Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W Astrze irytuje mnie jedna rzecz - brak wsaźnika temperatury płynu chłodniczego. Jest to dla mnie bardzo ważne, bo ciężko mi wyczuć kiedy mogę już nieco bardziej przycisnąć w pedał, a kiedy muszę jeszcze wykazać się cierpliwością. Wszystko to z myślą o dbanie o silnik.

W tym miejscu pada pytanie - czy wiecie gdzie na terenie mazowieckiego, ewentualnie warmińsko-mazurskiego lub podleaskiego można zamontować dodatkowy wskaźnik? Szukałęm w kilku miejscach, ale zazwyczaj oferują jedynie wskaźnik ciśnienia oleju lub jego temperatury. A mi chodzi jedynie o wskaźnik temp. płynu.

Drugie pytanie - czy nie orientujecie się ile będzie kosztował montaż takiego udogodnienia? Bo nie wiem czy wyjdzie wiecej, mniej czy podobnie jak wskaźnik np. ciśnienia oleju. A może po prostu to banalna czynność, którą można wykonać samemu???

Będę bardzo wdzięczny za pomoc

Pozdrawiam

https://forum.opel24.com/topic/37036-astra-h-monta%C5%BC-wska%C5%BAnika-temperatury-p%C5%82ynu-ch%C5%82odniczego/

Wiesz co jest inna metoda na sprawdzenie temp silnika luknij tu:

http://forum.opel24.com/temperatura-silnika-w-astra-iii-vt13673.htm

Wielkie dzięki! Łap punkcij, bo do Ciebie leci :lol:

Ale nawiasem mówiąc i tak wolałbym obserwować temp silnika na tradycyjnym analogowym wskaźniku niż za każdym razem psztykać w tym komputerze.... :lol:

Więc temat wciąż aktualny i jeśli ktoś jest w nim obeznany to proszę o pomoc.

No właśnie ja też bym wolał heh :lol:

W Astrze III przez to że nie dali wskaźnika temp. kompletnie to zepsuli - bo jak by nie było jest to ważny czynnik...

• 2 tygodnie później...

A czy do wyswietleniu informacji na wyswietlaczu o temperaturze cieczy clodzacej nie jest ona na bierzaco uaktualniana (tak jak chwilowe spalanie) ?

Witam wszystkich kolegów jestem tu na forum pierwszy raz, a co do temp. cieczy chłodzącej to troche kłopotliwe wchodzić i sprawdzać jaka jest temperatura, astre gtc mam od tygodnia i mam takie pytanko w jaki sposób jest pokazane jak za bardzo urośnie nam temperatura cieczy chłodzącej? :(:(:(

jacko323, jest to troche meczace ale szybko sie przyzwyczailem, zreszta po pewnym czasie nie musze spogladac ! bo po pracy silnika i jego obrotach wiem jaka jest mniej wiecej temp.

zreszta co za problem na pierwszych swiatlach wlaczyc TM...

w jaki sposób jest pokazane jak za bardzo urośnie nam temperatura cieczy chłodzącej

instrukcja w dlon i czytac o kontrolkach

jest kontrolka przegrzania silnika (czu jak ja tam zwal) ale wszyscy mowia ze wtedy to juz po fakcie...

• 1 miesiąc temu...
Gość Pszczyna

A gdyby tak wykorzystać czujnik zabudowany w termostacie (termostat czyni funkcjię krucca wodnego) tylko czy to nie zakłuci odczytów dla komputera

• 7 miesięcy temu...

Wiesz co ja znalazłem inną metodę na sprawdzanie czy mogę już cisnąć czy nie, a mianowicie:

- gdy silnik mam zimny to na wolnych obrotach pokazuje mi chwilowe spalanie 0.9-1.0 l/h

- gdy silnik ma okolo 70' - 0,7-0,9 l/h

- gdy silnik jest już dogrzany -0,4-05 h

Kłopot w tym że trzeba się zatrzymać:)

Ale macie rację porąbany pomysł z brakiem tego wskaźnika. Żona mi auto zajedzie! :)

A ja mam dodatkowe pytanie odnośnie wskaźnika płynu chłodzącego. Zgodnie z instrukcją "Lampka kontrolna płynu chłodzącego zapala się, gdy temperatura płynu chłodzącego jest zbyt wysoka", a czy lampka ta powinna zapalić się również na chwile przy włączeniu zapłony? Jak jest u was?

Pytam, bo zastanawiam się czy tak ma być, czy coś u mnie jest popsute z tą lampką.

Z góry dzięki za odpowiedzi.