Skocz do zawartości

[Astra F 1.6 8v] Spalanie 11,5 litra

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam Asterke F 93rok z silnikiem 1.6 8v c16nz (benzyna). Mam problem ze spalaniem. Autko pali w cyklu miejskim 11,5 l/100km. Jeżdżę nim naprawdę delikatnie, w ogóle go nie katuje. Liczyłem spalanie, i podobną wartość pokazuje komputer pokładowy.

Poruszam się nim głównie do pracy ok 2km i do dziewczyny ok 6km. Czy to normalne spalanie przy takiej jeździe w zime? Czytałem w necie że ten silnik powinien maxymalnie w mieście spalić 7-8litrów.

Silnik w zimę bardzo kopci (jak na gazie). W oparach wyczuwam taki dziwny zapach, coś jak by guma? Nie potrafię z niczym porównać tego zapachu. Nie jest jakiś duży smród, ale wyczuwam.

Wiem że mam uszkodzony silniczek krokowy. Obroty na biegu jałowym są różne. W 60% czasu są normalne, czyli 1 000. Czasami wskoczą na 1,5tys, czasami na 1,8tys. Ale nie ma jakiegoś "falowania". Jak wskoczą np na 1.5 to trzymają to 1,5.

Miałem uszkodzony termostat, to go wymieniłem, autko grzeje i jest ok. Wymieniłem filtr powietrza, ba nawet go wyciągałem na 2-3 dni i to samo. Świece są ok, kable muszę wymienić, ale jeszcze niema dramatu.

Po podpięciu do komputera, pokazuje błąd silniczka krokowego.

Co jeszcze mam sprawdzić? Sonda? Czujnik? Kolega ma Kadeta z dokładnie tym samym silnikiem, jemu pali 7, max 8 litra i to przy ostrej jeździe.

pozdrawiam

Adam

https://forum.opel24.com/topic/36208-astra-f-16-8v-spalanie-115-litra/

Gość asterix27

Witam

Poruszam się nim głównie do pracy ok 2km i do dziewczyny ok 6km.

To tu masz przyczynę spalania. Robisz często bardzo krótkie odcinki, samochód nie zdąży się nagrzać i dlatego też więcej spala.

https://forum.opel24.com/topic/36208-astra-f-16-8v-spalanie-115-litra/#findComment-23383

aż dwa razy więcej spali na takich krótkich odcinkach?

Czy jak zakryje (zamaskuje) część chłodnicy jakąś osłoną to silnik będzie się szybciej grzać? Odczuje jakąś różnicę na takich odcinkach?

https://forum.opel24.com/topic/36208-astra-f-16-8v-spalanie-115-litra/#findComment-23376

jak 2 razy wiecej?

smigasz krotkie odcinki nie dogrzewasz silnika i pali on wiecej.

11.5l na takich malych odcinkach to jeszcze nie tak duzo :()

na necie piszą ze c16nz pali 7-8 po mieście.

zgodzę sie ale w lecie i w mieście bez korków :beer: i to jest minimalnie a nie maksymalnie jak ty piszesz :beer:

Czy jak zakryje (zamaskuje) część chłodnicy jakąś osłoną to silnik będzie się szybciej grzać

nie nie bedzie. bo wystarczy poczytac ze termostat otwiera sie przy + - 90c

czyli do chłodnicy dostaje sie płyn chlodzący dopiero jak silnik sie zagrzeje.

wymien krokowca to tez troszke mniej z baku bedzie szlo.

na biegu jałowym auto pali duzo.

masz walniety krokowy to pali wiecej bo ma za wysokie obroty.

Silnik w zimę bardzo kopci

jest zima to po raz. po dwa jezdzisz po 2km

to ze bedzie kopcil na białawo to normalne bo to para wodna.

przejedz sie kilkanascie km i daj astrze po dupie to przestanie kopcic :beer:

Kadeta z dokładnie tym samym silnikiem, jemu pali 7, max 8 litra i to przy ostrej jeździe.

kolega chyba leci w bambuko.

bo nie uwierze ze ten silnik w zimie przy katowaniu pali 8 litrow.

sam mam c16nz i teraz pali okolo 9l ale u mnei jest -15c najmniej i tez nie robie jakis długich dystansów. max 30km

ten silnik to stara konstrukcja. i lubi paliwo.

jedyna ekonomia w nim jest jak jedziesz na trasie okolo 130km/h wtedy spali okolo 6l max6.5

https://forum.opel24.com/topic/36208-astra-f-16-8v-spalanie-115-litra/#findComment-23372

Gość prestone_8

Witam Panów!

Widzę że poruszyliście temat spalania w zimie :?: też mam asterke 1.6 8v w gazie i wiadomo że zimą tak czy siak spala więcej przy minusowych temperaturach. Mi autko spala na 100km około 10l gazu. Z tym że poruszam się w cyklu miejskim bo dojeżdżam do pracy codziennie :beer: przy plusowych temp. jeszcze nie wiem bo mam ją od trzech m-cy :beer: pozdrawiam!!

https://forum.opel24.com/topic/36208-astra-f-16-8v-spalanie-115-litra/#findComment-22991