Gość jpalbow Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Witam ponownie, temat rozwiązany, krótko opisze dla potomnych, żeby rozwiać wszystkie wątpliwości związane z wymianą koła pasowego wału. Wymiana koła pasowego wieloklinowego wału w silniku Y20DTH. 1.Podnieść auto tak żęby polożyc sie pod nim (ja postawiłem prawą strone na 2 bloczkach betonowych), sciagnac koło. 2.odkręcic dolną osłone silnika (bedzie wiecej widac i łatwiej pracowac) 3.mozna odkrecic filtr powietrza. 3a.kluczem 19 zluzowac napinacz i sciągnąć pasek wieloklinowy. 4.kluczem nr 24 pneumatycznym (jak ktos nie ma, proszę odwiedzic "wulkanizatora" - ja tak zrobiłem) odkrecic w lewą stronę (w przeciwną do wskazówek zegara) jest bardzo mocno zakrecona ale dobry pneumatyczny klucz sobie z tym radzi. Prosze pamietac o wrzuceniu 5.biegu i nacisnieciu hamulca w momencie odkrecania i zakrecania. 5.koło jest na wałe założone bardzo lekko na klinie. Dodam ze kolo wchodzi w zimering zamykający wyjscie wału z silnika. Ja go wymieniłem bo nie chciałem ryzykowac i pakowac nowe koło na 10letni zimering. 6.zimering wywalamy dużym wkretakiem, a nowy delikatnie wbijamy małym młoteczkiem. 7.wkładamy koło, dokrecamy najlepiej pneumatykiem i po sprawie. Reszta w odwrotnej kolejności. Moje koło wymieniłem przy 207tys.km ale hałasowało od 190tys. Odkleiła sie guma od tej czesci metalowej i koło odeszło na zewnątrz jakies 3milimetry tak ze obręcz metalowa zaczęła sie lużno krecic i hałasowac. Pewnie jeszcze zrobiłbym kilka set kilometrów ale to ryzyko. Pasek klinowy na tym cierpi, zużywa sie w takim stopniu że widac pył gumy np. na alternatorze, mój był już do wymiany (był jak go kupiłem 2,5roku, zrobił u mnie prawie 40tys.km) Koszty: 1. Zamiennik koła pasowego wału firmy Febi 350zł 2. Zimering firmy Erling 35zł 3. Napinacz wraz z rolką 210zł (wymieniłem przy okazji tez były oryginalne) 4. Robocizna wg uznania:) (mi zajęło to około 4godzin w sumie - ale było fajnie) To tyle, wszystkim dziekuję za pomoc i wrazie pytan zapraszam na priv Jacek temat przesunąłem, zmieniłem tytuł/zbyszek670   Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/32715-zafira-a-y20dth-wymiana-ko%C5%82a-pasowego-wa%C5%82u/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi