Skocz do zawartości

Wzmacniacz - wytłumaczenie skrótów i sposób podłączenia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem z podłączeniem wzmacniacza. Nie jestem w tym jakoś mocny i mam kilka pytań. Mam takie radio http://allegro.pl/item988621489_radioodtwarzacz_roadstar_panel_mp3_stan_bdb_bcm.html i jak widać nie ma ono wejść cinch, żeby podłączyć wzmacniacz.

Teraz zdjęcia wzmacniacza i jakbyście mogli mi te skróty na nim wytłumaczyć do czego są byłbym wdzięczny. ( GND, REM, BATT)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

I mam do tego 3 kable:

- Kabel pierwszy:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

- Kabel drugi:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Kabel trzeci:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Z tego co wiem to brakuje mi jeszcze jakiegoś kabla, bo wzmacniacz mam od kumpla.

Proszę o podanie czego mi jeszcze brakuje i jak mam podłączyć go skoro mam radio tylko z kostką ?? Z góry dzięki :beer: Jak jeszcze jakieś info jest potrzebne to piszcie.

PS: mam głośniki standardowe i chcę jeszcze podłączyć skrzynie.

Pierwsze zdjęcie

od lewej:

GND-masa

REM-tam podłączasz kabel idący od radia

BATT-zasilanie,prowadzisz prosto z akumulatora,bezpiecznik zakładasz jakieś 20-30 cm od aku

FL- tu podłączasz przedni lewy głośnik

FR- prawy przedni

RR- tylni prawy

RL- tylni lewy

Drugie foto

Bass- potencjometr od tonów niskich

Treble- od wysokich

Gain- głośność rear-tył, front-przód

Trzecie foto

Input-wejście tu podłączasz kable chinch

Output- wyjście tędy możesz podłączyć inny wzmacniacz itp.

Speakerlevel input a to nawet nie wiem do czego służy ale nie musisz nic tam podłączać :/

A teraz kable te z pierwszego foto podłączasz do wzmacniacza chinch wiesz gdzie a ten mały niebieski podłączasz pod REM a do radia możesz kupić takie coś:http://allegro.pl/item1003275491_hurt_brak_w_radiu_wyjscia_na_tube_kup_adapter.html

Te kable z drugiego zdjęcia to nie wiem co to jest ni pies ni wydra :)

Ten czerwony podłączasz do aku tak jak pisałem wyżej a do wzmacniacza pod BATT. No i jest potrzebny kabel masowy o takim samym przekroju co od zasilania i to musisz podłączyć albo pod minus akumulatora albo pod karoserie samochodu. Aha bym zapomniał ten niebieski kabel do radia to będziesz miał przy kostce niebieski kabel podpisany automatic antena i tam do podłączasz.

Jak masz jeszcze jakies pytania to pisz. Mam nadzieję że pomoglem :beer:

sasquach69 Czyli ten kabel drugi nie jest potrzebny ? Musze dokupić kabel masowy i go podpiąć tak jak opisałeś i będzie ok ? No i oczywiście ta przejściówka na cinch...

Który kabel ?? W radiu mam kostkę.

Sorry za mój totalny brak wiedzy... Ale jakoś nigdy się tym nie interesowałem :beer: I wole popytać kilka razy zanim zacznę dobierać się do samochodu.

GND-masa

BATT-zasilanie,prowadzisz prosto z akumulatora,bezpiecznik zakładasz jakieś 20-30 cm od aku

FL- tu podłączasz przedni lewy głośnik

FR- prawy przedni

RR- tylni prawy

RL- tylni lewy

wszystko wyjasnione

ale :beer:

GND = ground

REM = remote

BATT = battery

FL = front left

RR = rear right

itd...

http://elektron.pol.lublin.pl/users/djlj24/studio24/kable/isoshop.htm tu masz schemacik :beer:

a ten kabel nie potrzebny

Mam tą przejściówkę na cinche. W najbliższym czasie postaram się podłączyć i zobaczymy jak to będzie chodziło :wink:

Więc tak. Wzmacniacz podpięty, ale mam aby jedną parę cinchy i mogę do niego podpiąć 2 głośniki. Zastanawiam się czy zamiast skrzyni basowej nie lepiej kupić 2 jakieś głośniki i wmontować je w półkę i podłączyć do wzmacniacza. Przeglądałem głośniki tak do koło 150zł na allegro i zastanawiam się nad tymi:

BLAUPUNKT GTc 542

Alpine SXE-1350S

Alpine SPG-13C2

Blaupunkt GTC 662