Skocz do zawartości

Astra II 1.7 isuzu. Tryb awaryjny włącza się bez reguły

Rekomendowane odpowiedzi

Gość piotrek.gk

Witam Wszystkich

Chciałbym się poradzić w sprawie dziwnego zachowaniu mojej Asterki. Posiadam ją już około 2 lat i jak do tej pory było ok, no z małym wyjątkiem. Przy prędkości ponad 130 włączał się tryb awaryjny i musiałem gasić silnik by wrócił do poprzedniego stanu, ale że rzadko gdzie się do tej prędkości rozpędzałem, więc jakoś mi bardzo to nie przeszkadzało. Od jakiegoś czasu problem się nasila tzn tryb awaryjny (kontrolka z kluczykiem) włącza się już przy niższych prędkościach, zupełnie bez jakiejkolwiek reguły czy zależności. Bywa tak, że po przejechaniu kilku km z prędkością max 60 potrafi się włączyć jak i dopiero około setki po kilkunastu km. Czy ktoś ma pomysł co to może być czy bez podpięcia kompa nic się nie da podpowiedzieć?

Pozdrawiam

Piotrek

https://forum.opel24.com/topic/32579-astra-ii-17-isuzu-tryb-awaryjny-w%C5%82%C4%85cza-si%C4%99-bez-regu%C5%82y/

Wciśnij pedał hamulca i "gazu" równocześnie przekręć kluczyk na II (nie odpalaj silnika) i licz ile razy mruga kontrolka silnika pomiędzy dłuższymi przerwami potem napisz co Ci tam wymrugało...

zgaduje ze wyjdzie 0400 :) (10, 4, 10, 10 mrugniec) :beer:

daj znac co wyszlo

a ja znalazlem cos takiego

0105 Nieprawidłowy sygnał z czujnika ciśnienia MAP - chyba benzyna

http://forum.opel24.com/kod-0105-vt33566.htm?highlight=0105

P0105 Za mocne wejście obwodu sensora ciśnienia ładowania C-08

P0105 Za słabe wejście obwodu sensora ciśnienia ładowania C-08

P0105 Za mocne wejście obwodu dopływu mocy sensora ciśnienia ładowania C-08

P0105 Za słabe wejście obwodu dopływu mocy snsora ciśnienia ładowania C-08

P0105 Wadliwe dzialanie ukladu krytycznego 1 (zob. procedure sprawdzania - opis kodu usterki) B-18

P0105 Wadliwe dzialanie ukladu krytycznego 3 (zob. procedure sprawdzania - opis kodu usterki) B-18

P0105 Wadliwe dzialanie ukladu krytycznego 2 (zob. procedure sprawdzania - opis kodu usterki) B-18

http://forum.opel24.com/kody-bledow-do-astry-g-vt8181,18.htm#197720

[ Dodano: Pon Sie 02, 2010 11:15 ]

i jeszcze to http://forum.opel24.com/czujnik-cisnienia-bezwzglednego-map-sensor-co-to-i-po-co-vt52007.htm#419276

Gość piotrek.gk

Dzięki za podpowiedź. Pojechałem do fachowca i na kompie wyszedł ten sam błąd. Kupię czujnik, bo jakiś wielkich pieniędzy nie kosztuje i jak wymienię dam znać czy pomogło.

Pzdr

Sprawdz czy ci nie spadł wezyk od podcisnienienia. Miałem takie same objawy i wina była po stronie wezyka który spadł z trójnika.

Gość piotrek.gk

Wężyk nie spadł ale po wymianie tego czujnika połowa problemu się rozwiązała. Tzw przy niskich prędkościach wszystko jest ok, nic się nie dzieje, natomiast włączanie się trybu awaryjnego przy 120-130 nadal pozostało. Nie ma też możliwości sprawdzić czy kontrolka wymiga jakiś błąd, bo nic nie pokazuje. Czy może trzeba po włączeniu się kontrolki jechać na podpięcie do kompa, może wtedy coś pokarze?

mozesz sie przejechac z fejsem, i na zywo zbierac dane (stad mowie o tym jako odczyt live)

bede podtrzymywal ze to moze byc EGR

• 2 miesiące temu...

Witam, miałem podobny objaw po wielu wizytach w serwisach okazało się że problem był z drugim obwodem z vacum pompy przy alternatorze, na obwód hamulców było ok a na zawór turbo nie i przy większych prędkościach pojawiała się kontrolka z kluczykiem. Teraz jest ok .