Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość wiktor1987

Wiecie może jak wymienić żarówki w pokrętle regulacji wysokości świateł i w przycisku do włączenia światła przeciwmgielnego tylnego?? Nie świeci mi nic po lewej stronie kierownicy, a znalazłem tylko instrukcje wymiany żarówki w pokrętle włączenia świateł.

Gość zbyszek670

Wiecie może jak wymienić żarówki w pokrętle regulacji wysokości świateł i w przycisku do włączenia światła przeciwmgielnego tylnego?? Nie świeci mi nic po lewej stronie kierownicy, a znalazłem tylko instrukcje wymiany żarówki w pokrętle włączenia świateł.

Książki zapewne nie masz? Co do włącznika światła przeciwmgielnego to się od góry go podważa i powinien zejść.

Witam

Może kolega coś tutaj znajdzie interesującego dla siebie albo podobnego co pomoże w naprawie.

http://www.vectraklub.pl/index.php/advices/

Może akurat coś przypasuje.

PZDR.

Gość wiktor1987

No książki niestety nie mam (samochód kupiłem używany) i teraz, jak chce samochód doprowadzić do jakiegoś fajnego stanu, mam problem z takimi drobiazgami bo nie chce nic pourywać, a podczas nocnych podróży takie drobiazgi są strasznie denerwujące :maruda:

Witam Forumowiczów,

Mam taki sam kłopot tj: nie świeci mi włącznik świateł i regulacji świateł. Czy ktoś wie jakie tam są żarówki (a najlepiej jeśli mają swoje odpowiedniki LED)? I jak je tam zainstalować?

Gość wiktor1987

Ja już wymieniałem i wiem co i jak. Wymiana tych żarówek nie jest zbyt prosta dlatego że te żarówki (we włączniku i w regulacji) są lutowane. Nie wiem jakie są te żarówki oryginalnie bo ja sobie wstawiałem czerwone diody LED z rezystorami. Miałem jeszcze ten problem że mam diody 5mm, a tam na żarówki są specjalne "tunele" w które moje diody się nie mieściły więc musiałem je poodcinać. Ogólnie rzecz biorąc wymiana tych żarówek nie należy do najprostszych, ale jest do wykonania. I uważaj jak będziesz rozkładał te moduły żeby nie pogubić części.

Jeśli chodzi o wymianę żarówki we włączniku świateł to tu masz opisane:

wymiana żarówki włącznika świateł

a jeśli chodzi o regulacje świateł to sobie musisz sam dać rade bo nigdzie opisu nie znalazłem, ale zasada podobna jak we włączniku świateł.

PS. Jeśli będziesz zakładał diody LED to musisz sobie sprawdzić w którym miejscu musisz wlutować plus a w którym minus bo jak wlutujesz odwrotnie to świecić nie będzie. we włączniku swiateł plus masz po prawej stronie, a w regulacji po prawej stronie na dłuższym boku.

• 4 miesiące temu...
Gość lucjan700

JEŻELI ktoś nie ma paluszków jak zegarmistrz to serdecznie odradzam zajęło mi to 4 godziny złożyłem bez jednej kulki bo wystrzeliła i przepadła i czuje że długo nie podziała , porażka