Skocz do zawartości

Astra 1.7D Ciężko pali / nie działa przyspieszacz na pompie

Rekomendowane odpowiedzi

Gość piotrek1313

Witam!

Zmieniłem ostatnio silnik. Okazało się że po paru minutach pracy wydmuchało uszczelkę pod głowicą, mechanicy, którzy podjęli się naprawy przy okazji ustawili (na ucho) kąt wtrysku bo silnik strasznie twardo chodził.

Później okazało się silnik na zimno ciężko odpala, trzeba pokręcić z 2-3x razy zanim zaskoczy. Jak już odpali to trzeba potrzymać nogę na gazie parenaście sekund bo inaczej zgaśnie. Zauważyłem, że jak silnik pracuje i przestawię dźwignię przyspieszacza ("ssania") na pompie to nic się nie zmienia. A przecież obroty powinny wzrosnąć i to sporo.

Co Wy na to? Co może być uwalone?

Na innym forum ktoś mi doradził, że jak kąt wtrysku jest zły to pompa może nie reagować na dźwignię przyspieszacza, ale to się trochę kupy nie trzyma.

Pozdrawiam i z góry dziękuje za jakąkolwiek pomoc :beer:

https://forum.opel24.com/topic/34922-astra-17d-ci%C4%99%C5%BCko-pali-nie-dzia%C5%82a-przyspieszacz-na-pompie/

że jak kąt wtrysku jest zły to pompa może nie reagować na dźwignię przyspieszacza, ale to się trochę kupy nie trzyma.

trochę się jednak trzyma , podjedź do kogoś kto ogarnia diesle i ma czujnik zegarowy do ustawiania pompy , wystarczy przestawić o milimetr i już będzie ciężko zapalał

Gość piotrek1313

Łatwo powiedzieć - we Wrocławiu cena za ustawienie początku wtrysku to 150zł, więc wolę najpierw podpytać, żeby się nie okazało, że zapłaciłem 150 za ustawienie, a nic to nie dało bo pompa uszkodzona i muszę założyć nową i zapłacić jeszcze raz...

Generalnie to nie mogę np zaryzykować i samemu przestawić na kole zębatym o np 1-2 mm i zobaczyć co się stanie? Zimny silnik powinien łatwiej odpalić z wcześniejszym czy późniejszym początkiem wtrysku?

Naprawdę jest tak, że przy źle ustawionym kącie wtrysku nie będzie reakcji (żadnej) na przełączenie przyspieszacza?

Gość Piotr Kamiński

To i może ja się przyłączę...

Astra F 96' 230kkm X17DTL

wymieniłem

aku - centra futura

alternator - nowy bosch

rozrusznik - regeneracja

filtry, olej, lepsze paliwo?!

przeczyściłem EGRa,

świece nowe BERU

:beer:

prosiłem, błagałem, tupałem girami....i ciągle rechoce przy odpalaniu....recherecherecheeeehehebrum.... dym na czarno/szaro

nie ubywa cieczy chłodzącej,

turbo sprawne, założyłem dodatkową diodę LED na grzanie świec....

boże co jeszcze mam sprawdzić :D:beer:

nowe końcówki wtryskiwaczy :)

czemu dymi na siwo przy ostrzejszej jeździe - przy zamulaniu na 3 cim biegu przy30 km/h też to samo....

WHyYYYY ??!!?!?! :beer::beer::beer:

aku - centra futura

alternator - nowy bosch

rozrusznik - regeneracja

to raczej nie ma wpływu na dymienie a złe ustawienie pompy tak ...

Gość Piotr Kamiński

aku - centra futura

alternator - nowy bosch

rozrusznik - regeneracja

to raczej nie ma wpływu na dymienie a złe ustawienie pompy tak ...

eeee...nie rozumiem kolegi....

tak się podpiąłem do tematu zamiast zakładać co po chwilę nowy, to że aku niema wpływu na dymienie to nawet mój 5 letni syn wie....ale dzięx za info.

podtrzymuję jednak co zrobiłem w moim Asterixie i czekam na podpowiedzi... pozdrawiam !

stawiam na razie na końcówki wtrysków...może leją <<<;-) >>>

Gość piotrek1313

To napisz jeszcze najlepiej kiedy się tak zaczęło dziać - czy nagle, czy stopniowo, czy zaraz po jakiejś naprawie itp.

A co do mojego tematu to wczoraj jak odpalałem to zaraz po odpaleniu wybiegłem pod maskę i szybko przełączyłem przyspieszacz w pozycję "0", silnik zaczął kuleć i po 2 sek zgasł, czyli przyspieszacz działa ;-)

Powiedzcie mi jeszcze jak ktoś wie, jak w kadecie 1.7D była montowana linka od "ssania", czy zaciągała tylko dźwignię przyspieszacza, czy była też jakoś sprzężona z ramieniem od gazu celem zwiększenia prędkości obrotowej?

Na zdjęciach widziałem taki siłownik na górze pompy, do czego on służył? To nie był przypadkiem jakiś amortyzator? Jaką pełni funkcję?

Pozdrawiam!

Gość Piotr Kamiński

Dymienie od dawna... rok ?

odpalanie od niedawna 2 mce...

naprawy w silniku oprócz świec - żadne, oprócz rozrządu na 180 kkm - a może przestawili ?

Gość piotrek1313

Zacznij od sprawdzenia wtrysków, może trochę leją, ew jak to nie wtryski to sprawdź kompresję, oleju ile Ci ubywa?

Najlepiej jakbyś miał w okolicy jakiś warsztat co jest lepszy w naprawach niż braniu pieniędzy i odstawił autko na diagnostykę - za sprawdzenie kompresji, wtryskiwaczy, początku wtrysku, ustawienia rozrządu nie powinieneś zapłacić więcej niż 200zl i co by to nie było to będziesz wiedział na czym stoisz.