Gość czeslaw555 Opublikowano 8 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 (edytowane) opiłków nie zniweluje ale też i wiele można zrobić bez rozbierania. Mój przypadek Środek który zastosowałem w moich autach.Preparat czyszczący układ paliwowy.Forté Advanced Diesel . Stosowałem STP i inne środki. Jednak podczas wymiany oleju na zaprzyjaźnionym warsztacie, rozmowa zeszła na tematy właśnie zasyfionych układów. Mój mech dał mi taką jedną flaszkę na próbę.Powiedział że ten środek jest dostępny a właściwie powinien być dostępny tylko w warsztatach samochodowych i że oni używają go gdy auto już zdycha. Nie zaczynają od grzebania i szukania przyczyn, tylko zalewają w proporcji zupełnie innej (na mniejszą ilość paliwa) "płuczą" cały układ poprzez pracę silnika na wolnych obrotach itd. Najczęściej po takiej "naprawie" więcej nie trzeba nic robić . Oczywiście jak są uszkodzone jakieś elementy to tego nie naprawi ale mech mówi że w większości przypadków jest tylko syf w układzie i to duży i środek wtedy sprawdza się w 100% Oceńcie sami czy warto go zastosować. Skrócony opis : Forte Advanced Diesel Fuel Conditioner rozwiąże twój problem z uruchomieniem Diesla. Użyj go, aby przeprowadzić czyszczenie układu paliwa, włącznie z wtryskiwaczami. Usuń zanieczyszczenia z zaworu EGR, mechanizmu zmiennej geometrii VGT w turbosprężarce, kolektora ssącego z rowków i pierścieni uszczelniających cylindry. Korzyści ze stosowania: Czyszczenie całego układu paliwowego silnika diesla, m.in. zbiornika paliwa, pompy paliwowej z parafiny i wody oraz innych zanieczyszczeń. Czyszczenie wtryskiwaczy Trwale smaruje wysokociśnieniowy system wtryskowy silników diesla. Minimalizuje gromadzenie się nagaru i laku, który tworzy się w rowkach i na pierścieniach tłokowych, na skutek występowania zanieczyszczeń w oleju silnikowym, powstających w wyniku przedmuchu gazów z miski olejowej. Podwyższa efektywność spalania i minimalizuje ilość zanieczyszczeń w układzie dolotowym, tworzących się w wyniku działania systemów EGR i przewietrzania skrzyni korbowej. Minimalizuje ilość sadzy, gromadzącej się w filtrach cząsteczek stałych, podnosząc efektywność spalania mieszanki. Minimalizuje korekcję czasu wtrysku wtryskiwaczy poprzez polepszenie składu mieszanki. Zmniejsza proces utleniania się paliwa, a szczególnie w bio-paliwach i mieszankach z paliwem o normie EN 590, zapobiegając jednocześnie rozrostowi drobnoustrojów w zbiornikach paliwowych. Skutecznie usuwa parafinę z pompy i filtra paliwa. Zapobiega procesowi kłaczkowania paliwa i w jego wyniku zapychania się parafiną filtra paliw. Test na własnych autach. Na pierwszy ogień poszedł Citroen Xsara Picasso z 2005r. 2.0 HDi 90km. Przebieg w pobliżu 500 tys km. Auto w rodzinie od 3 lat. Przez ten okres oprócz napraw w zawieszeniu (wiadomo jakie mamy drogi), wymieniono tylko zawór EGR. Po wlaniu do baku w/w preparatu i przejechaniu pierwszych 300km zauważalne zmiany w pracy silnika. Chodzi ciszej , równiej , dynamika też nieznacznie wzrosła. Auto używane do miasta , więc robi niewiele km. Test trwa nadal. 8.09.13Przejechałem się Picasiem po obwodnicy. Auto przejechało po użyciu środka ok 800 km. Wyraźnie odczuwalne zwiększenie mocy, dynamiki silnika. Spalanie na kompie spadło średnio o ok 0.4 L/100km. Silnik pracuje znacznie ciszej. Nie jest źle Przy kolejnej wymianie oleju , przetestuję czyszczenie silnika . Drugie auto Citroen C5 III 2.0 HDi z 2009r. 140km. Miałem przed sobą do pokonania wiele kilometrów postanowiłem użyć wyżej wymienionego preparatu. Nie miałem zastrzeżeń co do pracy mojego silnika który po przejechaniu ok 200 tysięcy km pracował i pracuje dobrze , choć bywa że czasami na wolnych obrotach lekko nierówno. Dynamika jego jednak była na przyzwoitym poziomie. Zalałem. Wyruszyłem w długą drogę. Po przejechaniu ok 250 km pierwszy postój. Podnoszę maskę wyraźna słyszalna różnica w pracy silnika, wtryskiwacze, "chodzą" ciszej, silnik też pracuje równiej .Po dotarciu do celu, czyli po przejechaniu dodatkowych ok 900 km. kolejne podniesienie maski. Wtryskiwacze pracują jeszcze ciszej , silnik zupełnie nie trzęsie , pracuje bardzo równo. Praca jego przypomina pracę trochę brzmienie silnika benzynowego. Wyruszam w dalszą podróż, przejechane kolejne 800 km. Po środku w baku nie ma już śladu, jednak zmiany nie zniknęły a wręcz przybyło ich . Zmiany to znaczny spadek spala ON , po parokrotnym zatankowaniu średnia spalania spadła o 0.7 L/100km, taka różnica wychodziła z obserwacji średniej spalania jaką wskazywał komputer pokładowy jak też z fizycznego sprawdzania spalania, czyli sprawdzanie od tankowania do tankowania, oczywiście do pełna. Dynamika, przyspieszanie też uległy zmianie na plus. 05.09.13. Trasa zakończona , przejechałem łącznie po zalaniu środka ok 2100 km. Silnik nadal utrzymuje przyjemne brzmienie dla ucha, pracuje równiej na wolnych obrotach ale co najważniejsze, zdecydowanie przybyło mocy. Subiektywne wrażenie jest takie jakby przybyło o wiele więcej koni mechanicznych. Przy wyprzedzaniu na naszych krajowych drogach, przyspieszenie zaskakuje dynamiką, znacznie szybciej rozwija prędkość, co jest dosyć ważne, wiadomo dlaczego. Po przyjeździe do domu, podpięcie kompa i wyraźne wyrównanie dawek na wtryskiwaczach. Preparat więc spełnił swoje zadanie. Środek jest na bazie nafty .Dla niedowiarków mogę zaproponować odstąpienie (odpłatnie, ja też za niego płaciłem)flaszki specyfiku, niech zaleją, sprawdzą i.... opiszą swoje odczucia po użyciu, tutaj na forum. Proszę tylko nie pisać że to syf, że nie działa bez zastosowania tego środka w swoim aucie. Zalej, przejedź ileś tam km. i wtedy napisz. Edytowane 8 Września 2013 przez czeslaw555   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/31510-czyszczenie-wtryskiwaczy-koncentrat/page/3/#findComment-499528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kelso Opublikowano 8 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 (edytowane) czeslaw555 - te same efekty działania opisują ludzie dolewający olej do dwusuwów (2T) do ON. Patent znany od bardzo dawna, sprawdza się również w nowoczesnych silnikach. Oczywiście nie każdy olej 2T jest dobry do tego celu, ale o tym całe strony są na innych forach. Sam stosuję, ale zbyt krótko żeby moja opinia była miarodajna, choć potwierdzam pozytywy. Zalety: 1. Poprawa kultury pracy silnika (ciszej, równiej) 2. Mniejsze dymienie + wydłużenie dystansów między wypalaniem DPF 3. Po dłuższym stosowaniu na silnikach z dużym przebiegiem - nieznaczny spadek zużycia paliwa - około 0.5l/100 (efekt oczyszczenia wtryskiwaczy z nagarów/osadów - potwierdzony poprawą korekcji wtrysków przed i po zastosowaniu 2T) oraz poprawa dynamiki silnika. Dodam na koniec, że olej 2T dolewa się do każdego tankowania w proporcji 1/200-250 a najpopularniejszy to Liqui Moly 1052. Edytowane 8 Września 2013 przez Kelso   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/31510-czyszczenie-wtryskiwaczy-koncentrat/page/3/#findComment-499535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 2T do diesela to od dawna stosowane rozwiązanie, do tego sprawdzone. Co do postu czesław555 jeśli chcesz robić reklamę, to w odpowiednim dziale.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/31510-czyszczenie-wtryskiwaczy-koncentrat/page/3/#findComment-499543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość czeslaw555 Opublikowano 8 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 (edytowane) Co do postu czesław555 jeśli chcesz robić reklamę, to w odpowiednim dziale. to jak opisać środek który zastosowałem ? Anonimowo , bez podawania nazwy ? linki wykasowałem, kto zechce i tak trafi . Reklama zawsze będzie. Np jak napiszesz że używasz telefonu Nokia, to też reklama. Czy tylko 2T jest właściwym i jedynym środkiem ? Opisałem co wlałem i co wyszło z tego Edytowane 8 Września 2013 przez czeslaw555   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/31510-czyszczenie-wtryskiwaczy-koncentrat/page/3/#findComment-499556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 Bardzo dobrze - linki są zbędne jak sam zauważyłeś. Nazwy padają tu różne. Jeśli jesteś dystrybutorem i chcesz przedstawić ofertę, to jest do tego inny dział. To Twój kolejny post na kolejnym forum samochodowym. Wklejanie identycznych postów jak leci na forach, to po prostu SPAM.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/31510-czyszczenie-wtryskiwaczy-koncentrat/page/3/#findComment-499557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość czeslaw555 Opublikowano 8 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 Dodam na koniec, że olej 2T dolewa się do każdego tankowania w proporcji 1/200-250 a najpopularniejszy to Liqui Moly 1052. to też jakby nie patrzeć reklama produktu. Jednak ja tego tak nie oceniam, dla mnie jest to informacja co stosuje ktoś i jakie ma efekty, odczucia.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/31510-czyszczenie-wtryskiwaczy-koncentrat/page/3/#findComment-499559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość czeslaw555 Opublikowano 8 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 (edytowane) Jeśli jesteś dystrybutorem i chcesz przedstawić ofertę, to jest do tego inny dział. nie jestem dystrybutorem bo to produkt przeznaczony dla warsztatów samochodowych (to nie reklama). Tam to dostałem. Jestem obecny na wielu forach to fakt. Jak widać nie ja jedyny skro inni też to wiedzą , więc też muszą bywać na tych forach. Środek jak dla mnie i wg.mojej oceny jest godny polecenia i nie będę tworzył różnych wersji tekstu. Nie ma sensu. Mój styl pisania może sugeruje coś ale to wynika z faktu że pracowałem przez wiele, wiele lat w hurtowniach i szkoliłem handlowców. Tego stylu już chyba nie da się zmienić. Wszystko co bym teraz napisał o środku i firmie wyjdzie że reklamuję . Tak, polecam ten środek, jak wiele innych jest polecanych na forach. Choć z tą dystrybucją to dobry pomysł, przemyślę , tylko skąd więcej czasu brać na to wszystko co mam do zrobienia ? Edytowane 8 Września 2013 przez czeslaw555   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/31510-czyszczenie-wtryskiwaczy-koncentrat/page/3/#findComment-499561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gawlak Opublikowano 8 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 kolego czeslaw iles tam do reklamy mamy odpowiedni dzial na forum takie wpisy sa traktowane jako kryptoreklama a tego nie lubimy tym bardziej co udowodnil kolega identyczne wpisy masz na innych forach wiec albo stosujesz sie do zasad i regulaminu jakie tutaj panuja albo sie pozegnamy a wpisy znikna   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/31510-czyszczenie-wtryskiwaczy-koncentrat/page/3/#findComment-499562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość koni2305 Opublikowano 8 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 (edytowane) Witam. A co koledzy powiecie na temat "skydd-a". Używam go do każdego tankowania, uważam że jest to jeden z lepszych dodatków do paliw. Do każdego tankowania? to nie lepiej sobie zalać po prostu lepszym paliwem np. Shell v-power, Lotos dynamik lub podobnym? W zimie szef zawsze kazał zalewać desperator diesla, Vivaro 1,9 którym jeździłem nie lubiło go bardzo. Zawsze po zalaniu zapalały się pomarańczowe kontrolki jak już się wypaliło i zalało świeżym paliwem wszystkie gasły. Edytowane 8 Września 2013 przez koni2305   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/31510-czyszczenie-wtryskiwaczy-koncentrat/page/3/#findComment-499571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość astra.h Opublikowano 12 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 A co myślicie o dodawanie oleju 2T do ropy (olej ten ma właściwości czyszczące). Wątek ten jest poruszany na wielu forach a co Wy o tym myślicie? np wątek na forum alfy : http://www.forum.alfaholicy.org/forum_ogolne_o_alfa_romeo/76456-mixol_dlaczego_dolewamy_oleje_2t_do_ropy_pigulce.html . Ja tego nie używam ale moi znajomi tak , i jestem ciekaw Waszego zdania na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/31510-czyszczenie-wtryskiwaczy-koncentrat/page/3/#findComment-499801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi