Skocz do zawartości

scinanie opon

Rekomendowane odpowiedzi

Gość golden2912

Witam. Co może być przyczyną ścinania opon bo przed zimą założyłem nowe conti 195/65/15 i teraz z przodu są troszkę ścięte po bokach.

Specjalnie przed zimą i po wymianie opon zrobiłem geometrie aby do tego nie dopuścić a tu taka d....

Może coś z zawieszaniem być ? Na co zwrócić uwagę ?

Powoli będę już zmieniał opony na letnie też nowe 205/55/16 i te też na pewno zacznie mi ścinać...

https://forum.opel24.com/topic/40409-scinanie-opon/

A czy auto jest bezwypadkowe?

Takie objawy mogą wynikać nie tylko ze złej zbieżności, ale również nieprawidłowego kąta wyprzedzenia sworznia zwrotnicy, kąta pochylenia itd. Najgorsze, że w większości aut niższej klasy regulację ma tylko zbieżność i nic więcej.

Czy przed zimą robiłeś ustawienie zbieżności, czy sprawdzenie geometrii i ustawienie zbieżności? To zasadnicza róznica. Jeśli sprawdzana była geometria zawieszenia to powinieneś mieć wydruk z pozostałymi parametrami, nie tylko zbieżnością.

No i kwestia kto tę zbieżność ustawiał??? Zwróć uwagę na to, że starsze samochody miały ustawiane koła lekko zbieżnie. To zapewniało dobrą stateczność kursową i samopowrót kierownicy.

Ale Opel (jak niektórzy inni producenci) w nowych modelach przednionapędowych preferują ustawienia lekko rozbieżne przednich kół. Dzięki temu masz szybszą i bardziej bezpośrednią reakcję na ruch kierownicą.

Ja osobiście wolę starodawne nastawy, ale to inna bajka. Jeśli zbieżność ustawiał fachowiec starej daty, który jest tak mądry, że nie musi zaglądać do serwisówek, bo ma wszysko w małym palcu, to być może ustawił nazbyt dużą zbieżność kół. Wtedy też może wystąpić ścinanie opon.

Zerknij, czy fachowiec zagląda do danych serwisowych. Jeśli jedzie wszystko z pamięci, to tak naprawdę ustawia na oko i tak jak robił przez lata i "zawsze Panie było dobrze". Tylko czasy się zmieniają i konstrukcja samochodów też!

https://forum.opel24.com/topic/40409-scinanie-opon/#findComment-377415

Gość golden2912

moze wpadam w panike ;D ponizej fotki przod i tyl

zbieznosc i geometrie robilem wlasnie po wymianie opon na zimowe wydruku niestety nie mam ale pojade w takim razie jeszcze raz i poprosze o wydruk po ustawieniu

w sumie to zbieznosc byla ustawiana 4 razy bo panowie fachowcy wlasnie starej daty z polozbytu w krakowie nie potrafili ustawic zeby do tego kierownica byla prosto...

co do cisnienia to tak jak producent mowi czyli 2.1 przod i 2.1 tyl

na diagnostyke tez pojade bo mi sie przeglad zbliza

a moze to kwestia zbyt niskiego cisnienia - odwroce kolo i sprobuje zerknac czy z drugiej strony nie scina tak samo

20110403120.jpg

20110403121.jpg

https://forum.opel24.com/topic/40409-scinanie-opon/#findComment-377629

Gość themarvin

golden2912, źle kadrujesz :P

jak chcesz pokazać ścięcie bieżnika, musisz skadrować jak pokazuje niebieska ramka. Czerwona natomiast, to Twoje obecne zdjęcia "od czoła" na których widać bardzo ładny bieżnik, a nie jego geometrię:P

kadrowanie.th.png

tylko, ze jak fura stoi na kołach, troche ciężko o kadr "niebieski"...

https://forum.opel24.com/topic/40409-scinanie-opon/#findComment-377723