Gość gregoris77 Opublikowano 31 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 Witam wszystkich Forumowiczów! Przegladałem rózne tematy na forum pod chasłem wentylator lub check engine i nie mogłem znaleźć problemu jaki mi sie przydarzył, więc zaczynam nowy temat. Mój problem dotyczy włączającej się kontroli check (tej z kluczem), w momencie kiedy włącza się wentylator chłodnicy. Po ostudzeniu płynu, wyłączeniu silnika i ponownym uruchomieniu pojazdu check-a już nie ma, ale pojawia się znowu gdy załączy się wentylator. Temperatura przy której włącza się wentylator oscyluje w granicach 90 stopni. Odczytu kodów błędu bedę miał okazję dokonać dopiero za 2 dni, więc może podacie jakieś swoje sugestie? Autko moje miało też wypadkową przeszłość więc może wchodzić w grę jakieś nieprawidłowe podłączenie podzespołów. [ Dodano: Sro Mar 31, 2010 14:16 ] Odczytałem błędy z kompa i wyskoczyło to: Łączna ilość kodów błędów: 5 P1481 - Przekaznik wentylatora 1, sygnal za wysoki (01) - Nie występuje P1614 - Otrymany nieprawidłowy sygnał immobilisera (04) - Nie występuje P0230 - Problem w kontakcie przekaźnika pompy paliwa (00) - Nie występuje P0460 - Wysokie napięcie w obw. czujnika poziomu paliwa w zbiorniku (01) - Nie występuje P0300 - Przerwa w zaplonie wystepujaca przy niskim poziomie paliwa (0B) - Nie występuje Myślę że z moim problemem zwiazany jest błąd P1481. Czy to oznacza że trzeba wymienic ten przekaźnik?. Jesli tak, to gdzie on sie znajduje? Pozdrawiam.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/29255-powitanie-check-engine-przy-uruchomieniu-wentylatora/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dudpis Opublikowano 31 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 Pewnie trzeba wymienić, ale gdzie się znajduje to nie wiem. Moim zdaniem za wcześnie się włącza wentylator, u mnie to przy ok. 100 stopniach się załącza.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/29255-powitanie-check-engine-przy-uruchomieniu-wentylatora/#findComment-88198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gregoris77 Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Udało mi się porozmawiac z jednym mechanikiem pracującym w serwisie Opla i dowiedziałem się że pod tym błędem (1481) może kryć się kilka usterek: - nieprawidłowo działajacy wentylator, - przekaźnik wentylatora, - sterownik - i jeszcze coś , już nie pamiętam. Trzeba więc prawidłowo zdiagnozować usterkę. A biorąc po uwage fakt, że auto miało juz wczesniej ingerencje w instalację, problem moze byc niestandardowy. Umówiłem sie już do dobrego (polecanego) elektryka, a w razie czego pogadam z tym gosciem z opla, czy nie zrobił by czegoś na "boku" Pozdrawiam [ Dodano: Pią Kwi 16, 2010 08:17 ] Problem rozwiązany! Przyczyną błędu był uszkodzony przekaźnik wentylatora. Wentylator pracował tylko na 1 biegu a teraz juz wszystko wróciło do normy i pracuje tak jak trzeba. Spec z opla zasugerował mi najpierw wymienic wentylator ale coś mnie tknęło żeby oddać auto do "dobrego elektryka". Ten bezbłędnie zdiagnozował usterkę i skończyło się na wymianie przekaźnika. Niestety dobry elektryk ma też swoją cenę więc usługa kosztowała mnie prawie 200 PLN. Pozdrawiam!   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/29255-powitanie-check-engine-przy-uruchomieniu-wentylatora/#findComment-88006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi