Gość PaBa Opublikowano 1 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2010 Witam, Mam nastepujacy problem z Astra III 1,9 CDTI, rok prod.2006 : zaczęło sie od tego, że dwa tygodnie temu włączyła się kontrolka poduszek i w tym czasie wysiadło wspomaganie, trwało to kilka minut. Kontrolka zgasła i wszystko wróciło do normy. Po czym kilka dni pozniej, w trasie, włączyła się ponownie kontrolka poduszek, wysiadło wspomaganie, właczyła sie kontrolka od ABS, wyłączyło się radio, wskaznik paliwa opadł, predkościomierz i obrotomierz zatrzymały się na poprzednich ustawieniach, swiatła zgasly. Zjechałam na pobocze, zgasiłam silnik i juz go nie odpaliłam. Akumulator był rozładowany. W autoryzowanym serwisie opla, sprawdzono alternator, instalację elektryczną, naładowali akumulator i powiedziano mi, że samochód jest sprawny i że nie wiedzą co się mogło stać. Komputer wskazał niewielkie spadki napięcia....Wczoraj sytuacja się powtorzyła, zjechałam na pobocze, wyłaczylam silnik, ale tym razem samochod odpalił i pozniej jechał bez problemow. Sprawdzilam czy moze jakis bezpiecznik nie jest docisniety, albo czy klemy nie sa poluzowane, ale bylo ok. Czy moze ktos spotkal sie z podobna sytuacja? Czy macie moze jakies pomysły co to moze być Czy moze to byc powiązane z filtrem cząstek stałych?? Wydaje mi się, ze wczoraj pradu zabrakło po tym jak filtr skonczyl wypalać. Z gory dziekuję za podpowiedzi. Dlaczego wysiada wspomaganie zawsze kiedy zapala się kontrolka od poduszek?   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/34887-roz%C5%82adowany-akumulator-w-trakcie-jazdy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kicaj Opublikowano 1 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2010 Czy moze to byc powiązane z filtrem cząstek stałych?? Wydaje mi się, ze wczoraj pradu zabrakło po tym jak filtr skonczyl wypalać. raczej nie, ale faktycznie obserwowany jest spadek napiecia w instalacji elektrycznej podczas wypalania...w zafirach/astrach tak jest ze najpierw wysiada abs, wspomaganie itd zanim zapali sie kontrolka ladowania. jedynie co mozesz zrobic to w test mode (tzw. tryb serwisowy) obserwowac napiecie. ew. podjechac do elektryka zeby sprawdzil stan akumulatora i alternatora i jeszcze jedno - uzupelnij prosze profil. auto nie jest na gwarancji wiec nie ma sensu ze wszystkim do aso jezdzic. czasem lepiej do dobrego speca...   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/34887-roz%C5%82adowany-akumulator-w-trakcie-jazdy/#findComment-35382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość PaBa Opublikowano 2 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2010 Rzecz w tym ze to o czym piszesz juz zostało sprawdzone i nic niepokojącego nie znaleziono;(   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/34887-roz%C5%82adowany-akumulator-w-trakcie-jazdy/#findComment-35122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi