Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość biker_boy

Jako że jestem tu nowy, na początek witam wszystkich serdecznie.

Właśnie nabyłem Opla Astrę 2.0 DTI 2002r. i mam problem z klimatyzacją.

Po przekreceniu kluczyka (bez odpalania) załączają się oba wentylatory i ciągle pracują. Po odpaleniu silnika oba wentylatory dalej kręcą. Na zegarach świeci się kontrolka klimy.

Podjechalem wczoraj do znajomego mechanika, który zajmuje się klimą i sprawa wyglada tak:

Podłączylismy auto pod kompa i nie mozna połączyć się bezpośrednio ze sterownikiem klimatyzacji- tak jakby nie widzial sterownika klimy.

Z kolei łącząc się ze sterownikiem silnika komputer pokazuje błąd czujnika ciśnienia klimy i brak czujnika temp. zew. Czujnika temp. zew. nie ma, zostały po nim tylko 2 kabelki (albo 2 niebieskie albo niebieski i bialy- nie pamietam dokladnie :mrgreen: )

W związku z tym zastanawia mnie fakt czy skoro komputer pokazuje blad czujnika cisnienia klimatyzacji to od razu kupic i zakladac, czy skupic sie jeszcze na samym sterowniku, bo zmylił nas fakt, że nie da sie połączyc z samym sterownikiem klimy.

A może to wina braku czujnika temp. zewnetrznej?

Pościągalismy wszystkie wtyczki ze sterownika, przeczyścliśmy je ale dalej to samo - brak połączenia.

Po odpieciu tego czujnika z osuszacza wentylatory dalej pracuja i konktrolka dalej sie swieci.

Mam jeszcze jedno pytanko: czy najpierw zająć sie klima od strony mechanicznej, tzn uzupelnic, spr szczelnosc itp i pozniej kombinowac z elektryka? Czy to w tym przypadku nie ma znaczenia?

Bardzo prosze o jakieś rady, wskazowki.

https://forum.opel24.com/topic/29052-klima-dzwiny-problem/

Gość biker_boy

Założyłem czujnik temp. zew. , klima jest nabita, szczelna itp i niestety dalej jest to samo. Oba wentylatory się kręcą (na poczatku oba, pozniej tylko ten od chlodnicy silnika) i dalej świeci się kontrolka klimy, a sama klima sie nie zalacza.

Takze juz sam nie wiem, co to moze byc?

Nie mozna polaczyc sie ze sterownikiem klimy, a jak polacze sie ze sterownikiem silnika to pokazuje blad czujnika cisnienia klimatyzacji.

I dalej nie wiem, czy to wina sterownika (bo nie da sie z nim polaczyc), czy wina tylko czujnika cisnienia klimy, tak jak wskazuje sterownik silnika.

Prosze o jakies rady, bo nie chce kupic sterownika, a okaze sie ze to czujnik, lub odwrotnie.

https://forum.opel24.com/topic/29052-klima-dzwiny-problem/#findComment-89778

Gość biker_boy

Panowie problem rozwiazany, kupilem ten czujnik i dalej bylo to samo, ale okazlo sie ze uszkodzona byla wiazka kabli ktora idzie do sterownika klimy i nie bylo sygnalu wlasnie na tym czujniku i dlatego komputer pokazywal blad czujnika - takze mam nowy czujnik, choc stary jest 100%, no ale coz....czlowiek uczy sie na bledach, AREK dzieki za pomoc i zainteresowanie....

https://forum.opel24.com/topic/29052-klima-dzwiny-problem/#findComment-89273