Skocz do zawartości

opel astra II 2.0 Di 16v nie odpala ciepły silnik

Rekomendowane odpowiedzi

ale o co chodzi :?:

możesz napisać jasniej?

jakbys przeszukal forum choc troche to bys znalazl odpowiedz...

• Odpowiedzi 21
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Gość osamielec

check Dołączona grafika

zaswieca sie podczas odpalania ( swiece sie rozgrzeja opytmalnie, po czym zapalam swieci check przez 5 sekund silnik pracuje nie rowno nie reaguje na pedał gazu czym gasnie i silnik pracuje ladnie. Przejade z 10KM i znow sie zasiweca podczas jazdy check ale na gaz reaguje juz normalnie) brak mi do astry tej konkretnie juz slow

zaswieca sie podczas odpalania

tak chyba ma byc...

i znow sie zasiweca

jakie bledy?

i popraw prosze gramatyke oraz interpunkcje

osamielec@ uzupelnij prosze profil...

a bez bledow ciezko gdybac - nikt nie jest wrozka...

Gość osamielec

osamielec@ uzupelnij prosze profil...

a bez bledow ciezko gdybac - nikt nie jest wrozka...

Zauwazyłem nastepująca rzecz!

Auto zapalam popracuje nie rowno 5-8sekund z zapalona kontraolka check(nie za kazdym razem czasami jest ok tak 3 odpały na 5) po czym ustaja te dziwne objawy.

Jade samochodem silnik ma dobre przyspiesznie (pomijajac fakt ze pali okolo 9l/100km) po czym zapala sie kontrolka check i auto nie ma mocy!

Dodam gazu do spodu i tak tzrymam przez chwilke (ok. 4sek) i check gasnie po czym znow auto nabiera mocy. Pozniej tak w kolko jade spokojnie chceck sie zaswieca i znow gaz do spodu i gasnie...

Czy o czyms moze to swiadczyc? Gaz i hamulec do oporu nie dziala w diagnozie bledow

ps zaraz uzupelnie swoj profil

pisalem ze bez bledow ciezko cos powiedziec

po to one sa...

przyczyn moze byc wiele od swiec zarowych, po jakis czujnik, a nawet po wtryski czy tez komputer sterujacy...

• 1 miesiąc temu...
Gość Anonymous

U mnie wszystko było ok. Zachciało mi się wymiany czujników temp tych 2 jeden na termostacie ten na spinkę, ale on działa dobrze no i ten drugi obok niego który daje info do ECU. Na początku było dobrze bo na ciepłym nawet zaraz po uruchomieniu palił od strzała a teraz muszę chechłać z 5 sek. Są to jakieś tanie zastępcze badziewia i podejrzewam, że się s...szył na trochę wyższych zakresach temperatur. Na opcomie wskazuje mi np. 60*C a wskaźnik na zegarach nawet jeszcze nie drgnął. Szkoda, że wywaliłem stary więc pojadę chyba i kupię nowy. Jak wymienię to dam znać czy to ten problem.

Gość Mariusz_760301

Zegar idzie w górę dopiero od 70 st. C - więc może czujnik masz dobry.

Najlepiej kupować oryginał Boscha - 15 zł więcej to nie taka duża kwota ;)

Może sprzedawca źle Ci dobrał ten drugi czujnik.

P.S jak możesz to zrób zdjęcie miejsca zamontowania czujnika pod ECU - u mnie jest jeden ale sprzedawcy twierdzą, że w Y20DTH są dwa - może źle patrzyłem ;)

Gość Anonymous

Zegar idzie w górę dopiero od 70 st. C - więc może czujnik masz dobry.

Najlepiej kupować oryginał Boscha - 15 zł więcej to nie taka duża kwota ;)

Może sprzedawca źle Ci dobrał ten drugi czujnik.

P.S jak możesz to zrób zdjęcie miejsca zamontowania czujnika pod ECU - u mnie jest jeden ale sprzedawcy twierdzą, że w Y20DTH są dwa - może źle patrzyłem ;)

Tylko że po przejechaniu 2km to temp. takiej nie osiągnie i już są problemy. Tak w ogóle to po odpaleniu rano bez problemu - gdy pochodzi z minutkę to również problem z ponownym odpaleniem około 5 s trzeba chechłać. Może to zbieg okoliczności i poszło coś innego bo robiłem rozrusznik a miał już prawie 10 latek bez roboty ale nie zauważyłem by było coś nie tak. W swojej poprzedniej 1.7 isuzu rozwiązałem ten problem dając dodatkową masę na silnik od aku. Tak jak piszę może to całkiem coś innego, zwykła złośliwość rzeczy martwych ale wcześniej gdy odpaliłem to palił mi od pierwszego. Układ paliwa szczelny bo sprawdzałem w OPLU cały, tzn. oni ja się tylko przyglądałem.