Gość Anonymous Opublikowano 9 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2010 Witam serdecznie. Chciałbym zapytać bardziej zorientowanych w tematyce moto Forumowiczów o mój samochód. Zakupiłem Astrę G kombi z 2000 roku w wersji 2000eDITIOn. Samochodzik na silnik 1.6 16v 101 kucyków. W sumie poza wymiana filtrów, oleju, stabilizatora i cewki zapłonowej oraz ostatnio sprężarki klimy, wszystko jest OK. Jednak samochód w mieście i trochę poza miastem spala mi 10l benzyny na 100km? Czy to aby trochę nie za dużo? Dodam że spalanie takie występuje bez włączonej klimatyzacji. Co może być tego powodem? Dodatkowo autko lekko, czasami, faluje na wolnych obrotach. Wydaję mi się również, że spala za dużo oleju. W tej chwili jeszcze dokładnie nie zmierzyłem poboru oleju, jednak wydaje mi się, że dużo bierze. Fakt że samochód często jeździ na krótkich dystansach. Stan licznika 149 764km. Jeżdżę na Lotosie 10W40. W autku bardzo często włącza się również wentylator bo temperatura szybko osiąga 90 st., aż boje się co będzie w lecie gdy będą temperatury po 30-40 stopni. W niedługim czasie planuję wymianę płynu chłodniczego, czujników temperatury, silniczka krokowego (raczej czyszczenie), świec. Podpowiedzcie coś co do moich spostrzeżeń co do obecnej eksploatacji Opelka i na co ewentualnie powinienem zwracać uwagę? Jeszcze jedna sprawa zamiast jednego dużo wentylatora od klimy mam dwa małe i dość głośno pracujące. Mechanik się zdziwił jak to zobaczył. Powinienem je wymienić na oryginalny? Pozdrawiam serdecznie i czekam na odp. Mateusz   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/30454-opel-astra-g-kombi-du%C5%BCe-spalanie-pob%C3%B3r-oleju-falowanie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zibi Opublikowano 9 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2010 zamiast jednego dużo wentylatora od klimy mam dwa małe i dość głośno pracującedwa od klimy+chłodnica ,to masz trzy?chyba nie,a dwa to normalne chociaż były astry tylko z jednym spala za dużo oleju.ten silnik zżera sporo oleju,nawet 0,7 L na 1000km   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/30454-opel-astra-g-kombi-du%C5%BCe-spalanie-pob%C3%B3r-oleju-falowanie/#findComment-77777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kicaj Opublikowano 9 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2010 luskin, witaj popraw prosze temat na zgodny z regulaminem, masz na to 1 dzien albo do najblizszej wizyty, co wczesniej. inaczej kosz poza tym zwroc uwage gdzie piszesz...   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/30454-opel-astra-g-kombi-du%C5%BCe-spalanie-pob%C3%B3r-oleju-falowanie/#findComment-77774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość asterix27 Opublikowano 9 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2010 Spalanie benzyny: 10l to trochę dużo Temperatura: podłącz pod kompa i zobacz jaka jest rzeczywista temperatura, wtedy wykluczysz np. walnięte zegary lub czujnik na zegary. Sprawdź też poziom płynu chłodniczego. Falowanie obrotów: czy pali się check engine ? Jeżeli nawet się nie pali diagnostyka komputerowa wskazana. Spalanie oleju: może palić nawet 1l/1000km, to jest dopuszczalne. Wentylatory klimy: 3 wentylatory (w tym 2 wentylatory klimy) to musi być jakaś samoróbka, widać ktoś miał problemy z utrzymaniem odpowiedniego ciśnienia w układzie. Z tego co wiem do 2003 roku w astrach G były 2 wentylatory, a po 2003 tylko jeden (kilkubiegowy).   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/30454-opel-astra-g-kombi-du%C5%BCe-spalanie-pob%C3%B3r-oleju-falowanie/#findComment-77755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 10 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2010 zamiast jednego dużo wentylatora od klimy mam dwa małe i dość głośno pracującedwa od klimy+chłodnica ,to masz trzy?chyba nie,a dwa to normalne chociaż były astry tylko z jednym spala za dużo oleju.ten silnik zżera sporo oleju,nawet 0,7 L na 1000km No właśnie jest normalny duży od chłodzenia silnika i są dwa małe z przodu do klimy. Raczej to jest samoróbka. W sumie nie wiem czy wymienić je na jeden duży oryginalny od Astry. Może być też tak że nie są na tyle skuteczne co powinny. [ Dodano: Pon Maj 10, 2010 14:23 ] Spalanie benzyny: 10l to trochę dużo Temperatura: podłącz pod kompa i zobacz jaka jest rzeczywista temperatura, wtedy wykluczysz np. walnięte zegary lub czujnik na zegary. Sprawdź też poziom płynu chłodniczego. Falowanie obrotów: czy pali się check engine ? Jeżeli nawet się nie pali diagnostyka komputerowa wskazana. Spalanie oleju: może palić nawet 1l/1000km, to jest dopuszczalne. Wentylatory klimy: 3 wentylatory (w tym 2 wentylatory klimy) to musi być jakaś samoróbka, widać ktoś miał problemy z utrzymaniem odpowiedniego ciśnienia w układzie. Z tego co wiem do 2003 roku w astrach G były 2 wentylatory, a po 2003 tylko jeden (kilkubiegowy). Znajomy mi podpowiadał że trzeba przeczyścić silniczek krokowy i nie będzie falowało - gdzie go znaleźć? A co do temperatury to spotkałem się też z opinią, że trzeba wymienić czujniki temperatury. Proszę o fachowe sugestie bo już dość się nasłuchałem "Panów Kaziów z garażu"   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/30454-opel-astra-g-kombi-du%C5%BCe-spalanie-pob%C3%B3r-oleju-falowanie/#findComment-77550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi