Skocz do zawartości

Świece żarowe a błąd 0370 (czujnik pompy) 1.7 dti

Rekomendowane odpowiedzi

Temat już stary więc i pewnie usterka zlikwidowana.

Z tym samym błędem "P0370 - niewłaściwy sygnał czujnika położenia pompy" byłem w serwisie Opla. Co prawda błędy znałem już wcześniej bo sprawdzili mi je chłopaki z klubu Astry przez kabel diagnostyczny, program i laptopa natomiast czytalem w internecie o tym błędzie i co głowa to opinia.

Wyszło właśnie wadliwe funkcjonowanie czujnika położenia pompy, bo wyczepieniu go z gniazda pompy, okazało się że cały jest zafajdany w oleju napędowym (ropie), został przeczyszczony, przedmuchany i nałożony został na niego wokoł jakiś specjalny silikon GM, widziałem tylko to na tubce. I Czujnik został założony spowrotem. Jechałem w trasie, sprawdzałem, przy 160 km/h nie wyskakuje już niby błąd ale powiedzieli w serwisie, że powoli będzie czas do wymiany czujnika. A jak się później okazało przy sprawdzeniu ceny w ASO, to okazało się, że nie można wymienić akurat tego czujnika, nie występuje osobno, tylko z całą pompą trzeba oddac do regeneracji. jedyny czujnik jaki występuje wymienny w tym silniku w tej pompie to czujnik temperatury oleju napędowego.

Po części pomogłem i odpowiedziałem chyba na problem, ale sam mam teraz pytanie. Sama pompa uważam, że powinna byćw dobrym stanie bo auto sprawdzone kupione z Niemiec z pewnego źródła, mam je 2 lata i leje ON tylko na stacjach BP i Shell, więc żadna opałówka ani nic, a przebieg to zaledwie 145 tyś km. I nie wiem co z tym fantem zrobić. Po przejechaniu silikonem, uszczelnieniu niby wszystko chodzi i błąd niewyskakuje, pytanie na jak długo to pociągnie.

Jeśli wyczyścili Ci okrągły czujnik z brązowym gniazdem na 2 piny to w internecie można znaleźć coś takiego pod nazwą "zawór tcv denso".

[ Dodano: Nie Maj 16, 2010 15:17 ]

W sumie to się powtórzyłem, ale może uda nam sie ustalic czy p0370 powoduje usterka tego badziewia

Gość pinio-78

No właśnie czyścili Ci ten brązowy czujnik (taki jak kilka postów wczesniej na zdjęciu) ?.

Czy to ten czujnik powoduje bląd 0370.

U siebie wymieniałem ten czujnik bo się rozszczelnił na wyjściu na złączce i lało(sączyło) paliwem, a najgorsze w tym że po przewodach od czujnika w stronę kostki na sterowniku pompy i na dodatek kapało centralnie na rurę wydechową (max. niebezpieczne) - z wiązki kapało centralnie na nią.

Z tego co pamiętam to czujnik ten ma filterek w środku.

• 2 tygodnie później...
Gość Anonymous

Nie masz zbyt dużego wyboru, cała pompa jest cholernie droga a póki co działa. Jeśli będziesz zainteresowany tym czujnikiem (zaworem) to mam taki nowy za 350 zł. Całkiem możliwe, że był problem z przejściem na połaczeniu z wtyczka wiązki i już samo przeczyszczenie gniazda tego czujnika załatwiło Twój problem.

Pozdrawiam

Błąd P0370 nie jest powiązany z zaworem TCV.

Czujnik położenia wałka pompy jest wkręcony w korpus pompy obok czujnika temperatury paliwa.

Kolega wyżej ma rację, czujnika tego nie można dostać oddzielnie mimo iż można go wykręcić bez problemu z korpusu pompy.

Na szczęście awarie tego czujnika zdarzają się stosunkowo rzadko, ale jeśli już problem z błędem P0370 się pojawia należy zbadać oscyloskopem czy przypadkiem uszkodzony sterownik silnika nie fałszuje awarii czujnika położenia wałka pompy.

• 5 miesięcy temu...

Właśnie u siebie sprawdzałem (metodą migającej kontrolki):

0100

0110 te dwa to coś z przepływomierzem(?)

no i ten 0370

jakieś wnioski?