Gość Anonymous Opublikowano 10 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2009 Witam! Ostatnio wszędzie szukałem info na temat wymiany filtrów w LPG i nic konkretnego nie znalazłem. Chciałem się podzielić moimi doświadczeniami w tym temacie. Instalacja STAG 200, Astra II 1,6 twinport 2005. Aby wymienić filtr fazy ciekłej w moim przypadku musiałem: -wyciągnąć akumulator -zdemontować uchwyt - półkę akumulatora po takich zabiegach odsłania się taki widok Odkręcamy trzy śruby imbusowe w celu zdjęcia pokrywy. Pamiętajmy że podczas odkręcania będzie się rozprężał znajdujący się tam gaz. Po rozszczelnieniu pokrywy najlepiej poczekać aż wszystko uleci. W wyniku rozprężania elementy będące pod wpływem tego zjawiska znacznie się schładzają. Lepiej założyć rękawiczki. Po zdjęciu pokrywy mamy: Wymieniamy filtr. Porównanie starego (30000km) i nowego przedstawia poniższe zdjęcie Ostatnio jak zmieniałem koła na zestaw zimowy wczołgałem się pod silnik i myślę że następnym razem wykonam to od spodu bez ściągania akumulatora. Teraz jak wiem jak to wygląda mogę to zrobić "po omacku". Dodam jeszcze że nie odczuwam żadnej zmiany po wymianie filtrów fazy ciekłej oraz fazy lotnej. Pozdrawiam i mam nadzieję że wasze instalacje są rozsądniej zainstalowane. Przy okazji odradzam zakład "Salachna"w Nysie - robią dziecinne błędy. Poprawiłem linki do zdjęć ArKos   Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/25050-filtr-fazy-ciek%C5%82ej-wymiana/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi