Skocz do zawartości

Podłączenie nawigacji do dodatkowego gniazda Astra H III

Rekomendowane odpowiedzi

Podłączyłem nawigację w ten sposób aby kabel przeszkadzał jak najmniej, dodatkowe gniazdo 12v jest również na tunelu środkowym.

Zalety tego rozwiązania.

1. Ukryte gniazdo w schowku pasażera, pozwala coś podłączyć tak aby nie było na widoku, np gps, ładowarki i inne wg potrzeby.

2. Dodatkowe gniazdo na tunelu powoduje, że nie ma potrzeby otwierania klapki zapalniczki.

Załączam zdjęcia:

Dołączona grafika

oraz miejsce w schowku gdzie można zamontować gniazdo:

Dołączona grafika

Dodam tylko, że montaż gniazda w schowku ze względów technicznych z boku schowku jest ekstremalnie trudny z powodu rurek, przewodów, zawiasów, wypukleń blacharskich, sposobu montażu schowka.

Długo nad tym się zastanawiałem i ostatecznie poddałem się montując gniazdo na tylniej ściance.

Na zdjęciu sposób montażu radia cb oraz trochę widoczne gniazdo 12v na tunelu środkowym (gniazdo z zaślepką)

Dołączona grafika

https://forum.opel24.com/topic/38075-pod%C5%82%C4%85czenie-nawigacji-do-dodatkowego-gniazda-astra-h-iii/

Pytanko czy schowek zamyka się bez problemu?

Schowek zamyka się bez problemu ponieważ gniazdo jak widać na obrazku jest umiejscowione na tylniej ściance schowka.

Natomiast umiejscowienie gniazdka na bocznej ściance (z lewej strony), jak napisałem, jest praktycznie niemożliwe. Wynika to z braku miejsca we wnęce na wystające gniazdo, z powodów technicznych (duże zawiasy schowka) oraz ze względu na określony sposób wsuwania schowka podczas montażu i jego kształt.

Z tych powodów jedynym rozsądnym miejscem jest tylnia ścianka w miejscu które widać na zdjęciu.

Bardzo fajny sposób podłączania nawigacji.

Ja mam wciśniętą wtyczkę i kabel po zamknięciu schowka sobie wisi na zewnątrz. Można go też chować do środka po odłączenia nawigacji. Jeśli nie chcemy aby wtyczka-transformator nawigacji (z12v na 5v) był cały czas włączony wystarczy wtyczkę-transformator delikatnie wysunąć z gniazda tak aby tylko ją rozłączyć.