Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość piotrekpg

witam,swego czasu

okolo rok temu padl mi czujnik absu lewy przód,ale jezdzilem,bez predkosciomierza i absu.wiec teraz przed zima kupilem czujnik no i wielkie zdziwienie: dalej nic nie dziala.komp przestal laczyc sie z abs( przez cdif/2),sprawdzilem wszystkie kable bezp,czujniki,+,-,wszystko ok ale ostatnio predkosciomierz zadzialal przez 6 km przy temp -20,abs+tc nie dzialal.prosze o jakies podpowiedzi,moze sa jakies ukryte przekazniki lub cos podobnego o których nie wiem.komp benz wywala blad czujnika predkosci pojazdu. oma 2.5v6 98r abs+tc (chyba wersja 5.1)

https://forum.opel24.com/topic/35933-abstc-nie-dzia%C5%82a-predkosciomierz-omega-b-25v6-98r/

Gość michal20

sprawdź sterownik ABS bo to przez niego podaje prędkość, ja byłem z Vectrą teraz na komputerze i okazało się że elktrozawory podają złe wartośći prędkości i też mi ABS nie działa odłączyłem go całkiem i jeżdzę bez wskazania prędkośći ale mi dodatkowo czasami blokowało pedał hamulca i nie miałem hebli, jeśli wyjmiesz sam sterownik możesz jezdzić. Mi mechanik sprawdził to podczas krótkiej przejażdzki z podłączonym komputerem. Mi poprostu sterownik sam zwariował i trzeba go trochę polutować na nowo

https://forum.opel24.com/topic/35933-abstc-nie-dzia%C5%82a-predkosciomierz-omega-b-25v6-98r/#findComment-25826

Gość michal20

naprawdę nie pamiętam jakie kody, ale wiem że wartości na kołach oprócz prawie lewego przedniego były błędne. jechaliśmy 50km/h a tylne lewe pokazywało 180km/h w przednim lewym była różnica 2km/h czyli prawie pokazywało dobrze. kody zostały wykasowane ale kontrolka ABS nie zgasła więc i tak sterownik do wymiany bądź naprawy, ja daję do naprawy niby był on nie rozbieralny ale jednak jest tylko trzeba być bardzo ostrożnym przy rozbieraniu:) koszt od 100 do 150 zł tylko proponuje znleźć dobrego elektryka.

https://forum.opel24.com/topic/35933-abstc-nie-dzia%C5%82a-predkosciomierz-omega-b-25v6-98r/#findComment-25709

• 1 miesiąc temu...
Gość strogonoff

Ja w swojej mam problem z ABS i TC + niedziałającym prędkościomierzem taki że wszyscy mechanicy rozkładają ręce.Otóż po zakupie w mojej Omedze cały czas się świeciła kontrolka ABS,nie działał licznik i prędkościomierz.Pojechałem na kompa i pokazało mi, że nie można połączyć się z pompą ABS.Wymieniłem sterownik z pompy i kontrolka ABS zgasła,ABS działa...ale licznik i prędkościomierz jak nie działał tak dalej nie działa.Mechanik podłączył pod kompa Omegę i ruszyliśmy w drogę sprawdzić czy czujniki ABS na poszczególnych kołach pracują i jak się okazało przy prędkości ok.40 km/h na godz. wszystkie pokazują prędkość 2 km/h, przy 60 km/h wszystkie pokazują 4 km/h..itd.Dodam, że zasięg możliwy do przejechania na zbiorniku który pokazuje się na MID jest zgodny ponieważ gdy zostaje ostanie 40 km odlicza on po 1 kilometrze i zgadza się z przejechanym dystansem. Błędów oczywiście moja klucha żadnych nie pokazuje.Zastanawiam się czy podłączenie pod Opel Scanner mogłoby coś lepiej pokazać niż zwykły Box..O co w tym wszystkim chodzi i jak spowodować, żeby licznik ruszył?Dodam, że wymiana czujników ABS też nic nie dała bo prędkości są pokazywane identyczne.A do tego po wymianie sterownika po tygodniu kontrolka ABS ponownie się zapaliła-różnica teraz jest taka że wcześniej przy odpaleniu samochodu od razu się kontrolka zapalała a teraz dopiero po ruszeniu:-)

https://forum.opel24.com/topic/35933-abstc-nie-dzia%C5%82a-predkosciomierz-omega-b-25v6-98r/#findComment-11374