Skocz do zawartości

wysokie spalanie roczna astra H

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od lutego jestem posiadaczem Astry H z 2010 r. "Lala" posiada silnik 1.4 16 V Twinport Ecotec i do tej pory wykazywał się bardzo duża ekonomiką z czego byłem bardzo zadowolony ;) spalanie w zimie po miescie oscylowało w granicach 6.8-7 litrów pb 95 co uważałem za niezły wynik przy normalnej jezdzie 2-3,5 tyś obrótów. Czar prysł kiedy ostatnio wskazówka paliwa zaczęła niespodziewanie coraz szybciej się przesuwać...

1/4 baku zeszła mi po przejechaniu 120 kilometrów. Bak ma 52 albo 54 litry( dokładnie nie pamietam, ale raczej 54) więc spalanie wychodzi ponad 10 a przeciez asterka stoi już na letnich oponach i jest ciepło. Proszę o radę co może być przyczyną bo jest to nowy wozik,nie katowany i dziwnym by było jakby miał już jakieś poważne usterki. Dodam że astra jest na gwarancji więc najpewniej pojadę z tym do serwisu ale jeśli ktoś może wskazać co jest przyczyną to fajnie by było bo wiadomo jak to z serwisami bywa że czasem kit wciskają a nadal jest źle :/ pozdrawiam i zyczę miłego świątecznego wypoczynku.

https://forum.opel24.com/topic/41194-wysokie-spalanie-roczna-astra-h/

wrzuc w wyszukiwarke "duze spalanie"

do sprawdzenia sonda/sondy... analiza spalin tez pewnie troche pomoze w diagnozie...

zanim pojedziesz do aso przelicz spalanie od-do tankowania... nigdy ze wskazowki...

https://forum.opel24.com/topic/41194-wysokie-spalanie-roczna-astra-h/#findComment-382097

• 6 miesięcy temu...

Witam postanowilem odswiezyc temat, gdyz z moim 1.4 twinportem w astrze g wyklul sie ten sam problem. W cyklu mieszanym spalanie wahalo sie w granicach 7 l , na trasie przy gnieceniu 6. Nagle bajka sie skonczyla i w cyklu mieszanym w baku robi sie maly wirek, co w nastepstwie daje okolo 10 l na 100 km. Bylem z autem na komputerze, powymienialem wszystkie filtry, przeczyscilem dolot powietrza lacznie z przepustnica i nici. Komputer nie ma bledow. Jade na zmiane oprogramowania ale przeczucia mam metne jak woda w... Czy ktos mial taki problem i udalo sie go roawiazac? Bardzo prosze o porade.

https://forum.opel24.com/topic/41194-wysokie-spalanie-roczna-astra-h/#findComment-411095

• 2 miesiące temu...