Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość drevena

witam.

mam pytanie odnośnie ustawienia rozrządu w astra f 1.6 16v ecotec

na forum znalazłam kilka różnych wersji dotyczących połozenia wału oraz kół żebatych wałków:

1. wałki znakami na przeciw siebie; wał na znak na osłonie rozrządu (znak na wale lekko odchylony na prawą stronę)

2. wałki znakami do siebie; wał na znak na miskę ( znak na wale pionowo na dół)

3. wałki znakami pionowo w górę ( na znaki na obudowę rozrządu {nie znalazłam ich ;)}) ; wał znakiem na osłonę rozrządu jw.

4. wałki znakami pionowo w górę (jw); wał znakiem pionowo w dół na znak na misce

i tu moje pytanie: która wersja jest poprawna??

na osłonie rozrządu udało mi się znaleźc "jakiś" znak tylko na wałku ssącym. na misce mam taką "nadlewkę" i wniej wyciety mały rowek.

z góry dzięki za pomoc :wesoly:

https://forum.opel24.com/topic/30754-ustawienie-rozrz%C4%85du/

• 2 tygodnie później...
Gość obserVator

Podpinam się pod temat. Moja astra posiada silnik C16SE czyli 8 zaworowy 1.6. Od jakiegoś czasu silnik pracuje nierówno, gubi obroty. Silnik krokowy wyczyszczony, kable WN i świece po wymianie, diagnozowana elektryka nie wykazała żadnych usterek. Postanowiłem, więc zajrzeć do rozrządu, który prezentują poniższe zdjęcia :

Dołączona grafika

Dołączona grafika

jak widać na zdjęciu drugim koło zębate wału korbowego jest delikatnie przesunięte względem znacznika na obudowie, a może się mylę? Jeśli taka różnica jest dopuszczalna to mnie proszę sprostujcie. Mam jednak jeszcze jeden argument by sądzić, że przyczyną powyższych przypadłości jest rozrząd. Otóż pasek rozrządu jest luźny, bez większy problemów zawieszony pasek mogę ściągnąć do środka (patrząc na zdjęcie 1 w kierunku do środka koła zębatego górnego) po ok. 5mm z każdej strony koła. Czy to normalne? Wydaje mi się, że pasek powinien być sztywny. Co o tym sądzicie? Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi/wskazówki.

https://forum.opel24.com/topic/30754-ustawienie-rozrz%C4%85du/#findComment-72953

Gość PeterSTG

wałki rozrządu znaki na przeciw siebie wał korbowy znak w dół ze znakiem na misce olejowej

uwaga na jeden wałek rozrządu ma tendencje cofania sie przez co można się pomylić o jeden ząbek po założeniu paska pełen obrót silnika ręcznie sprawdzić ustawienbie znaków

Astra F1.4 v8

https://forum.opel24.com/topic/30754-ustawienie-rozrz%C4%85du/#findComment-72845