Gość Krzysiek22 Opublikowano 20 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 Witam Serdecznie wszystkich zainteresowanych moim tematem Mam mały problem, chodzi o akumulator. Jest to Centra Futura 72Ah na 720A ma mniej więcej 1.5 roku. Ładwowanie aku to 14.4 bez zadnego obciążenia(dmuchawy, świateł itp), po włączeniu świateł, dmuchawy na 1 lub 2, i radia ładowanie wynosi (niestety dokładnie nie pamietam) ale albo 12.8 albo 13 z groszami. Jakie Wy macie ładowanie pod obciążeniem?? Autko gdy postoi nie chce odpalać Ostatnio miałem robiony remont silnika(wymiana uszczelki pod glowicą, zaworów wydechowych, wałka rozrządu, pierścieni, świec, filtra paliwa, planowanie głowicy)+ z 4 dni temu ustawienie kąta wtrysku(po ustawieniu u mechanika, autko ładnie odpaliło, na 2 dzien odpaliłem je z lekkim problemem, a mianowicie odpaliło po 2,3s i zgasło po 2 s, i znów odpaliłem i juz było dobrze. Autko pochodziło z 5 min (chciałem zobaczyc jak chodzi i zobaczyc po jakim czasie autko z wysokich obrotów schodzi na niższe, no i ogolnie wszytko grało pięknie więc zgasiłem autko. Na nastepny dzień (17 h później) wsiadam, grzeje świece 2 razy, po okolo 10-15s (bo niestety -10 stopni na dworze) i kręce a tu aku jakoś słabo kręci, jakby miał za mało mocy, starczyło na 4 może 5 razy kręcenia i aku siadł teraz go naładowałem i napięcie aku wynosi 12.65 (jest nie podłaczony do niczego) to bardzo dobrze. Dodam że przed remontem silnika jak autko bardzo ciezko odpalało to akumulator troche chechlałem... i z kilka razy, może z 6 do max 10 go ładowałem. Czy teraz może mieć mniejszą wytrzymałość i tracić moc na zimnie??   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/38654-problem-z-akumulatorem/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jacek87 Opublikowano 20 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 wydaje mi sie, ze pod obciazeniem masz za niskie ladowanie, ale dziwi mnie ogolnie to odpalanie, o ktorym wielokrotnie pisales, u mnie po splanowaniu glowicy nawet na slabym akumulatorze, a taki wlasnie posiadam, do -12 odpala praktycznie na dotyk, najlepiej naladuj akumulator i wyjdz z rana, jak jest najwiekszy mroz i odpal wtedy i zobaczysz jak ci odpala, jak ok, to znaczy, ze zdycha aku, a jesli na naladowanym bezie srednio, to szukaj dalej przyczyny w silniku   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/38654-problem-z-akumulatorem/#findComment-2469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Krzysiek22 Opublikowano 21 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 Dzisiaj rano włożyłem aku i odpalil za 1 razem po 2-3 s ale zgasł do razu, i za 2 razem odpaliłem ale musialem troszke gazu dawac zeby nie zgasł i po paru sekundach dobzre chodził. Podjechałem do mechanika i mówie mu ze po ustawieniu kąta wtrysku auto nadal źle odpala po nocy, nie tak jak powinnno, czyli za 1 razem bez niczego. Na to on że słabą kompresje musze miec bo kąt wtrysku napewno jest idealnie ustawiony. No to sie go zapytałem: Panie, czyli co moze byc nie tak że za mała kompresja jest?? Pierścienie. No to mu mówie że pierścienie są nowe, oraz opowiedziałem mu wszytko co było robione z silnikiem. No i juz nie wiedział co powiedziec. Remont silnika miałem u innego mechanika. Przed remontem kompresja wynosiła 12 barów, sprawdzana była na wtryskach. Ile powinna wynosic kompresja?? Proszę o odpowiedź wszystkich oraz tych co mieli tez ten silnik i remont silnika. Teraz nie wiem jaką kompresje mam, a do mechanika jechac i ja sprawdzac to znów kase wydam;/ Dodam ze jak autko odpali i pochodzi z 2 min i zgasze je i jak chce znów odpalic to odpala tak syzbko ze nie zdaze chyba do konca kluczyka przekrecic. Pozdrawiam i życze miłego dnia   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/38654-problem-z-akumulatorem/#findComment-2391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jacek87 Opublikowano 21 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 kolego a odpalasz z wcisnietym pedalem gazu czy nie? bo jesli przy tym silniku nie robisz tego, to zapomnij, ze ci nie zgasnie po odpaleniu na mrozie, a jaka masz pompe wtryskowa? lucas czy bosch? bo nie wiem czy wszystkie czy niektore pompy lucasa nie maja tzw. "ssania", u mnie wlasnie siedzi przy tym silniku taka pompa lucasa i tym bardziej trzeba z pedalem gazu wcisnietym odpalac   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/38654-problem-z-akumulatorem/#findComment-2366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Krzysiek22 Opublikowano 21 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 Pompe mam boscha, i nie odpalam z wcisniętym pedałem gazu, tylko jak kręce już silnikiem to go tak do wciskam i popuszczam aż załapie wtedy trzymam gaz przez troche zeby zaczoł normalnie chodzic. A jak ta cześć od ssania wygląda?? i gdzie to się znajduje? bo moze to u mnie nie działa i dlatego tak ciezko odpala. ehhh...co za auto   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/38654-problem-z-akumulatorem/#findComment-2156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi