Skocz do zawartości

kontrolka serwisu i tryba awaryjny przy gorącym silniku

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Witam,

Mam astrę II kombi z 2001 roku 1.6 z gazem.

Jakiś tydzień temu podczas ruszania z parkingu samochodu 'osłabł', zapaliła się kontrolka serwisu(samochód z kluczem), tak przez jakiś kilometr i nagle silnik zaczął pracować normalnie, kontrolka paliła się dalej, podjechałem pod blok, zgasiłem, zapaliłem jeszcze raz i wszystko ok, kontrolka zgasła, silnik pracuje jakby nigdy nic.

Otworzyłem maskę, poruszałem kablami(pół roku temu wymieniane), odpaliłem, wszystko ok.

Pomyślałem, że coś się poluzowało, zdrza się.

Dwa dni później to samo, podczas jazdy zapaliła się kontrolka, silnik osłabł, szczególnie na niższych obrotach.

Za jakiś czas ok.

Dwa dni spokoju. I znowu to samo.

Pojechałem do mechanika, opowiedziałem sytuację, a i tak miałem zmienić olej.

Mechanik powiedział, że to mogła być wina świec, pokazał mi jedną, która była trochę ciemniejsza niż pozostałe. Wymienił więc świece, olej, filtry. Odżałowałem prawie 3 stówki z myślą-wszystko dla opelka.

Spokój, silnik chodzi równiej, lepiej zapala na gazie.

Ale tylko na 2 godziny, potem znów '3 gary' na 5 min podczas jazdy i na dzień spokój.

Dzisiaj po południu już cały czas 3 cylindry i check engine.

Żadnych innych objawów, szarpania czy gaśnięcia.

Ma ktoś może pomysł, bo nie chciałbym pojechać do mechanika żeby coś wymieniał 'bo mu się wydaje'.....

Z góry dzięki za każdą radę.

https://forum.opel24.com/topic/22434-kontrolka-serwisu-i-tryba-awaryjny-przy-gor%C4%85cym-silniku/

• Odpowiedzi 43
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Gość Anonymous

Dzięki za radę,ale studiując wątek http://forum.opel24.com/viewtopic.php?t=56 mam 2 wątpliwości(mam nadzieję,że znajdę samo złącze):

1. Nie wiem jaki mam system sterujący.

2. Nie wiem gdzie znajduje się wspomniana tam lampka ostrzegawcza.

w swoim aucie sam nie zczytasz bledow na zworke

wiec pozostaje komputer diagnostyczny

albo druga metoda z gazem i hamulcem

a ze ja opisywalem ze 100 razy to poszukaj

lamkpa jest na desce pod zegarami

a dokladnie dwie

jedna silnika z piorunem

druga auta z kluczem

Gość Anonymous

Ok, jutro sprawdzę.

A taka była asterka bezobsługowa...

[ Dodano: Pią Lip 31, 2009 11:42 ]

Udało się odczytać błędy metodą hamulca i gazu, ale mimo tego, że sprawdzałem pięć razy wyszło mi:

1122(błysk,krótka pauza,błysk,krótka pauza,dwa błyski,krótka pauza,dwa błyski,długa pauza)

15(błysk,krótka pauza,pięć błysków,długa pauza)

50(pięc błysków,krótka pauza,dziesięć błysków(dobrze rozumję,że zero?),koniec)

Nie wiem,czy coś robię źle,ale tak ta lampka błyska...

[ Dodano: Pią Lip 31, 2009 17:57 ]

Czy wie ktoś może chociaż co źle robię?

Gość Anonymous

Mój mechanik mówi, że to na pewno albo uszczelka pod głowicą(płynu na stałym poziomie.czysty,odpala idealnie,moc nie spadła,olej czysty), albo pierścienie na jednym z tłoków(silnik pracuje na 3 cylindrach dopiero jak się mocniej nagrzeje).

Naprawa oscyluje więc między 800(uszczelka) a 1500 zł(pierścienie).

Ręce opadają.

Gość Anonymous

Otworzyłem maskę, poruszałem kablami(pół roku temu wymieniane), odpaliłem, wszystko ok.

Skup się na tym.

Mechanik powiedział, że to mogła być wina świec, pokazał mi jedną, która była trochę ciemniejsza niż pozostałe. Wymienił więc świece,

A cewki nie wziął pod uwagę?