Skocz do zawartości

brak mocy po wymianie uszczelki pod głowicą

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Witam

W styczniu miałem wymianę uszczelki pod głowicą, (X12SZ), no i spoko wymienione gra. Ale nie wszystko , była zima i generalnie nie zwracało się uwagi, ale zauważyłem że mojemu autku brakuje mocy. Zdobyłem kilka opinii że po wymianie uszczeli samochód powinien śmigać i rwać jak sie tylko da :( a on nic... Szczerze powiedziawszy to był mocniejszy gdy pojechałem w góry z jak się okazało pękniętą uszczelką.

Brak wyraźnego przyspieszania, wcześniej to się czuło żę samochód rwie do przodu. Troche bo troche, ale w fotel wciskało... a teraz nic. Mam wrażenie że gdy przyśpieszam to jakbym jechał po lodzie (koła się kręcą, a auto nie gazuje). Druga sprawa, to wcześniej wskazówka płynnie wskazywala prędkość, natomiast teraz się czasem telepie (drży).

A tak na koniec tytułem zakońćzenia, jak mu się dodaje gazu to brzęczy silnik - tak jakby tam ful śrubek było niedokręconych.

Czy podejrzewacie że w serwisie ten silnik doprowadzili do ruiny ? Zastanawiam się nad ciśnieniem w cylindrach ? cokolwiek co mogli przeoczyć przez co spadła mu moc...

Znajomy twierdzi że to sprzęgło (?) A inny znowu że mogli mi przestawić rozrza (?)

Bede wdzięczny za jakieś podpowiedzi.

Pozdrawiam

https://forum.opel24.com/topic/29114-brak-mocy-po-wymianie-uszczelki-pod-g%C5%82owic%C4%85/

Znajomy twierdzi że to sprzęgło

może mieć racje.

Jeśli ślizga się sprzęgło to jest wtedy taki efekt że: dodajesz gazu, słyszysz jak silnik wchodzi na wysokie obroty a samochód przyspiesza bardzo powoli powoli.

Zwróć też uwagę w którym momencie zaczyna ,,łapać" sprzęgło.

https://forum.opel24.com/topic/29114-brak-mocy-po-wymianie-uszczelki-pod-g%C5%82owic%C4%85/#findComment-89401

Witam

W styczniu miałem wymianę uszczelki pod głowicą, (X12SZ), no i spoko wymienione gra. Ale nie wszystko , była zima i generalnie nie zwracało się uwagi, ale zauważyłem że mojemu autku brakuje mocy. Zdobyłem kilka opinii że po wymianie uszczeli samochód powinien śmigać i rwać jak sie tylko da :( a on nic... Szczerze powiedziawszy to był mocniejszy gdy pojechałem w góry z jak się okazało pękniętą uszczelką.

Brak wyraźnego przyspieszania, wcześniej to się czuło żę samochód rwie do przodu. Troche bo troche, ale w fotel wciskało... a teraz nic. Mam wrażenie że gdy przyśpieszam to jakbym jechał po lodzie (koła się kręcą, a auto nie gazuje). Druga sprawa, to wcześniej wskazówka płynnie wskazywala prędkość, natomiast teraz się czasem telepie (drży).

A tak na koniec tytułem zakońćzenia, jak mu się dodaje gazu to brzęczy silnik - tak jakby tam ful śrubek było niedokręconych.

Czy podejrzewacie że w serwisie ten silnik doprowadzili do ruiny ? Zastanawiam się nad ciśnieniem w cylindrach ? cokolwiek co mogli przeoczyć przez co spadła mu moc...

Znajomy twierdzi że to sprzęgło (?) A inny znowu że mogli mi przestawić rozrza (?)

Bede wdzięczny za jakieś podpowiedzi.

Pozdrawiam

Ja bym sprawdził wężyk podciśnienia który idzie z przepustnicy do MAP-sensora (taki prostokąt na grodzi silnikowej) MAP-sensor odpowieda za kąt wyprzedzenia zapłonu , być może że wężyk jest pęknięty lub co gorzej zapomnieli go złożyć na miejsce.

https://forum.opel24.com/topic/29114-brak-mocy-po-wymianie-uszczelki-pod-g%C5%82owic%C4%85/#findComment-89377

To tylko 1,2 więc cudów w przyśpieszeniu nie ma co oczekiwać

Rozrząd i pkt-y - możesz go sprawdzić we wł. zakresie

brzęczenie - do osłuchania

https://forum.opel24.com/topic/29114-brak-mocy-po-wymianie-uszczelki-pod-g%C5%82owic%C4%85/#findComment-89192

Podobnie jak w innych 8 zaworowych opla

- koło wałka rozrządu (to to na górze) - punkt na kole i odpowiadające mu nacięcie na plastikowej obudowie - (około godz 12)

- a koło zębate wału (to to na dole) po zdjęciu koła pasowego - punkt na kole zębatym i odpowiadające mu oznaczenie pod kołem - (około godz 18)

https://forum.opel24.com/topic/29114-brak-mocy-po-wymianie-uszczelki-pod-g%C5%82owic%C4%85/#findComment-87628

Gość Anonymous

Witam ponownie

byłem i mechaniora :P

sprawdził rozrzą i jest OK, sprawdził ponadto sprzegło, przejachał się nim i twierdziże również jest ok (zresztą ja nie zauważyłem by brało inaczej). Na jakiś czas zaślepił EGRa, przejechaliśmy się. Może mocy troche więcej było, ale wywalił błąd i z powrotem odetkał. Przepustnica czysta. Zwrócił mi uwagę na mały wyciek oleju przy uszczelce (to jest druga uszczelka patrząc od góry pierwsza jest pod pokrywą zaworów, a to spod tej drugiej troche leci) stwierdził że należy robote reklamować, ponieważ nie powinno lecieć z tego miejsca, a wymiana na nową uszczelkę będzie się rozbijała o nową uszczelkę pod głowicą (ponoć śruby są tak długie ze obie uszczelki obejmują).

Wg mechanika należało by wyciąć katalizator, ponoć by się auto mogło odmulić. Co o tym myślicie? ma ktoś wycięty ? jak sie sprawują auta i jak wygląda to z przegląem? ktoś się czepia ?

Czekam na jakieś info bo już mnie ten samochód przerasta :beer:

https://forum.opel24.com/topic/29114-brak-mocy-po-wymianie-uszczelki-pod-g%C5%82owic%C4%85/#findComment-86789