Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

to odczytac bledy i usunac usterke

samo sie nie naprawi

byłem u mechanika i pokazałem mu akurat zapaloną kontrolkę,

powiedziałem co i jak, podłączył kompa i stwierdził że wszystko jest w porządku,

a ja mówię że nie jest bo gdzieś musi być jakaś przerwa której nie odnotowuje komputer,

bo gdyby błąd był zapisany w kompie to kasowanie jedynie przez komputer,

a tu po wyłączeniu stacyjki gaśnie.

To powiedział że najlepiej na serwis , oni będą wiedzieli co może być przyczyną i wymienią.

Taki pożytek, ale za diagnostykę skasował.

• Odpowiedzi 39
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

swieci sie kontrolka jest blad, tylko mechanik nie potrafi odczytac...

czym ten mechanik zczytuje??

to niezlego kowala trafiles

zasada jest jedna jak nie mozna sie polaczyc znaczy ze sprzet do bani

w takim przypadku nie bierze sie za to kasy

sprawdz napiecie ladowania

moze masz za male

w takich przypadkach kontrolka poduszek lubi sie zaswiecic

ale blad byc powinien i tak zapisany

to niezlego kowala trafiles

zasada jest jedna jak nie mozna sie polaczyc znaczy ze sprzet do bani

w takim przypadku nie bierze sie za to kasy

sprawdz napiecie ladowania

moze masz za male

w takich przypadkach kontrolka poduszek lubi sie zaswiecic

ale blad byc powinien i tak zapisany

Wg opisu bezpieczników zrobiłem próbę:

wyjąłem bezp. odpowiedzialny za airbag i po przekreceniu stacyjki zapalała się kontrolka,

włożyłem i jest OK,

wynika z tego że gdzieś jest przerwa która nie wymaga wykasowania przez komputer,

wniosek : znaleźć fachowca z prawdziwego zdarzenia.

spadki/skoki napiecia moga to powodowac

juz to napisalem wyzej ;)

a moze to być spowodowane chwilowa przerwa w taśmie, gdzieś coś takiego pisało, ale wtedy nie gasła,

a u mnie gaśnie.

nie ma czegos takiego z tasma - tasma albo jest cala albo przerwana, i bledu nie ma albo jest...

takie cos to albo problem z czujnikiem albo z laczeniami kabli (luty, kostki, itp)

dlatego warto zczytac blad zeby wiedziec gdzie szukac usterki... a nie wszystkie kable cm po cm w aucie przegladac...

co do spadkow napiecia - to sie zgadzam warto sprawdzic jakie jest ladowanie, ale czy wtedy by nie zaswiecal sie wpierw ABS?

no to wszystko jasne...

dzieki za wyklarowanie

abs niekoniecznie pierwszy

u mnie wywalilo pierwsze poduszki jak altek siadal

rozumiem, w najbliższym czasie sprawdze miernikiem jak jest z ładowaniem i napiszę,

co jeszcze zaobserwowałem, najczęściej zapala się kilka..naście sekund od odpalenia po dłuższym postoju kilkadziesiąt minut itd.

chociaż nie jest to reguła, bywa że jest w porządku, a jest i tak ze niekiedy po prostu mam możliwość bo nie jestem na trasie,

to gaszę go i odpalam ponownie, i w 9 na 10 przypadków podczas jazdy już nie świeci, ale zdarza się że się zaświeci.