Gość protas83 Opublikowano 26 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 sprobuj przeinstalowac system operacyjny (na tym co masz, bez czyszczenia partycji, bez formatowania itd) prawdopodobnie masz jakis problem z pamiecia RAM, i wywala blad (brak wspoldzielenia) sprobuj wejsc w tryb awaryjny i powiedz czy w awaryjnym tez sie wylacza dodatkowo pomysl co ostatnio instalowales... już kilka razy instalowałem xp-ka ale formatowałem dysk c ... jak zaczęły się problemy z blue screenem. a ramy pokazuje ze są wszystkie i "działają poprawnie" tak przynajmniej pokazuje Windows. ostatnio dokupiłem jeszcze 2 gb ramu i nic to nie zmieniło. jeśli chodzi o tryb awaryjny to mam rozumieć ze mam na tym trybie włączyć to na czym mi komp się wyłącza ?? bo ciut nie bardzo rozumiem   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/40070-wy%C5%82%C4%85czaj%C4%85cy-si%C4%99-komputer/page/2/#findComment-375500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kacper Opublikowano 26 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2011 Spróbuj zainstalować program Everest lub Motherboard Monitor znajdziesz je bez problemu na: dobreprogramy.pl . Będziesz miał podgląd np. na temperaturę procka czy prędkości wentylatorów.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/40070-wy%C5%82%C4%85czaj%C4%85cy-si%C4%99-komputer/page/2/#findComment-375514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość protas83 Opublikowano 27 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 mam taki programik "Cuipid Hardware Monitor" i pokazuje mi prędkość w stresie kolo 3000 rpm lecz nie wiem czy jest to poprawna prędkość wiatraczka. temperatura kolo 60 -70 *C niedługo później padł mi komp. w chwili obecnej siedząc na necie i nic więcej nie robiąc to pokazuje mi 2347 rpm a temp waha się miedzy 37-45 *C   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/40070-wy%C5%82%C4%85czaj%C4%85cy-si%C4%99-komputer/page/2/#findComment-375685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 procek : ADM Athlon 5000+ 2,6Gh x2 64 Koledzy już w zasadzie doradzili. Trzeba kupić pastę termoprzewodzącą , zdjąć radiator i przesmarować procka ( tylko nie paćkać byle gdzie, wyłącznie blacha). Dodatkowy wentylator nie zaszkodzi i zapewnić dobry dostęp powietrza - nie wciskać po kątach ani do ściany. Do diagnostyki najlepszy z darmowych jest chyba HWiNFO 32 z dobrych prog. Zabawa w aktualizacje sterów to igranie z ogniem . W kompach - Nowsze = niedopracowane= gorsze= więcej problemów. To co masz na płytach instalacyjnych w zupełności wystarczy.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/40070-wy%C5%82%C4%85czaj%C4%85cy-si%C4%99-komputer/page/2/#findComment-378930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jajo Opublikowano 7 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2011 A pamięć RAM dokupywałeś takiej samej marki i taki sam model? Bo to też jest ważne, bo jeżeli są różne to mogą się gryźć i dlatego masz blue screeny.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/40070-wy%C5%82%C4%85czaj%C4%85cy-si%C4%99-komputer/page/2/#findComment-384820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Astra Opublikowano 8 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2011 Przy 70c +- dokładność czujnika komp gaśnie bo w tych athlonach jest jakiś czujnik termiczny. Koledzy ci już powiedzieli ze możesz spróbować wymienić pastę termo-przewodząca dokladnie wyczysc radiator i wentylator z kurzu. Inna opcja to zmienić chłodzenie bo boxy od amd są do dupy jeśli będę zmieniał płytę główną na nową to jakie są lepsze ? domyślam się ze musi pasować do procesora i ram Masz płytę na Podstawce am2 tak jak i procesor nie ma sensu zmieniać samej płyty bo różnicy nie poczujesz. Chcesz rozbudowywać komputer to pierwsze zmień zasilacz bo ten Fell to tragedia   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/40070-wy%C5%82%C4%85czaj%C4%85cy-si%C4%99-komputer/page/2/#findComment-385082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość GmsMetallica Opublikowano 9 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2011 dokładnie, zasilacz peirwszy do wymiany bo może nie trzymać napięć. Druga sprawa - pasta i czyszczenie (na karcie graficznej też) Polecam na przyszłość montowanie siatek przeciwkurzowych, zdecydowanie mniej się gromadzi w kompie   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/40070-wy%C5%82%C4%85czaj%C4%85cy-si%C4%99-komputer/page/2/#findComment-385123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość protas83 Opublikowano 5 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2011 minęło trochę czasu od ostatniego postu. ale problem nie znikł... oddałem pc do naprawy lecz nie mogli zlokalizować usterki. wstawiłem nowe chłodzenie do procesora ( Spartan HE923) bo w serwisie powiedział ze procek lubi się zagrzać. temperatura zeszła do 55' C mniej więcej no ale dalej się wyłącza jeśli chodzi o zasilacz to jaki proponujecie bo mam tera 350 watt w cenie tak 150 zł +/- 50 zł może jakieś linki podacie to będę wdzięczny albo firmy jakie są dobre   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/40070-wy%C5%82%C4%85czaj%C4%85cy-si%C4%99-komputer/page/2/#findComment-389933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość GmsMetallica Opublikowano 5 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2011 czarna lista zasilaczy Akyga Codegen ColorSIT Deer Fever Ibox Impet LC Power Linkworld Logic Megabajt ModeCom Feel I ModeCom Feel II ModeCom Premium Mustang PowerFOX PowerTEC Procomp Qoltec Rubikon Take Me Tracer ( seria 4life ) Trust XPower polecane zasilacze w cenie 100-150 zł Fortron FSP400-60GHN Rzeczywisty producent: Seasonic Łączna moc na linii +12V: 384W Certyfikat 80 Plus: Standard/Bronze (wariant z 85 w nawiasie) Regulacja napięć: Grupowa Okablowanie: Przytwierdzone na stałe, bez oplotów Ilość wtyczek PCI-E: 1 (6-pin) Znany i lubiany model. Wysoka jakość wykonania w środku. Jednak brać tylko, gdy ceny wyraźnie niższe od Seasonica SS500-ET (dodatkowe 24 W na liniach +12 V, druga wtyczka PCI-E) albo XFXa Core 450 W (jw. + oploty na kablach). Jakość wyrobu potwierdza recenzja zasilacza Thermaltake Litepower 450 W. Corsair CX430 Rzeczywisty producent: CWT (DSA) Łączna moc na linii +12V: 336W Certyfikat 80 Plus: Brak (wersja 1), Standard (wersja V2) Regulacja napięć: Grupowa Okablowanie: Przytwierdzone na stałe, oplecione Ilość wtyczek PCI-E: 1 (6+2 pin) Ten zasilacz wywołał wiele kontrowersji. Niewątpliwie, mocowo jest słabszy niż poprzednik, CX400, który miał 360W na linii +12V. Do tego nie całkiem wyciąga 80+ Standard przy zrównoważonych obciążeniach – tak naprawdę wzięto wariant platformy DSA o mocy 380W, Corsair mówi, że da się wyciągnąć z niej 430W, jeśli się mocno obciąży linie +3.3V i +5V. Problem w tym, że tak mocno tych linii nie obciąży praktycznie żaden nowy PC, który ruszy na tym zasilaczu. O takim podejściu można mieć różne opinie. Faktem jednak jest, że poza tymi uwagami CX430 spisuje się dobrze, co widać w dołączonej recenzji. W przeciwieństwie do Fortronów, dostajemy też wyrób pomalowany na czarno i z kablami w oplotach, więc estetyka na nieco innym poziomie niż wśród wyrobów OEM. Do tego główne wiązki mają przyzwoitą długość – 60 cm, tylko 5 cm krócej niż we Fractalach, które, szczerze, są oparte na słabszej platformie, do tego mają kable bez oplotów. Gdyby cenowo stał na równi z Integrą 400W, powiedziałbym, że to zbliżone oferty, ale ponieważ można znaleźć go taniej o przynajmniej 20 zł, nie widzę realnych powodów, by brać Integrę 400W. Ląduje w kryterium „Estetyka”, ponieważ ma oploty na kablach, w przeciwieństwie do Tacensa. Pewną niepewność budzi wentylator z łożyskiem ślizgowym, nie najlepiej przystosowany do pracy w poziomie. UWAGA: są dwie wersje. Wersja V2 posiada certyfikat 80 Plus Standard i nieznacznie mocniejsze elementy w środku – bez jednak zmian na tabliczce znamionowej. Tacens Radix IV 450W Rzeczywisty producent: HEC (platforma TE2-WX) Łączna moc na linii +12V: 420W Certyfikat 80 Plus: Brak (patrz opis) Regulacja napięć: Grupowa Okablowanie: Przytwierdzone na stałe, bez oplotów Ilość wtyczek PCI-E: 0 Ciekawy wyrób na jak dotąd nieznanej konstrukcji, podobnej do znanych Fortronów GLN. Ubogi we wtyczki, kable krótkie i bez oplotów, ale za to płytki (a więc zmieści się do wielu obudów) i naprawdę cichy. Najlepszy wybór za ~130 zł.Sprawność pozwalałaby na osiągnięcie certyfikatu 80+ Standard – jego brak wynika z ograniczenia napięcia wejściowego do 230 V (nie przewidziana praca przy 110-120 V). 150-200 zł XFX Core Edition 450 W Rzeczywisty producent: Seasonic (S12II) Łączna moc na linii +12V: 408W Certyfikat 80 Plus: Bronze Regulacja napięć: Grupowa Okablowanie: Przytwierdzone na stałe, oplecione Ilość wtyczek PCI-E: 2 (6-pin oraz 6+2 pin) Znana platforma Seasonica – S12II, teraz jeszcze taniej. W teście na portalu JonnyGURU.com stabilność napięć wypadła co najmniej dziwnie – zamiast maleć pod obciążeniem, napięcia rosły. Z uwagi jednak na niewielkie bezwzględne różnice oraz fakt, że przy obciążeniu z większym naciskiem na linię +12 V, taki problem nie wystąpił, nie wstrzymuje to rekomendacji, zwłaszcza, że poza tym XFXowi niczego nie brakuje. OCZ StealthXStream 2 400W Rzeczywisty producent: Fortron (GHN) Łączna moc na linii +12V: 384W Certyfikat 80 Plus: Standard/Bronze (wariant z 85 w nawiasie) Regulacja napięć: Grupowa Okablowanie: Przytwierdzone na stałe, oplecione Ilość wtyczek PCI-E: 1 (6-pin) Bardzo udana konstrukcja Fortrona w wydaniu nieOEMowym, z oplotami na kablach i pomalowana na czarno. Moc adekwatna, okablowanie też, brak większych zarzutów. Umieszczenie w kryterium „estetyka” wynika z wyższej niż w przypadku Fortrona FSP400-60GHN za tą samą konstrukcję – dopłacamy za estetykę właśnie. Względem XFXa Core 450 W słabszy mocowo, broni się jednak nieco niższą ceną. Seasonic SS500-ET Rzeczywisty producent: Seasonic Łączna moc na linii +12V: 408W Certyfikat 80 Plus: Standard/Bronze (wariant z 85 w nawiasie) Regulacja napięć: Grupowa Okablowanie: Przytwierdzone na stałe, bez oplotów Ilość wtyczek PCI-E: 2 (6-pin) O ile model 400W wypadł z łask, o tyle model 500W powrócił, z uwagi na rosnącą dostepność. W dwóch sklepach można dostać go za około 170 zł, gdzie stanowi dobrą alternatywę dla Chiefteca CTG-500-80P.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/40070-wy%C5%82%C4%85czaj%C4%85cy-si%C4%99-komputer/page/2/#findComment-389938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość protas83 Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 (edytowane) słuchajcie. pomóżcie mi rozszyfrować program hw monitor który pokazuje bardzo wysoka temperaturę w jednym z procesorów i chodzi mi o sprecyzowanie co to za procesor czy tez może płyta główna bo i takie mam podejrzenia pop.bmp temperatura przy której komp sie wyłączył to 129 st C' z góry dziękuje za odpowiedzi :prosze: Edytowane 5 Lipca 2011 przez protas83 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/40070-wy%C5%82%C4%85czaj%C4%85cy-si%C4%99-komputer/page/2/#findComment-395142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi