Skocz do zawartości

Brak reakcji na gaz,astra turbo z20let.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość fbp1984

Witam serdecznie, na poczatku jako swiezak witam wszystkich uzytkownikow i cala administracje forum:)

A wiec tak,zaczne od poczatku. Ktoregos pieknego dnia kupilem astre bertone turbo 2.0 r.prod 2000, z silnikiem Z20LET. W pewnym momencie pojawil sie problem...Przy rozgrzanym silniku samochod w roznych momentach przestawal reagowac na pedal gazu.Po podlaczeniu pod komputer okazalo sie,ze pokazuje sie bladprzepustnica gazu.W zwiazku z tym zamowilem przepustnice uzywana sprawna,zostala zalozona i wyjechalem z wielkim usmiechem i mysla,ze juz nic nie bedzie:))Az tu nagle jade samochodem 160 km/h i obroty spadaja do 1000 i nastepuje brak reakcji na gaz...Po zgaszeniu silnika i odczekaniu chwili samochod normalnie zapala i jedzie dalej.Taka sytuacja zdarzyla sie kilka razy.W zwiazku z tym znowu komputer i okazuje sie ten sam blad.Poszukalem wiec pedalu gazu z potencjometrem i zostal on zalozony.Mijaja dwa dni i znowu sytuacja sie powtarza :samochod jedzie 1000 obrotow zadnej reakcji!!!Zauwazylem jedno,ze dzieje sie to najczesciej kiedy samochod pojedzie troszke szybciej i silnik jest zagrzany.W zwiazku z tym prosilbym o pomoc,Was forumowiczow,czy rzeczywiscie trafilem zle z tymi czesciami???Czy ktos podpowie mi co mozna jeszcze zrobic??Mechanik powiedzial mi,ze to wina uzywanych czesci,bo nie sa nowe i ktoras moglabyc popsuta...Nie widzi mi sie jednak zakup nowej przepustnicy za ok 2000 i pedalu gazu za 800...Z gory dziekuje i pozdrawiam!!!

https://forum.opel24.com/topic/30443-brak-reakcji-na-gazastra-turbo-z20let/

Gość fbp1984

niestety nie pamietam numeru bledu,ale jutro moge pojechac podpiac.z gory dzieki za zainteresowanie problemem.pozdrawiam!!!

[ Dodano: Pon Maj 10, 2010 15:28 ]

witam serdecznie!!!

po podlaczeniu pod komputer pokazaly sie nastepujace bledy:

P0120,P0220

P0571

oraz dodatkowo:

P0130 I P0135.

Prosze o pomoc,z gory dziekuje i pozdrawiam!!!

[ Dodano: Sro Lip 21, 2010 10:06 ]

no niestety blad dalej wystepuje.miale chyba z 2 miesiace spokoju i nagle w zeszlym tygodniu 3 takie akcje z pedalem gazu:).dzwonilem juz do serwisu,ale nowa przepustnica to 1500pln...slyszalem tez,ze przyczyna moze byc ecu.czy ktos jest w stanie mnie naprowadzic na odpowiedni kierunek i czy mozna czyscic przepustnice w z20let??z gory dzieki!!

[ Dodano: Sro Lip 28, 2010 09:36 ]

no i przejechalem asterka trase z jeleniej do leby i ani razu nie przeszla w tryb awaryjny,bylem taki szczesliwy:),ale w drodze powrotnej zdarzylo jej sie to 2 razy po przejechanych okolo 120 km,a po tej akcji dalej spokoj,jakby nigdy nic...czy ktos pomoze mi znalezc rozsadne rozwiazanie??czy to na bank przepustnica??jeszcze raz prosze o pomoc!!!

https://forum.opel24.com/topic/30443-brak-reakcji-na-gazastra-turbo-z20let/#findComment-77881