Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, szukałem pewnej informacji w internecie na temat zamka centralnego i nie znalazłem. Chodzi mi o "podwójne" zamkniecie. Co sie dzieje gdy zabezpieczam samochód zamykając go dwa razy zamkiem centralnym?

https://forum.opel24.com/topic/26835-zamek-centralny/

cienko szukasz

deadlock powoduje ze po zbiciu szyby nie otworzysz drzwi od srodka

mozesz to sam sprawdzic

zostaw otwarta szybe i zamnkij podwojnie drzwi

i pociagnij za klamke w srodku auta

p.s. w instrukcji opla jest to opisane

ale po co ja czytac :wesoly:

https://forum.opel24.com/topic/26835-zamek-centralny/#findComment-110430

• 2 tygodnie później...

Witam wszystkich użytkowników Opelków :)

mam pewien problem z centralnym zamkiem.

ostatnio postanowiliśmy założyć centralny zamek (z pilotem) do opla corsy, z 1996 roku, 5-drzwiowy, 1,2B. jest to podstawowa wersja tego autka, bez dodatkowego wyposażenia. Siłowniki i sterownik zostały podłączone prawidłowo. Podczas próby generalnej po zamontowaniu okazało się że po naciśnięciu na pilocie zamknij lub otwórz tylne drzwi zamykają się i otwierają bez problemu, a przednie nie dają rady się zamknąć ani otworzyć. Jaka może być przyczyna takiego działania?? przy próbie zamknięcia lub otworzenia auta z kluczyka od strony kierowcy tylne drzwi również otwierają się i zamykają jak należy, natomiast w przednich drzwiach od pasażera siłownik owszem wysuwa się do góry ale zaraz opada w dół i zamyka te drzwi. Jeszcze ciekawostka ze jak podłączy się pod akumulator prostownik i nastawi się go w pozycji Rozruch (podobnie jest gdy autko ma zapalony silnik i alternator ładuje akumulator) i naciśnie na pilocie przyciski zamknij/otwórz to wszystkie drzwi działają elegancko. Wygląda jakby akumulator dawał na postoju mało prądu i przednie siłowniki w drzwiach nie dają rady się otwierać/zamykać. Dodam jeszcze że akumulator nie tak dawno wymieniałem (jakieś 2-3 miesiące temu) i zakupiłem taki na 45Ah, a od nowości był akumulator 36Ah więc myślę że ten co mam teraz nie jest za słaby żeby otwierać centralny zamek:) Jeżeli ktoś zna się na tych sprawach i wie co można zrobić żeby wszystkie drzwi działały tak jak powinny to bardzo proszę o odpowiedź.

P.S Trochę się rozpisałem ale mam nadzieje że wyraziłem się w miarę jasno o co mi chodzi:) Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów Oplowiczów:)

https://forum.opel24.com/topic/26835-zamek-centralny/#findComment-107958

Czy są na jednym bezpieczniku ?

nie

Czy na jednym kablu ?

nie

Co mogło pójść żeby oba poszły od razu ?

kabel miedzy drzwiami a nadwoziem

albo mikrostyk w zamku

tematow o tym jest od groma

poszukaj troszke

https://forum.opel24.com/topic/26835-zamek-centralny/#findComment-106114

• 2 tygodnie później...
Gość Anonymous

Witam wszystkich użytkowników Opelków :D

mam pewien problem z centralnym zamkiem.

ostatnio postanowiliśmy założyć centralny zamek (z pilotem) do opla corsy, z 1996 roku, 5-drzwiowy, 1,2B. jest to podstawowa wersja tego autka, bez dodatkowego wyposażenia. Siłowniki i sterownik zostały podłączone prawidłowo. Podczas próby generalnej po zamontowaniu okazało się że po naciśnięciu na pilocie zamknij lub otwórz tylne drzwi zamykają się i otwierają bez problemu, a przednie nie dają rady się zamknąć ani otworzyć. Jaka może być przyczyna takiego działania?? przy próbie zamknięcia lub otworzenia auta z kluczyka od strony kierowcy tylne drzwi również otwierają się i zamykają jak należy, natomiast w przednich drzwiach od pasażera siłownik owszem wysuwa się do góry ale zaraz opada w dół i zamyka te drzwi. Jeszcze ciekawostka ze jak podłączy się pod akumulator prostownik i nastawi się go w pozycji Rozruch (podobnie jest gdy autko ma zapalony silnik i alternator ładuje akumulator) i naciśnie na pilocie przyciski zamknij/otwórz to wszystkie drzwi działają elegancko. Wygląda jakby akumulator dawał na postoju mało prądu i przednie siłowniki w drzwiach nie dają rady się otwierać/zamykać. Dodam jeszcze że akumulator nie tak dawno wymieniałem (jakieś 2-3 miesiące temu) i zakupiłem taki na 45Ah, a od nowości był akumulator 36Ah więc myślę że ten co mam teraz nie jest za słaby żeby otwierać centralny zamek:) Jeżeli ktoś zna się na tych sprawach i wie co można zrobić żeby wszystkie drzwi działały tak jak powinny to bardzo proszę o odpowiedź.

P.S Trochę się rozpisałem ale mam nadzieje że wyraziłem się w miarę jasno o co mi chodzi:) Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów Oplowiczów:)

Mam podobny problem co Ty, mianowicie u mnie w lewych tylnich drzwiach przy zamknięciu centralnego zamka z pilota lub klucza przy wyłączonym zapłonie rygielek lewych tylnich drzwi opada do połowy a nastepnie wraca do góry. Z kolei przy włączonym zapłonie działa jak talala :drunk: . Rozerbałem drzwi, sprawdziłem zamek "na krótko" i działa poprawnie, przewody w drzwiach również. Może wiecie gdzie znaleźć centralkę od zamka centralnego, już sam nie wiem, może tam jest jakiś problem?

Jeśli poradziłeś sobie z tym problemem, to prośba o oświecenie mnie

pozdro

https://forum.opel24.com/topic/26835-zamek-centralny/#findComment-103344

Gość krzysiek76

Wymieniłem baterie w kluczyku no i centralny potrzebuje jakiegoś zgrania - w instrukcji (po niemiecku) nie ma nic specjalnego więc zapytam tu, jak to zrobić aby zadziałał? czy są jakieś metody aby "załapał" ?

Astra II bertonka 2001r 2.2 v16 gdyby miało pomóc...

https://forum.opel24.com/topic/26835-zamek-centralny/#findComment-103110

Wymieniłem baterie w kluczyku no i centralny potrzebuje jakiegoś zgrania - w instrukcji (po niemiecku) nie ma nic specjalnego więc zapytam tu, jak to zrobić aby zadziałał? czy są jakieś metody aby "załapał" ?

Astra II bertonka 2001r 2.2 v16 gdyby miało pomóc...

wpisz "programowanie kluczyka opel" w google i naciśnij "szczęśliwy traf"

https://forum.opel24.com/topic/26835-zamek-centralny/#findComment-102703