Gość Anonymous Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 Witam forumowiczów. Jeżdżę astra od niedawna i od okoła tygodnia mam wręcz magiczny problem. Mianowicie: podczas jazdy zaczęło mi szarpać samochodem chciałem zmienić z biegu 4 na 5 przy obrotach ok 4500 po wciśnięciu sprzęgła zgasł - szok. Chciałem odpalić ale nie mogłem. Zatrzymałem się i dopiero po kilku próbach samochód odpalił. Zapaliła się kontrolka - samochód z kluczem francuskim. Przejechałem jeszcze 10km i po zgaszeniu i ponownym uruchomieniu kontrolka zgasła i już się nie zapaliła. Przejechałem kolejne 60km i nic jakby wszystko ok. Gdy paliła się ta kontrolka samochód jakby nie miał mocy. Co to może być? Przy okazji pojawił sie problem z odpalaniem na ciepłym silniku - trzeba długo kręcić. Dzisiaj byłem u mechanika był jeden błąd :zawór EGR, czyściłem przepustnice, sprawdzony był rozrząd, czyszczony EGR oraz sprawdziłem czujnik położenia wału korbowego. Wszystko zostało poskładane i samochód pali od ręki. Samochód stał w garażu w temp. ok 5 stopni. Został zagrzany otworzył sie termostat pali "od ręki". Po ok 10 min stania w garażu pali "od ręki". Sprawdzony został praktycznie w każdym zakresie temperatury silnika - ilość odpaleń ok 50. Za każdym razem palił "od ręki". Ucieszony że pozbyłem się problemu pojechałem w ramach ostatniego testu na cpn po papierosy, i klapa znowu trzeba go kręcić jakieś 10-15s aby odpalił. O co chodzi z tym silnikiem czy temperatura otoczenia ma jakiś wpływ na odpalanie i gdzie szukać przyczyny?? Nadmienię że po uciążliwym odpaleniu samochód nie wykazuje cech żadnej usterki ma moc i wszystko jest ok. POMOCY mam nadzieje że koledzy z forum nie poddadzą się bo ja nie mam zamiaru. Wiem że tematy były podobne ale takiego jak ten nie znalazłem.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/27717-trudne-odpalanie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kicaj Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 witaj, jesli dobrze rozumiem - auto pali od reki ale w garazu albo w warsztacie a jak wyjedziesz na zewnatrz i postoi chwile to ma problemy z zapalaniem?   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/27717-trudne-odpalanie/#findComment-101893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 Na to wygląda że tak jest jak mówisz wydaje się że jak cieplej to odpala jak zimno brak odpalenia [ Dodano: Pon Lut 15, 2010 17:16 ] Zamówiłem nowego egr-a z opel shop bo cały czas wywala mi błąd na nim. Czyściłem go i nic. Wymieniłem go dwa dni temu. Problemy z samochodem jak narazie znikły, jakbym wyjechał z salonu co dopiero. Z tą temperaturą, nie miała wpływu , poprostu EGR się zacinał albo jego elektryka szwankowała. Pozdrawiam temat narazie do zamknięcia.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/27717-trudne-odpalanie/#findComment-101889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi