Gość Gumis_sx Opublikowano 2 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 Witam. Jakiś czas temu po zakupie mojego autka miałem taki problem że samochód jadąc bez gazu nie tyle co szarpał, ale dodawał sam sobie gazu i odpuszczał przez co jazda nie była płynna jeśli nie wciskałem pedału gazu. Stwierdziłem że filtr paliwa jest zasyfiony więc wymieniłem. Przy wymianie złamałem nadpękniętą śrubę "ta z rurką na chyba 19 lub 17klucz". Podjechałem do znajomego mechanika i dał mi taką śrubę ze stali, a nie mosiądzu i bez rurki mówiąc przy tym że bez rurki też powinno być ok. Teraz po jakichś 3-4 tygodniach od wymiany pojawiło się znów to lekkie szarpanie i nierówna jazda jeśli gaz jest niewciśnięty... Tu moje pytanie czy ta rurka wlutowana w śrubę od filtra paliwa (która idzie wgłą odgrywa jakąś znaczącą rolę? Czy to tylko taki wymysł inżynierów który nic nie znaczy... Pozdrawiam i szczęśliwego nowego roku.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/36788-czy-rurka-w-%C5%9Brubie-od-filtra-paliwa-odgrywa-jak%C4%85%C5%9B-rol%C4%99/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Krzysiek22 Opublikowano 3 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 Ulaaa laaa... paliwo jest tłoczone od baku do filtra paliwa i ono tam się "czyści" spływając od góry na dół. I ta rurka ma za zadanie pobierać rope "przefiltrowaną" z samego dna filtra. Inaczej może być tak że zalejesz zasyfione paliwo i pojeździsz troche i pozapychaja Ci sie wtryski czy coś z pompą sie stanie( a wtedy wieksze koszty). Ja radzę pujść na szrot, pełno stoi tam Aś, i kupić taką śrobe z rórką, albo sobie poprostu wziąść XD A co do samoczynnego dodawania gazu i odpuszczania to według mnie to linka gazu jest winna. Weź kogoś i niech ponaciska gaz i zobacz czy wszystko płynnie chodzi, tam możesz sobie nawet wyregulować pedał gazu ja mialem tak że miałem luz...znaczy się wciskałem z 2 cm pedał gazu i nic sie nie działo, i musiałem podciągnąć ją.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/36788-czy-rurka-w-%C5%9Brubie-od-filtra-paliwa-odgrywa-jak%C4%85%C5%9B-rol%C4%99/#findComment-17998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gumis_sx Opublikowano 3 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 Ulaaa laaa... paliwo jest tłoczone od baku do filtra paliwa i ono tam się "czyści" spływając od góry na dół. I ta rurka ma za zadanie pobierać rope "przefiltrowaną" z samego dna filtra. Inaczej może być tak że zalejesz zasyfione paliwo i pojeździsz troche i pozapychaja Ci sie wtryski czy coś z pompą sie stanie( a wtedy wieksze koszty). Ja radzę pujść na szrot, pełno stoi tam Aś, i kupić taką śrobe z rórką, albo sobie poprostu wziąść XD A co do samoczynnego dodawania gazu i odpuszczania to według mnie to linka gazu jest winna. Weź kogoś i niech ponaciska gaz i zobacz czy wszystko płynnie chodzi, tam możesz sobie nawet wyregulować pedał gazu ja mialem tak że miałem luz...znaczy się wciskałem z 2 cm pedał gazu i nic sie nie działo, i musiałem podciągnąć ją. Już wymieniłem tą rurkę, co prawda silnik teraz jakby lepiej pracuje gdy jest zimny - znaczy się ma więcej siły, ale nadal w.w. objawy nie ustały. Z tym szarpaniem to raczej nie jest wina linki bo to nie o to chodzi... Po prostu jak w każdym dieslu można zmieniać biegi od 1 do 5 nie dodając gazu, a samochód będzie jechał równo i będzie przyspieszał... Tej równej jazdy u mnie znowu nie ma... To dzieje się na zasadzie jedzie jedzie jedzie równo, odpuszcza na chwilę i znów jedzie jedzie jedzie i odpuszcza na chwilę   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/36788-czy-rurka-w-%C5%9Brubie-od-filtra-paliwa-odgrywa-jak%C4%85%C5%9B-rol%C4%99/#findComment-17958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi