Skocz do zawartości

Trudne odpalanie

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Witam forumowiczów. Jeżdżę astra od niedawna i od okoła tygodnia mam wręcz magiczny problem. Mianowicie: podczas jazdy zaczęło mi szarpać samochodem chciałem zmienić z biegu 4 na 5 przy obrotach ok 4500 po wciśnięciu sprzęgła zgasł - szok. Chciałem odpalić ale nie mogłem. Zatrzymałem się i dopiero po kilku próbach samochód odpalił. Zapaliła się kontrolka - samochód z kluczem francuskim. Przejechałem jeszcze 10km i po zgaszeniu i ponownym uruchomieniu kontrolka zgasła i już się nie zapaliła. Przejechałem kolejne 60km i nic jakby wszystko ok. Gdy paliła się ta kontrolka samochód jakby nie miał mocy. Co to może być? Przy okazji pojawił sie problem z odpalaniem na ciepłym silniku - trzeba długo kręcić. Dzisiaj byłem u mechanika był jeden błąd :zawór EGR, czyściłem przepustnice, sprawdzony był rozrząd, czyszczony EGR oraz sprawdziłem czujnik położenia wału korbowego. Wszystko zostało poskładane i samochód pali od ręki. Samochód stał w garażu w temp. ok 5 stopni. Został zagrzany otworzył sie termostat pali "od ręki". Po ok 10 min stania w garażu pali "od ręki". Sprawdzony został praktycznie w każdym zakresie temperatury silnika - ilość odpaleń ok 50. Za każdym razem palił "od ręki". Ucieszony że pozbyłem się problemu pojechałem w ramach ostatniego testu na cpn po papierosy, i klapa znowu trzeba go kręcić jakieś 10-15s aby odpalił. O co chodzi z tym silnikiem czy temperatura otoczenia ma jakiś wpływ na odpalanie i gdzie szukać przyczyny?:wesoly:? Nadmienię że po uciążliwym odpaleniu samochód nie wykazuje cech żadnej usterki ma moc i wszystko jest ok.

POMOCY mam nadzieje że koledzy z forum nie poddadzą się bo ja nie mam zamiaru. Wiem że tematy były podobne ale takiego jak ten nie znalazłem.

https://forum.opel24.com/topic/27717-trudne-odpalanie/

witaj,

jesli dobrze rozumiem - auto pali od reki ale w garazu albo w warsztacie a jak wyjedziesz na zewnatrz i postoi chwile to ma problemy z zapalaniem?

https://forum.opel24.com/topic/27717-trudne-odpalanie/#findComment-101893

Gość Anonymous

Na to wygląda że tak jest jak mówisz wydaje się że jak cieplej to odpala jak zimno brak odpalenia

[ Dodano: Pon Lut 15, 2010 17:16 ]

Zamówiłem nowego egr-a z opel shop bo cały czas wywala mi błąd na nim. Czyściłem go i nic. Wymieniłem go dwa dni temu. Problemy z samochodem jak narazie znikły, jakbym wyjechał z salonu co dopiero. Z tą temperaturą, nie miała wpływu , poprostu EGR się zacinał albo jego elektryka szwankowała. Pozdrawiam temat narazie do zamknięcia.

https://forum.opel24.com/topic/27717-trudne-odpalanie/#findComment-101889