Skocz do zawartości

wyłączający się komputer :(

Rekomendowane odpowiedzi

Gość protas83

sprobuj przeinstalowac system operacyjny (na tym co masz, bez czyszczenia partycji, bez formatowania itd) prawdopodobnie masz jakis problem z pamiecia RAM, i wywala blad (brak wspoldzielenia)

sprobuj wejsc w tryb awaryjny i powiedz czy w awaryjnym tez sie wylacza

dodatkowo pomysl co ostatnio instalowales...

już kilka razy instalowałem xp-ka ale formatowałem dysk c ... jak zaczęły się problemy z blue screenem. a ramy pokazuje ze są wszystkie i "działają poprawnie" tak przynajmniej pokazuje Windows. ostatnio dokupiłem jeszcze 2 gb ramu i nic to nie zmieniło. jeśli chodzi o tryb awaryjny to mam rozumieć ze mam na tym trybie włączyć to na czym mi komp się wyłącza ?? bo ciut nie bardzo rozumiem

https://forum.opel24.com/topic/40070-wy%C5%82%C4%85czaj%C4%85cy-si%C4%99-komputer/page/2/#findComment-375500

• Odpowiedzi 21
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Spróbuj zainstalować program Everest lub Motherboard Monitor znajdziesz je bez problemu na: dobreprogramy.pl .

Będziesz miał podgląd np. na temperaturę procka czy prędkości wentylatorów.

https://forum.opel24.com/topic/40070-wy%C5%82%C4%85czaj%C4%85cy-si%C4%99-komputer/page/2/#findComment-375514

Gość protas83

mam taki programik "Cuipid Hardware Monitor" i pokazuje mi prędkość w stresie kolo 3000 rpm lecz nie wiem czy jest to poprawna prędkość wiatraczka.

temperatura kolo 60 -70 *C

niedługo później padł mi komp.

w chwili obecnej siedząc na necie i nic więcej nie robiąc to pokazuje mi 2347 rpm a temp waha się miedzy 37-45 *C

https://forum.opel24.com/topic/40070-wy%C5%82%C4%85czaj%C4%85cy-si%C4%99-komputer/page/2/#findComment-375685

• 2 tygodnie później...

procek : ADM Athlon 5000+ 2,6Gh x2 64

Koledzy już w zasadzie doradzili. Trzeba kupić pastę termoprzewodzącą , zdjąć radiator i przesmarować procka ( tylko nie paćkać byle gdzie, wyłącznie blacha). Dodatkowy wentylator nie zaszkodzi i zapewnić dobry dostęp powietrza - nie wciskać po kątach ani do ściany.

Do diagnostyki najlepszy z darmowych jest chyba HWiNFO 32 z dobrych prog.

Zabawa w aktualizacje sterów to igranie z ogniem . W kompach - Nowsze = niedopracowane= gorsze= więcej problemów. To co masz na płytach instalacyjnych w zupełności wystarczy.

https://forum.opel24.com/topic/40070-wy%C5%82%C4%85czaj%C4%85cy-si%C4%99-komputer/page/2/#findComment-378930

• 4 tygodnie później...

A pamięć RAM dokupywałeś takiej samej marki i taki sam model? Bo to też jest ważne, bo jeżeli są różne to mogą się gryźć i dlatego masz blue screeny.

https://forum.opel24.com/topic/40070-wy%C5%82%C4%85czaj%C4%85cy-si%C4%99-komputer/page/2/#findComment-384820

Przy 70c +- dokładność czujnika komp gaśnie bo w tych athlonach jest jakiś czujnik termiczny.

Koledzy ci już powiedzieli ze możesz spróbować wymienić pastę termo-przewodząca dokladnie wyczysc radiator i wentylator z kurzu. Inna opcja to zmienić chłodzenie bo boxy od amd są do dupy :)

jeśli będę zmieniał płytę główną na nową to jakie są lepsze ? domyślam się ze musi pasować do procesora i ram

Masz płytę na Podstawce am2 tak jak i procesor

nie ma sensu zmieniać samej płyty bo różnicy nie poczujesz.

Chcesz rozbudowywać komputer to pierwsze zmień zasilacz bo ten Fell to tragedia

https://forum.opel24.com/topic/40070-wy%C5%82%C4%85czaj%C4%85cy-si%C4%99-komputer/page/2/#findComment-385082

Gość GmsMetallica

dokładnie, zasilacz peirwszy do wymiany bo może nie trzymać napięć. Druga sprawa - pasta i czyszczenie (na karcie graficznej też)

Polecam na przyszłość montowanie siatek przeciwkurzowych, zdecydowanie mniej się gromadzi w kompie ;)

https://forum.opel24.com/topic/40070-wy%C5%82%C4%85czaj%C4%85cy-si%C4%99-komputer/page/2/#findComment-385123

• 4 tygodnie później...
Gość protas83

minęło trochę czasu od ostatniego postu. ale problem nie znikł...

oddałem pc do naprawy lecz nie mogli zlokalizować usterki. wstawiłem nowe chłodzenie do procesora ( Spartan HE923) bo w serwisie powiedział ze procek lubi się zagrzać. temperatura zeszła do 55' C mniej więcej no ale dalej się wyłącza :confused::confused:

jeśli chodzi o zasilacz to jaki proponujecie bo mam tera 350 watt w cenie tak 150 zł +/- 50 zł może jakieś linki podacie to będę wdzięczny albo firmy jakie są dobre :prosze::prosze::prosze:

https://forum.opel24.com/topic/40070-wy%C5%82%C4%85czaj%C4%85cy-si%C4%99-komputer/page/2/#findComment-389933

Gość GmsMetallica

czarna lista zasilaczy

Akyga

Codegen

ColorSIT

Deer

Fever

Ibox

Impet

LC Power

Linkworld

Logic

Megabajt

ModeCom Feel I

ModeCom Feel II

ModeCom Premium

Mustang

PowerFOX

PowerTEC

Procomp

Qoltec

Rubikon

Take Me

Tracer ( seria 4life )

Trust

XPower

polecane zasilacze w cenie 100-150 zł

Fortron FSP400-60GHN

Rzeczywisty producent: Seasonic

Łączna moc na linii +12V: 384W

Certyfikat 80 Plus: Standard/Bronze (wariant z 85 w nawiasie)

Regulacja napięć: Grupowa

Okablowanie: Przytwierdzone na stałe, bez oplotów

Ilość wtyczek PCI-E: 1 (6-pin)

Znany i lubiany model. Wysoka jakość wykonania w środku. Jednak brać tylko, gdy ceny wyraźnie niższe od Seasonica SS500-ET (dodatkowe 24 W na liniach +12 V, druga wtyczka PCI-E) albo XFXa Core 450 W (jw. + oploty na kablach). Jakość wyrobu potwierdza recenzja zasilacza Thermaltake Litepower 450 W.

Corsair CX430

Rzeczywisty producent: CWT (DSA)

Łączna moc na linii +12V: 336W

Certyfikat 80 Plus: Brak (wersja 1), Standard (wersja V2)

Okablowanie: Przytwierdzone na stałe, oplecione

Ilość wtyczek PCI-E: 1 (6+2 pin)

Ten zasilacz wywołał wiele kontrowersji. Niewątpliwie, mocowo jest słabszy niż poprzednik, CX400, który miał 360W na linii +12V. Do tego nie całkiem wyciąga 80+ Standard przy zrównoważonych obciążeniach – tak naprawdę wzięto wariant platformy DSA o mocy 380W, Corsair mówi, że da się wyciągnąć z niej 430W, jeśli się mocno obciąży linie +3.3V i +5V. Problem w tym, że tak mocno tych linii nie obciąży praktycznie żaden nowy PC, który ruszy na tym zasilaczu. O takim podejściu można mieć różne opinie. Faktem jednak jest, że poza tymi uwagami CX430 spisuje się dobrze, co widać w dołączonej recenzji. W przeciwieństwie do Fortronów, dostajemy też wyrób pomalowany na czarno i z kablami w oplotach, więc estetyka na nieco innym poziomie niż wśród wyrobów OEM. Do tego główne wiązki mają przyzwoitą długość – 60 cm, tylko 5 cm krócej niż we Fractalach, które, szczerze, są oparte na słabszej platformie, do tego mają kable bez oplotów. Gdyby cenowo stał na równi z Integrą 400W, powiedziałbym, że to zbliżone oferty, ale ponieważ można znaleźć go taniej o przynajmniej 20 zł, nie widzę realnych powodów, by brać Integrę 400W. Ląduje w kryterium „Estetyka”, ponieważ ma oploty na kablach, w przeciwieństwie do Tacensa. Pewną niepewność budzi wentylator z łożyskiem ślizgowym, nie najlepiej przystosowany do pracy w poziomie.

UWAGA: są dwie wersje. Wersja V2 posiada certyfikat 80 Plus Standard i nieznacznie mocniejsze elementy w środku – bez jednak zmian na tabliczce znamionowej.

Tacens Radix IV 450W

Rzeczywisty producent: HEC (platforma TE2-WX)

Łączna moc na linii +12V: 420W

Certyfikat 80 Plus: Brak (patrz opis)

Ilość wtyczek PCI-E: 0

Ciekawy wyrób na jak dotąd nieznanej konstrukcji, podobnej do znanych Fortronów GLN. Ubogi we wtyczki, kable krótkie i bez oplotów, ale za to płytki (a więc zmieści się do wielu obudów) i naprawdę cichy. Najlepszy wybór za ~130 zł.Sprawność pozwalałaby na osiągnięcie certyfikatu 80+ Standard – jego brak wynika z ograniczenia napięcia wejściowego do 230 V (nie przewidziana praca przy 110-120 V).

150-200 zł

XFX Core Edition 450 W

Rzeczywisty producent: Seasonic (S12II)

Łączna moc na linii +12V: 408W

Certyfikat 80 Plus: Bronze

Ilość wtyczek PCI-E: 2 (6-pin oraz 6+2 pin)

Znana platforma Seasonica – S12II, teraz jeszcze taniej. W teście na portalu JonnyGURU.com stabilność napięć wypadła co najmniej dziwnie – zamiast maleć pod obciążeniem, napięcia rosły. Z uwagi jednak na niewielkie bezwzględne różnice oraz fakt, że przy obciążeniu z większym naciskiem na linię +12 V, taki problem nie wystąpił, nie wstrzymuje to rekomendacji, zwłaszcza, że poza tym XFXowi niczego nie brakuje.

OCZ StealthXStream 2 400W

Rzeczywisty producent: Fortron (GHN)

Łączna moc na linii +12V: 384W

Ilość wtyczek PCI-E: 1 (6-pin)

Bardzo udana konstrukcja Fortrona w wydaniu nieOEMowym, z oplotami na kablach i pomalowana na czarno. Moc adekwatna, okablowanie też, brak większych zarzutów. Umieszczenie w kryterium „estetyka” wynika z wyższej niż w przypadku Fortrona FSP400-60GHN za tą samą konstrukcję – dopłacamy za estetykę właśnie. Względem XFXa Core 450 W słabszy mocowo, broni się jednak nieco niższą ceną.

Seasonic SS500-ET

Rzeczywisty producent: Seasonic

Łączna moc na linii +12V: 408W

Ilość wtyczek PCI-E: 2 (6-pin)

O ile model 400W wypadł z łask, o tyle model 500W powrócił, z uwagi na rosnącą dostepność. W dwóch sklepach można dostać go za około 170 zł, gdzie stanowi dobrą alternatywę dla Chiefteca CTG-500-80P.

https://forum.opel24.com/topic/40070-wy%C5%82%C4%85czaj%C4%85cy-si%C4%99-komputer/page/2/#findComment-389938

• 5 tygodni później...
Gość protas83

słuchajcie. pomóżcie mi rozszyfrować program hw monitor który pokazuje bardzo wysoka temperaturę w jednym z procesorów i chodzi mi o sprecyzowanie co to za procesor czy tez może płyta główna bo i takie mam podejrzenia

pop.bmp

temperatura przy której komp sie wyłączył to 129 st C' :mur:

z góry dziękuje za odpowiedzi :prosze: :prosze: :prosze:

Edytowane przez protas83
https://forum.opel24.com/topic/40070-wy%C5%82%C4%85czaj%C4%85cy-si%C4%99-komputer/page/2/#findComment-395142