Skocz do zawartości

Gdzie jest czujnik temperatury i jak się do niego dostać?

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie.

Może ktoś powiedzieć, albo pokazać na zdjęciu gdzie jest czujnik temperatury w C16NZ podający temp. do komputera? Wiem że gdzieś z tyłu z niebieska wtyczką ale za cholere nie moge tego znależć ani dostać się tam do tego. Jak zabrac się do wymiany tego?

https://forum.opel24.com/topic/34870-gdzie-jest-czujnik-temperatury-i-jak-si%C4%99-do-niego-dosta%C4%87/

Dołączona grafika

... podejrzewam, że u Ciebie jest ten po prawej ...

... z tyłu - naprzeciw silnika krokowego ...

Jak zabrac się do wymiany

tego?

... a co sie dzieje :D:beer: przed wymiana pomierz opór tego czujnika - może wystarczy poczyścić styki ....

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1155638.html - może to ci pomoże ... pozdro ....

:D:D:D:D

Dziękuje silvo44 :D

Dostane sie do tego czujnika nie rozbierając nic innego? To jest z tyłu nawet tego nie widziałem...

Dzieje się to że silnik mi gaśnie gdy się nagrzeje a jak jest zimny chodzi elegancko więc stwierdziłem że komputer dostaje błędne dane dotyczące temperatury i ustawia złą mieszankę.

Co do sprawdzania go to wole wydać te 20zł i mieć pewność że jest nowy i wykluczyć ten element :D

A i jeszcze jedno. Czy jak wykręce ten czujnik to będzie mi spadać płyn chłodniczy? Muszę go spuścić przed wymianą owego czujnika? Przy czujniku wentylatora musiałem spuścić cały płyn... :D

Dostane sie do tego czujnika nie rozbierając nic innego?

... tak, tylko wtyczkę odepniesz ... na klucz jest chyba 17 ... ale dokładnie nie pamiętam ...

Czy jak wykręce ten czujnik to będzie mi spadać płyn chłodniczy?

... przygotuj sobie pod ręką nowy - po wykręceniu zatkasz otwór palcem, a nawet jeśli nie to wypłynie max 50ml ... to jest dość wysoko ...

komputer dostaje błędne dane dotyczące temperatury

... ten czujnik w zasadzie odpowiada za ,,ssanie'' ...

Dziękuje silvo44

... kliknij ,,pomógł'' - po to jest ten gadżet :D normalnie postawiłbyś browarka :D:D pozdro ...

Dzieje się to że silnik mi gaśnie gdy się nagrzeje a jak jest zimny chodzi elegancko

... opisz dokładnie co i kiedy sie dzieje ... odpalasz - chodzi(na ssaniu), wzrasta temp na zegarze(obroty maleją do jałowych) i gaśnie :beer: sam :) niemożliwe ... i nie zapala się CE :D

dopuki nie siadła mi pompa paliwa działo sie tak:

na benzynie nie gasł, gasł jedynie na gazie bo wraz ze wzrostem temperatury obniżały się obroty biegu jałowego. Wyglądało to natępująco: temp 90-95st, wlacza sie wentylator a po chwili samochod dusi się, spadają obroty i gaśnie. Czasem jeszcze przed włączeniem wentylatora, czasem już po schłodzeniu silnika. Nie ma reguły. Ale jak zgasł t5o żeby móc z powrotem przelaczyć na gaz i żeby nie zgasł to musiał troche ostygnac. Dużo czytałem na temat regulacji gazu tylko narazie tego nie zrobie bo siadła mi pompa paliwa a odpala na benzynie...

Dużo czytałem na temat regulacji gazu

... chwali się - tylko, że zanim cokolwiek zaczniesz regulować w instalce lpg silnik musi idealnie chodzić na noPb ... wtedy wiesz, że to nie układ zasilania benzyną szwankuje ... pozdro ...

• 3 miesiące temu...
Gość parchimowicz145

witam u mnie w pszczółce (astra f 1.6 automat ) też mam problem z czujnikiem temperatury bo niewiem gdzie go szukać :) ale kilka postów już lekko mnie nakierowało i najprawdopodobnie będzie on z tyłu silnika dziś popatrze i bede wiedział :) bo wskazówka temp. wogóle sie niepodnosi ani na krótkiej ani długiej trasie więc tak niemoże być koszty wymiany to około 20 zł więc niema na co czekać tylko do dzieła :)