Skocz do zawartości

Powitanie! & check engine przy uruchomieniu wentylatora

Rekomendowane odpowiedzi

Gość gregoris77

Witam wszystkich Forumowiczów!

Przegladałem rózne tematy na forum pod chasłem wentylator lub check engine i nie mogłem znaleźć problemu jaki mi sie przydarzył, więc zaczynam nowy temat.

Mój problem dotyczy włączającej się kontroli check (tej z kluczem), w momencie kiedy włącza się wentylator chłodnicy. Po ostudzeniu płynu, wyłączeniu silnika i ponownym uruchomieniu pojazdu check-a już nie ma, ale pojawia się znowu gdy załączy się wentylator. Temperatura przy której włącza się wentylator oscyluje w granicach 90 stopni.

Odczytu kodów błędu bedę miał okazję dokonać dopiero za 2 dni, więc może podacie jakieś swoje sugestie?

Autko moje miało też wypadkową przeszłość więc może wchodzić w grę jakieś nieprawidłowe podłączenie podzespołów.

[ Dodano: Sro Mar 31, 2010 14:16 ]

Odczytałem błędy z kompa i wyskoczyło to:

Łączna ilość kodów błędów: 5

P1481 - Przekaznik wentylatora 1, sygnal za wysoki

(01) - Nie występuje

P1614 - Otrymany nieprawidłowy sygnał immobilisera

(04) - Nie występuje

P0230 - Problem w kontakcie przekaźnika pompy paliwa

(00) - Nie występuje

P0460 - Wysokie napięcie w obw. czujnika poziomu paliwa w zbiorniku

(01) - Nie występuje

P0300 - Przerwa w zaplonie wystepujaca przy niskim poziomie paliwa

(0B) - Nie występuje

Myślę że z moim problemem zwiazany jest błąd P1481. Czy to oznacza że trzeba wymienic ten przekaźnik?. Jesli tak, to gdzie on sie znajduje?

Pozdrawiam.

https://forum.opel24.com/topic/29255-powitanie-check-engine-przy-uruchomieniu-wentylatora/

Pewnie trzeba wymienić, ale gdzie się znajduje to nie wiem. Moim zdaniem za wcześnie się włącza wentylator, u mnie to przy ok. 100 stopniach się załącza.

https://forum.opel24.com/topic/29255-powitanie-check-engine-przy-uruchomieniu-wentylatora/#findComment-88198

Gość gregoris77

Udało mi się porozmawiac z jednym mechanikiem pracującym w serwisie Opla i dowiedziałem się że pod tym błędem (1481) może kryć się kilka usterek:

- nieprawidłowo działajacy wentylator,

- przekaźnik wentylatora,

- sterownik

- i jeszcze coś , już nie pamiętam.

Trzeba więc prawidłowo zdiagnozować usterkę. A biorąc po uwage fakt, że auto miało juz wczesniej ingerencje w instalację, problem moze byc niestandardowy.

Umówiłem sie już do dobrego (polecanego) elektryka, a w razie czego pogadam z tym gosciem z opla, czy nie zrobił by czegoś na "boku"

Pozdrawiam

[ Dodano: Pią Kwi 16, 2010 08:17 ]

Problem rozwiązany!

Przyczyną błędu był uszkodzony przekaźnik wentylatora. Wentylator pracował tylko na 1 biegu a teraz juz wszystko wróciło do normy i pracuje tak jak trzeba. Spec z opla zasugerował mi najpierw wymienic wentylator ale coś mnie tknęło żeby oddać auto do "dobrego elektryka".

Ten bezbłędnie zdiagnozował usterkę i skończyło się na wymianie przekaźnika. Niestety dobry elektryk ma też swoją cenę więc usługa kosztowała mnie prawie 200 PLN.

Pozdrawiam!

https://forum.opel24.com/topic/29255-powitanie-check-engine-przy-uruchomieniu-wentylatora/#findComment-88006