Skocz do zawartości

Ople Astra G 1.7 DTi padło wspomaganie i ładowanie

Rekomendowane odpowiedzi

a czy aby 14.7 to juz nie za duze napiecie w ukladzie?

daro, to zdaje sie ze czytasz mi w myslach... :D

Sooczek, odpowiesz cos? jakie ladowanie, jakie napiecia na akku?

Juz odpowiadam aku jest nówka napiecie było 12,4 z tym ze zrobiłem na nim jakies 4-5 km (juz bez ładowania)zanim dotarłem pod dom. Jutro zabieram "tą mała france" do mechanika i powiem do czego doszliśmy. Ale po wstępnej konsultacji z mechanikiem stwierdził że to może być własnie alternator

Przeczytaj temat który opisałem w poniższym linku http://forum.opel24.com/problem-z-akumulatorem-vt57941.htm jeżeli problemy podobne to w ostatnim poście w tym temacie opisałem co było przyczyną problemów więc będziesz miał tam gotowe rozwiązanie :D

14,7v to maksymalne napięcie ładowania. Najlepiej jak jest 14,2, czyli nominalne

uff, to mi spadl kamien z serca :D

aku jest nówka napiecie było 12,4

a podczas pracy silnika? o to mi chodzilo.

kolego, alternator do wymiany lub regeneracji - miałem ten sam problem półtora roku temu latem. co prawda nie jechałem po dziewczynę, ale też: kontrolka ładowania i wspomaganie. przy okazji wymieniłem akumulator (decyzja po wykonaniu wszystkich pomiarów), teraz zimą mnie nie zawodzi :lol:

pozdrawiam!

Dziękuje wszystkim za porady i podpowiedzi. Okazało się że tak jak mówiliście alternator do wymiany. :) Jeszcze raz dziekuje wszystkim za pomoc

Sooczek, na dole postu masz przycisk "pomogl" - daj temu, komu sie nalezy :oops:

• 5 tygodni później...

Ja kiedys zima zapalam a tu sie swieci kontrolka i brak wspomgania. Brak ladowania. Powód u mnie to spalona dioda na płytce od alternatora. Płytka chyba 120zl i robocizna 100zł. Silnik na samym akumulatorze przejedzie tylko kilka kilometrow. Czesta usterka w alternatorach isuzu.

• 6 miesięcy temu...