Skocz do zawartości

Ubywający płyn chłodniczy w nietypowy sposób

Rekomendowane odpowiedzi

Gość wwwariusz

Jak masz olej w zbiorniczku to oprócz uszczelki do roboty będzie jeszcze głowica a przynajmniej na początku do dokładnego sprawdzenia.

• Odpowiedzi 38
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Gość wwwariusz

Jak usługę będziesz załatwiał w serwisie Opel to 1500 zł. nie wystarczy.

U mnie wymieniali np. jakieś uszczelnienia w głowicy, szlifowali siedzenia na wtryski.

Nie jestem mechanikiem więc piszę jak piszę- mało precyzyjnie.

Mi 1500 zł. wystarczyło ale robiłem po znajomości i nie w serwisie.

Gość Mariusz_760301

Prosta sprawa! Podjedź do stacji diagnostyki i niech Ci sprawdzą płyn chłodniczy na obecność spalin. Są specjalne testery do tego. Będziesz wiedział na 100%.

Gość pawelx1988

Podjądę na stację diagnostyczną i ? Tak po prostu powiedzieć:

"Proszę Pana, proszę mi sprawdzić płyn chłodniczy na obecność spalin?" I coś dostane? Jakiś wydruk, czy coś? Czy on mi po prostu powie, że uszczelka jest w bdb stanie.

Ile taki zabieg kosztuje, bo nie wiem czy bank lecieć rabować :evil:

Gość Piotrusss1970

Mi płyn ubywał przez prawie dwa lata, robiło się duże ciśnienie w układzie, wymiana korka, nagrzewnicy, chłodnicy, termostatu i zawsze coś było nie tak. Ostatnie pól roku jeździłem z odkręconym korkiem i płynu niżej niż stan. W końcu problemy z zapaleniem rano (ciepły palił na dotyk) potem jakby olej lub sadze w płynie. No to do mechanika na wymianę UPG lecz po zdjęciu głowicy okazało się że jest pęknięta. Na allegro znalazłem głowicę splanowaną z dotartymi zaworami kompletną (z wtryskami i świecami) i na dodatek z uszczelką -cena 500 zł. Mechanik założył i po problemie. Rano pali na dotyk, ciśnienie w układzie OK i co najważniejsze mam ciepło w samochodzie bo całą tą zimę strasznie marzłem. Koszty głowica 550 z przesyłką, mechanik 200 i 150 olej, płyn i reszta uszczelek.