Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość duchwg

Witam wszystkich! :)

Ostatnio w moim Oplu otwarłem maskę i zaniepokoiła mnie jedna rzecz. Mianowicie:

post-19192-0-88431000-1304412815_thumb.jpg

Możecie mi powiedzieć cóż to jest?? I czy powinno to być ze Sobą połączone? xD

Czy może to być przyczyną tego że samochód jeżdżąc na benzynie szarpie? (i to dosyć mocno) A gdy docisnę mu gazu podczas jazdy, to przez 3-4 sekundy nic się nie dzieje, po tym czasie obroty lekka opadają (przeważnie o jedna kreskę na obrotomierzu) i dopiero wtedy idą w górę i auto przyśpiesza. Niepokoi mnie to, bo na LPG nic takiego mi się nie dzieje :/ I ogólnie spotykam się pierwszy raz z takim czymś.

Z góry dziękuję i pozdrawiam :)

https://forum.opel24.com/topic/41505-szrpanie-na-benzynie-op%C3%B3%C5%BAnione-przy%C5%9Bpieszanie/

Jaką masz instalację LPG? Od kiedy masz to auto? Od kiedy to się dzieje? Kiedy byleś ostatni raz na regulacji LPG (czy w ogóle kiedyś byłeś)?

PS

Odłącz sobie akumulator na kilka minut i auto na PB wróci do normalności :-D

Gość duchwg

A więc tak co do instalacji gazowej to składa się ona z (znalazłem to w dokumentach):

post-19192-0-61254500-1304702378_thumb.jpg

Samochód na benzynie zachowuje się tak od dłuższego czasu. Regulacja gazu była robiona przy zakładaniu.

A jeszcze dosyć niedawno samochód stał kilka godzin bez akumulatora, który był na ładowaniu i jak podłączyłem go z powrotem do samochodu to nic się nie zmieniło w szarpaniu na benzynie xD

No i ten samochód posiadam od początku tego roku :)

Gość kucharz91

witam panowie mam prawie identyczny problem z silnikiem 1.6 C16NZ na postoju gdy gwałtownie wciśniemy pedał przyspieszenia auto dusi się i najczęściej zgaśnie jeśli nie odpuszcze ( wystepuje to tylko na benzynie zalozna jest tez instalacja stag L+) HELP

• 3 miesiące temu...
Gość djrobson87

ja miałem podobnie z tym że w nieco innym silniku

Sprawdźcie świece przewody czy nie iskrzą ale przewody mogą też się przegrzewać jak są słabej jakości

i tutaj bonus ode mnie też nie mogłem przez rok dojść co jest u mnie z szarpaniem jeździłem do różnych fachmanów i każdy rozkładał ręce wymieniłem świece przewody filtr powietrza paliwa a przyczyna była taka że komputer nie dostawał sygnału od przepustnicy...było dobrze przez jakiś fakt faktem znów troszkę szarpie nie mam czasu się tym zająć ale wiem gdzie szukać i co jest przyczyną

To raczej nie przewody bo na LPG mial by tak samo a nawet gorzej bo LPG jest bardziej czuly,ale dla swietego spokoju mozesz sprawdzic swiece i kable,u mnie tak szarpalo ale na Pb i LPG,przyczyna byla NOWA wadliwa swieca bosch (ktore wszyscy znajomi odradzaja do LPG) jak na razie najlepiej spisuja sie polecane swiece NGK.