Skocz do zawartości

[Astra] Zamulenie i szarpanie auta

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ostatnio mam problem z moją Astra. Ostatnio dziwnie się zachowuje, szarpie jak puszczę nogę z gazu na niskich obrotach (do 2-2,2k) oraz czasami brakuje jej mocy - do 3k obrotów przyspiesza jakby się toczyła z małej górki mimo wciśniętego do dechy gazu. Jak już złapie 3-3,5k obrotów to zapierdziela jak królik po koksie. Czasami występuje tez falowanie obrotów na biegu jałowym, z 800 wskoczy na 1300 i zaraz spada. Jakiś czas temu była u mechanika na komputerze w sprawie zapalającego się checka, odbierał ją teściu który jest także mechanikiem wiec nie dostałem jakichś konkretnych informacji, tylko ze "można jeździć, check zaświeca się bo jakiś tam zaworek jest nie do końca sprawny". Check zapalał się podczas równej jazdy bez dużego obciążenia, np jadąc po płaskiej jak stół autostradzie z prędkością 100km/h, albo np. po mieście z prędkością 60km/h. Dziś domyślam się ze chodziło prawdopodobnie o EGR, bo opisane objawy wg mnie zgadzają się z tym co przeczytałem na forum. Dla pewności w tyg podskoczę do swojego mechanika na komputer żeby mi powiedział dokładnie jakie to błędy. I teraz moje pytanie. Chcę zdemontować tego EGR i wyczyścić.

1) Czy mam zrobić to na odłączonym akumulatorze?

2) Gdzieś czytałem że egr należny demontować na ciepłym silniku, czy to prawda?

3) Czy odłączenie zasilania od egr i zapalenie silnika dla sprawdzenia czy to on był winny wchodzi w grę?

4) Czy można jeździć z odłączonym egr? (ktoś na forum pisał ze jezdzi)

Nie chcę zaślepiać wiec wolałbym mieć pewność w 100% ze to on był odpowiedzialny za występowanie tych objawów, zanim zainwestuje te parę stów. Przepraszam jeśli temat był już przerabiany, ja się niestety do niego nie dokopałem, a jak już coś znalazłem to strzępy informacji na których wolałbym nie polegać.

Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam,

Piotrek

https://forum.opel24.com/topic/34645-astra-zamulenie-i-szarpanie-auta/

• 2 tygodnie później...