Skocz do zawartości

brak mocy po wymianie uszczelki pod głowicą astra g 1.7 dti

Rekomendowane odpowiedzi

Gość password

Pamiętaj że idzie lato temperatura może się podnosić do 95 st. jak stoisz w korku

[ Dodano: Czw Maj 20, 2010 09:29 ]

W zasadzie to i nawet może się podnieść do temperatury przy której włącza się wentylator czyli 100st. ale ja tego jeszcze nigdy nie zaobserwowałem nawet w upałach.

a wentylator nie wlacza sie czasami po przekrocziu doslownie o mm pozycji 90*?

w zeszlym roku mialem przyjemnosc stac w lato w prawdziwym korku w naszej stolycy zaraz po przekroczeniu 90* wskaznik opadal przed 90* i tak w kolko kilkadziesiat razy ale czy wentylator sie wlanczal to nie wiem bo nie bylo nic slychac , jaka jest wlasciwa temp. po przekroczeniu 90 czyzby 100*? , na desce jeszcze daleko do 100!

• Odpowiedzi 27
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Jak wentylator chodził sobie na 1 biegu to miałeś prawo go nie słyszeć.

Wskaźnik na desce pokazuje w pewnym, celowym przekłamaniem, aby nie denerwować niepotrzebnie kierowcy. Temp. 100 stopni to żaden problem dla układu chłodzenia, a użytkownik widząc te nieszczęsne 100 st może się przestraszyć. Dopiero przy 110 stopniach może wskazać max na wskaźniku.

Pamiętaj że idzie lato temperatura może się podnosić do 95 st. jak stoisz w korku

[ Dodano: Czw Maj 20, 2010 09:29 ]

W zasadzie to i nawet może się podnieść do temperatury przy której włącza się wentylator czyli 100st. ale ja tego jeszcze nigdy nie zaobserwowałem nawet w upałach.

a wentylator nie wlacza sie czasami po przekrocziu doslownie o mm pozycji 90*?

w zeszlym roku mialem przyjemnosc stac w lato w prawdziwym korku w naszej stolycy zaraz po przekroczeniu 90* wskaznik opadal przed 90* i tak w kolko kilkadziesiat razy ale czy wentylator sie wlanczal to nie wiem bo nie bylo nic slychac , jaka jest wlasciwa temp. po przekroczeniu 90 czyzby 100*? , na desce jeszcze daleko do 100!

przy 100st tak przynajmniej jest napisane w specyfikacji tego silnika która jest dostępna na forum

Gość Pompka80

Witam - ciąg dalsz tematu ...

Chciałem zapytać czy ktoś po krótce może mi wyjaśnić sposób wymontowania chłodniczki oleju przy obudowie filtra oleju bo sam nie wiem czy powinienem wszystkie płyny pospuszczać i tak naprawde ja się do tego zabrać (poza wykręceniem akumulatora) jeżeli nie macie opcji to jakoś sobie poradzę tak tylko pytam, chyba bardziej z lenistwa, ale zawsze warto spróbować.

Pozdro

Gość Anonymous

Najprościej jest: spuścić płyn i olej. Odpiąć i zdjąć przewody gumowe z chłodniczki. Odkręcić centralną śrubę od filtra oleju (chyba 24mm). Wyjąć cały filtr i wszystko będziesz miał na wierzchu. Gdybyś potrzebował części to moge pomóc w załatwieniu.Pozdrawiam

Gość Pompka80

Witam !!

chcę sprawdzić szczelność chłodniczki bo przecież o to chodzi... nie rozumiem dlaczego piszesz że szkoda czasu ??, chwile pojeżdże jeszcze i wykręce wszystko i spuszcze płyny niedługo będe musiał wymienić olej i filtry to będzie okazja...będe się odyzwał na bieżąco, Myśle, że na weekendzie coś sie wyjaśni to na początku przyszłego tygodnia się odezwe ..

Pompa80 ktoś już zwracał na to uwagę że przy sprawdzaniu szczelności pod ciśnieniem wychodzi że chłodnica jest szczelna i tak tez było w moim przypadku, pomogło dopiero wyłączenie jej z obiegu wodnego. Podejrzewam że nie będziesz w stanie odwzorować warunków roboczych czyli np. 90 stopni.