Skocz do zawartości

Kody Bledow/ Brak mocy/ Wieksze spalanie/

Rekomendowane odpowiedzi

Gość ArkaDio_MoRaLeZ

Witam Was Wszystkich

samochod Opel Astra 1.6 16v 100km. rok 2000 X16XEL (albo bez L nie jestem pewien)

Mam problem jak wiele osob, ktore pisaly juz nie raz na forum ze im jak i mi w samochodzie swieci sie kontrolka Check Engine.

Auto traci moc (chyba przelacza sie w tryb servisowy- awaryjny) wtedy tylko gdy temperatura silnika wzrosnie do polowy skali czyli ok 90 st.C. Gdy autko zimne to Check sie czasem zapali czasem nie przy wlaczeniu. Jesli sie nie zapalilo od razu to zapala sie jak sie silnik nagrzeje i traci moc. Wydaje mi sie ze takze wzroslo spalanie.

Wiele juz wyczytalem na forach o odczytaniu bledow ( zrobilem to i zaraz spisze). Wiele bylo porad typu sprawdz katalizator filtr powietrza EGR.

A wiec sprawdzilem filtr powietrza i ok, EGR wyjolem i taki ala drucik z glowa na Torxa wychodzil i wchodzil bez najmniejszych problemow. czyli EGR dobry. Postanowilem sprawdzic katalizator, wyjolem caly przedni wydech i spojrzalem do srodka tez jak nowka, takze tez to wykluczam.

Kody usterek jakie mi wyskoczyly to: (metoda zlaczenia zworek 5-6)

0325- Nieprawidłowy sygnał z czajnika spalania stukowego

1710- ??????

0443- Usterka zaworu przewietrzającego w układzie odpowietrzania zbiornika paliwa

0135- Uszkodzenie w obwodzie grzania sondy.

1105- :):)

0351- Usterka w elektronicznej regulacji kąta wyprzedzenia zapłonu - cylinder 1 + 4 za niskie napięcie

0353- :)??

1310- ;-)??

Znaki zapytania to bledy ktorych nie znalazlem w necie co one oznaczaja.

Reszta z tych usterek to dla mnie magia, poniewaz nie znam sie na tyle na samochodach by wiedziec co gdzie i jak naprawic (np kąt wyprzedzania zaplonu). Jako takie mam pojecie jak pracuje samochod co jest za co odpowiedziale tzn poszczegolne podzespoly. Dlatego pisze na tym forum by znalesc pomoc.

Czy kody usterek sa wyswietlane od najstarszej do najnowszej?? Czy odwrotnie. Odlaczylem aku nawet na 6 godzin i nie wykasowaly sie takze moze po wykasowaniu sie ponownie pojawily.

Czy tlumnik koncowy czyli ta duza puszka moze to powodowac? (jeszcze nie sprawdzilem)

Najbardziej moim zdaniem jest prawdopodobne ze to wina odpowietrzania tego zbiornika paliwa chociaz moge sie mylic. Prosze o wyczerpujace odpowiedzi co zrobic, bo nie mam juz sil by myslec co jest nie tak.

Ostatnia rzecz jaka mi do glowy przychodzi to swiece i kable tylko ze ja kabli nie widze zadnych tzn wymienilem na dzialajaca szyne plastikowa z tymi rurkami gumowymi co sie naklada na swiece, poniewaz bardzo mi przerywal samochod, po wymianie bylo ok. W jaki sposob i gdzie moge znalesc kable o ile to ich wina? Prosze o linki o ile ktos mial podobny problem I bardzo dziekuje za odpowiedzi. Postaram sie odpisywac na pytania codziennie. Pozdrawiam :)

https://forum.opel24.com/topic/31495-kody-bledow-brak-mocy-wieksze-spalanie/

• 4 tygodnie później...

Witaj. Wydaje mi się, że to jednak Sterownik silnika. Najlepiej poszukaj w okolicy dobrego elektryka samochodowego. Mam podobny problem. Błędy które się wyświetliły nie miały nic wspólnego z błędami tego silnika Koledzy z forum twierdzili, że źle odczytane. Dlatego moja rada,- dobry elektryk. Pozdrawiam.

[ Dodano: Wto Lip 20, 2010 13:31 ]

Coś dała wymiana świec? Czy dokonałeś naprawy co to było? Możesz odpowiedzieć?

[ Dodano: Pią Wrz 10, 2010 23:36 ]

Witam. Tu chyba też jest dział HUMOR.

Pozdrawiam

https://forum.opel24.com/topic/31495-kody-bledow-brak-mocy-wieksze-spalanie/#findComment-62404