Skocz do zawartości

Czy to duże branie oleju??

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

No właśnie ok 1litra spali mi na 1000km, ale wydawało mi się że to zbyt dużo. A dlatego że wcześniej tyle mi nie spalała Astra tylko dużo mniej, ostatnio zrobiłem planowanie głowicy, wymiana pierścieni, wymiana oleju z filtrem, uszczelka pod głowicą, pod pokrywą zaworów i uszczelniacze zaworów, czyli taki mały remont. Na silniku nie widać już żeby coś wylatywało i żeby był nie szczelny. A oleju używam 15W40 ten oplowski jeśli tak mogę go nazwać

https://forum.opel24.com/topic/24528-czy-to-du%C5%BCe-branie-oleju/page/4/#findComment-100909

• Odpowiedzi 34
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

czyli zrobiłeś to wszystko a spalanie oleju wzrosło? bezpośrednio po takiej robocie 1l / 1000km to zdecydowanie za dużo... czy robiłeś pomiary cylindrów oraz szczelin pierścieni na zamkach?

https://forum.opel24.com/topic/24528-czy-to-du%C5%BCe-branie-oleju/page/4/#findComment-100748

Gość Anonymous

Nie, nie robiłem. Wzrosnąć to nie wzrosło ale tylko niewiele się zmniejszyło. Ale wydaje mi się że silnik mógł być ponownie przegrzany a dlatego, że tuż po tej naprawie niestety nie ja użytkowałem samochód lecz moja matka przez prawie miesiąc. A jak wróciłem po miesiącu i sprawdziłem poziom oleju to okazało się że prawie go nie było. Może dlatego że na dotarciu brał dużo a później nie miał kto dolać, i to jest chyba właściwa przyczyna, a nie wiem jak długo utrzymywał się tak niski poziom, bo przecież wraz z naprawą olej również został zmieniony ale to chyba oczywiste. I lipa...

https://forum.opel24.com/topic/24528-czy-to-du%C5%BCe-branie-oleju/page/4/#findComment-100665

Gość Anonymous

Mi oleju bierze 025 na 1000km(przebieg 80tys),jak to opowiadam kolegom którzy mają inne samochody gdzie branie oleju jest znikome,to się dziwują niemiłosiernie....Byłem u mechaniora(podobno dobry)sprawdził czy nie ma wycieków(nie ma)i powiedział mi jedno że silniki 16 zaw.opla tak mają.Ale czy to normalne?Dla mnie nie!Jak to mechanior powiedział,OPEL spier..lił sprawę z tymi silnikami i tyle.Opel nie chce sie przyznać do błędu(wiadomo akcje naprawcze itp)i teraz maja swoje normy że nawet estremalnie może brać o zgrozo 0.6 na 1000.To sie w pale nie mieści,jednym słowem.

Jeśli wszystko jest zrobione jak należy w jednostce napędowej to nie powinno być żadnego brania oleju!Może sie myle,jak tak to niech mnie ktos wyprowadzi z błedu ale takie jest moje zdanie,rozumiem dolewka przez cały rok 05 litra,góra litr ale nie ćwiarka albo pół na 1000km....

A i nie mówie tu o silnikach wyeksploatowanych albo o wyciekach jakiś.

[ Dodano: Wto Lut 23, 2010 00:15 ]

"dopuszczalne jest 1l/1000 w wypadku LPG - to tak moim skromnym zdaniem"

Jednym słowem śmiech na sali...To moze mu lać olej zamiast paliwa i gazu?

Miałem lanosa,instalacja gazowa-stara generacja i co?żadnego brania oleju przez cały rok,żadnej dolewki,poprostu nic,a w oplu to jakieś kpiny po 3 miesiącach(2500tys) patrze a na bagnecie zero(byłem w szoku)teraz jestem czujny.

https://forum.opel24.com/topic/24528-czy-to-du%C5%BCe-branie-oleju/page/4/#findComment-98292