Skocz do zawartości

Falowanie obrotów Astra G 1,4 16V

Rekomendowane odpowiedzi

Gość gab-led

Jestem nowym forumowiczem, przeczytałem bardzo wiele postów dot. falowania silnika w astrze G, ale nie spotkałem rozwiązania mojego problemu. Może ktoś miał podobny problem i mi pomoże. Astra jest z 2003r. silnik 1,4 16V X14XE - przebieg ok.250tys. samochód posiadqa instalację gazową sekwencyjna STG 300 (od 220tys.)- mimo dużego przebiegu sam. chodził do tej pory bez zarzutu - jeżdzę na 5W40-samochód mam od nowości. Około miesiąca temu podczas uruchamiania astry odczułem wrażenie, że astara nie pracuje na jednym cylindrze-strasznie głosno pracował, przegazowałem delikatnie i zaświeciła mi sie kontrolaka silnika. Samochód od tego czasu pracuje nierówno(na biegu jałowym i jak jeżdzę). Obroty na biegu jałowym spadły o ok. 100-150 obrotów (ja to tak odczuwam) w chwili obecnej jest ok. 700. Dopiero w zeszłym tygoniu znalazłem czas i pojechałem do elektryka. Samochód został podłaczony do kompa i wyświetlił sie błąd z przerwa zapłonu na 2 cylindrze. W zeszłym roku wymieniłem cewkę i świecę, więc pomyslałem, że nawaliła cewka, ale niestety podmieniłem ją od kolegi i jest bez zmian. Świece także zostały sparwdzone i sa ok. Przeczyściłem przepustnicę, ale to także nie pomogło.

Mechanik zasugerował, że może byc problem z zaworem - że się mógł zawiesić.

Może podpowiecie mi co muszę sparwdzić, aby było ok.

Poz Robson

https://forum.opel24.com/topic/41938-falowanie-obrot%C3%B3w-astra-g-14-16v/

mimo dużego przebiegu sam. chodził do tej pory bez zarzutu

Witam. Przebieg nie za duży , tylko temat ciężki.

Możesz dla pewności przełożyć świece do znajomego i sprawdzić jak u niego chodzą i tak samo z kablami WN.

Nie wiem jak tu jest z dojściem do czujnika położenia wału korbowego ( można zrobić podmiankę) - ostatnio chłop w omedze miał dość podobne objawy i to była przyczyna.

No i zostaje jeszcze do sprawdzenia silnik krokowy.

Wejdź na dział corsy ( albo wpisz w szukajkę). Tam na dole głównej strony jest temat Kody błędów Opel Corsa. Tam masz opisane ze zdjęciami , jak samemu możesz zczytać błędy z kompa , bo bez tego raczej się nie obędzie

https://forum.opel24.com/topic/41938-falowanie-obrot%C3%B3w-astra-g-14-16v/#findComment-387164

• 4 miesiące temu...

Spotkałem się z tym objawem podczas szukania innej usterki.

Otóż kupiłem astrę G z tym silnikiem, z już założoną instalacją gazową. Niestety ostatnio dojrzałem się, że pomimo zwykłej instalacji, gaz podpięty jest pod wtryski. Pogrzebaliśmy trochę i również na jednym cylindrze silnik nie palił po uruchomieniu. Widocznie przewód idący do wtrysku zruszył się, a było to możliwe przy takim rzemiośle, jakie zobaczyłem. Poprawienie połączeń przywróciło poprzednią pracę.

Z tego co wiem, w sekwencji powinieneś mieć poprowadzone kable, podobnie jak ja. Jeśli cewka i świece nie pomagają, czepiałbym się połączeń kabli.

https://forum.opel24.com/topic/41938-falowanie-obrot%C3%B3w-astra-g-14-16v/#findComment-407667