Skocz do zawartości

kod błędu - P0243 - 2007|Astra-H|Silnik|Z 13 DTH

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rafal_atom

witam po przeczytaniu forum nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie wiec zwracam się do was o pomoc wracając dzisiaj w nocy z nad morza zaświecił mi się kod błędu

Okno odczytu CAN> 2007|Astra-H|Silnik|Z 13 DTH

Łączna ilość kodów: 3

P0107 - Niskie ciśnienie doładowania

(03) - Nie występuje

P0243 - Obwód regulacji ciśnienia ładowania, odchylenie dodatnie

(11) - Nie występuje

P0243 - Zawór ograniczający ciśnienie doładowania - przerwany obwód

(04) - Nie występuje

wiec zatrzymałem się podpiąłem lapka i okazało się ze wyświetla się błąd P0243

samochód stracił na mocy i to strasznie tak ze nawet tiry mnie wyprzedzały prędkość około 100km/h.

okoliczność: gdy zaczął padać deszcz a raczej wielka ściana deszczu zaświecił mi się ten błąd i powstała usterka

bardzo proszę o pomoc co mogło się uszkodzić - z opisu błędu wynika jakby się wypiął jakiś wężyk czy w dobrym kierunku mysle ??

usunąłem zbędne słowo z tytułu/zbyszek670

https://forum.opel24.com/topic/32490-kod-b%C5%82%C4%99du-p0243-2007astra-hsilnikz-13-dth/

podpinales na wlaczaonym, wylaczonym silniku?

po skasowaniu bledow co sie pojawia?

jesli pojawilo sie to podczas deszczu to moze sugerowac problem z elektryka (kabelkologia)

https://forum.opel24.com/topic/32490-kod-b%C5%82%C4%99du-p0243-2007astra-hsilnikz-13-dth/#findComment-59172

Gość rafal_atom

dzieki za zainteresowanie sie moim problemem

witam tak i na włączonym i na wyłączonym

na wyłączonym silniku pojawia się tylko błąd P0243 kiedy odpale po jakims czasie dochodzi reszta bledów wszystkie bledy sie da wykasowac niema zadnego problemu

a dodam jeszcze ze jak silnik jest zgaszony oczywiscie przy zapalonym zaplonie blad wyswietla je na czarno kiedy odpale silnik swieci sie na czerwono

zastanawiam sie czy nie uszkodzil sie jakis czujnik na dole po wjechaniu w jakas kaluzę. prosze o jakies wskazowki od czego zacząć sprawdzanie.

a jesli nie to gdzie szukac przyczyny uszkodzenia jakies zaworki cisnieniowe ??

https://forum.opel24.com/topic/32490-kod-b%C5%82%C4%99du-p0243-2007astra-hsilnikz-13-dth/#findComment-59164