżę i nie tankuje tylko na jednej stacji, tylko na tej która z markowych jest bliżej. I na Diesel Ekstra może nie pracuje silnik ciszej, kiedyś wydawało mi się że troszkę głośniej przy niskich obrotach, ale na pewno lepiej przyspiesza autko, nie dużo ale jakoś tak lepiej i spalanie przy dynamicznej jeździe zeszło mi z około 6,8 na 6,2. Po tankowaniu na Orlenie zwykłą ropę wyszło mi nawet 7 litrów na 100km... więc te stacje staram się omijać.

https://forum.opel24.com/topic/22393-gdzie-tankujecie-do-swojej-merivy-cdti/page/3/#findComment-77288

• 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 32
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Gość gregsen

Z tym olejem napędowym to różnie jest na różnych stacjach. Miałem Merive 1.7CDTI i starałem sie tankować zawsze na BP i to ten lepszy olej(Ultimate czy cos takiego) albo na Shellu bo uważałem paliwa na tych stacjach za dobre...do czasu...aż zalałem ojca Bravo 1.6 JTD (nówka sztuka) na BP, oczywiście lepszym olejem i auto zaczęło się dławić. Mój Opel mielił to g..wno bez skutków ubocznych i tak by mielił aż do walnięcia pompy dlatego po tym incydencie dałem sobie spokój z markowymi stacjami usłyszawszy od kolegi pracującego na stacji Lukoil bym u niego bez problemów tankował bo Olej jest dobrego gatunku. I tak bez problemu tankowałem auto, w zimie nie miałem problemów z "odpałką" auta, silnik nie chodził na zimno zbyt głośno. Widać że po prostu trzeba mieć "swoją" zaufaną stacje w Polsce...a szkoda...na zachodzie ludzie takich problemów nie mają...dlatego sprzedałem Merive (mimo że bezawaryjna była i wygodna) ale mnie szlak trafiał z tym szukaniem dobrego oleju po stacjach jak jechałem gdzieś w kraj. Teraz tylko Opel na Pb 95.

https://forum.opel24.com/topic/22393-gdzie-tankujecie-do-swojej-merivy-cdti/page/3/#findComment-74825

• 5 miesięcy temu...

Moja Meriva 1,3 CDTI uwielbia ON z BP, a dokładnie Ultimate Diesel. Faktycznie tak jak niektórzy pisali przy gwałtowniejszym wciśnięciu gazu lekko dymi, ale poza tym rewelka. Polecam również Lotos Dynamiic. Polecam paliwa premium wszystkim z czułym systemem common rail. Merivce aż się pysk uśmiecha :D Tak poza tym, czytając powyższe wpisy mam wrażenie, że każda marka samochodu ma chęć na inny typ paliwa!:D Wobec tego obserwujmy swoje cacka i dajmy im to co najlepsze.One już nam dadzą znać co dla nich najlepsze! Pozdrawiam

https://forum.opel24.com/topic/22393-gdzie-tankujecie-do-swojej-merivy-cdti/page/3/#findComment-35396

• 2 tygodnie później...

Do środy na Shellu jest promocja Vpowera dzis tankowalem po 3.98 z kuponem z gazetki. cena bez gazetki to 4.16

https://forum.opel24.com/topic/22393-gdzie-tankujecie-do-swojej-merivy-cdti/page/3/#findComment-31757

• 1 miesiąc temu...