Gość Anonymous Opublikowano 6 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2009 Witam, nie tak dawno wymieniałem w Oplu Astra III (silnik 1.3 cDTi) olej oraz wszystkie filtry (paliwa, kabinowy, powietrza). Wymiany dokonywał sprzedawca oleju silnikowego. Od czasu wymiany pali mi się ikonka samochodu z kluczykiem, a w chwili zgaszenia silnika na chwile wyświetla się napis INSP4. Doczytałem w książce że takie zachowanie może wskazywać na wodę w filtrze paliwa... pojechałem zatem do serwisu w którym wymieniany był olej - powiedziano mi że to nie możliwe by przy wymianie filtra dostała się woda. Oczywiście nie zweryfikowali swoich przypuszczeń (być może dlatego że wyjęcie filtra z paliwa równałoby się z jego zniszczeniem - nie wiem nie znam się). Co zatem zrobił serwis - wpiął się komputerem do samochodu i zweryfikował komunikat błędu: woda w filtrze paliwa - próbowano wykasować komunikat jednak bezskutecznie. Zasugerowano mi żebym wyjeździł do końca paliwo i zatankował na "pewnej stacji" - dziwne bo przed wymianą miałem to samo paliwo, na którym jeżdżę w chwili obecnej kiedy pali się kontrolka Zauważyłem coś jeszcze jeśli odpalę samochód odczekam chwilę, kontrolka się zaświeci i nie gaśnie, jeśli zgaszę na chwilkę auto po czym zapalę - jakby nigdy nic kontrolka się nie zapala - jakby było wszystko w porządku - gdzie szukać rozwiązania problemu? Co powinienem zrobić? Proszę o poradę.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/24068-insp4-oraz-pomara%C5%84czowa-kontrolka-z-kluczykiem/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kicaj Opublikowano 6 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2009 no musieli cos zrobic tylko pytanie czy to woda czy czujnik... bo chyba jest tam czujnik wody poza tym jak przyjechales to si ekontrolka nie swiecila wiec IMHO ja bym sie upieral zeby to naprawili na wlasny koszt...   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/24068-insp4-oraz-pomara%C5%84czowa-kontrolka-z-kluczykiem/#findComment-136690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi