Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

od jakiegoś czasu przy dłuższych/większych opadach pojawia się w bagażniku woda. Dokładnie w rogach bliżej świateł ale w większej ilości po lewej stronie (z prawej minimalnie). Problem w tym, że sprawdziłem uszczelkę klapy, światła oraz szyby które okazały się ok (może troszkę wilgoć przy światłach). Którędy jeszcze może dostać się tam woda? Z lewej strony wygląda jakby ściekało po wewnętrznej części karoserii bo bywa mokro pod plastikiem (dokładnie gąbka trzymająca wiązkę kabli). Mam szyberdach, ale z niego to chyba ścieka kanalikami do przednich słupków? Z góry dziękuję za sugestie.

https://forum.opel24.com/topic/43699-woda-w-baga%C5%BCniku/

Gość hary1972

Witam,

od jakiegoś czasu przy dłuższych/większych opadach pojawia się w bagażniku woda. Dokładnie w rogach bliżej świateł ale w większej ilości po lewej stronie (z prawej minimalnie). Problem w tym, że sprawdziłem uszczelkę klapy, światła oraz szyby które okazały się ok (może troszkę wilgoć przy światłach). Którędy jeszcze może dostać się tam woda? Z lewej strony wygląda jakby ściekało po wewnętrznej części karoserii bo bywa mokro pod plastikiem (dokładnie gąbka trzymająca wiązkę kabli). Mam szyberdach, ale z niego to chyba ścieka kanalikami do przednich słupków? Z góry dziękuję za sugestie.

Też miałem wieczny problem ze skroploną wodą w bagażniku w corsie b i za żadne chiny nie mogłem dojśc,co pare miesięcy pranie wykładziny bo capiło stęchlizną w bagażniku.No ale samochód sprzedany i problem z głowy.

Ostatnio oglądałem corse c podnosze wykładzine a tam też skroplona woda.

https://forum.opel24.com/topic/43699-woda-w-baga%C5%BCniku/#findComment-395985

• 2 lata później...

mam to samo w swoim, miałem pod kołem zapasowym dużo wody ( około litra a może i więcej ) nie sprawdzałemm jeszcze nigdzie ale to było po intetnsywnych deszczach, opcji jest kilka:

- woda dostaje się przez lampę tylną przez podwiniętą uszczelkę

- gdzieś podczas jazdy nabija woda ale to musiałoby być naprawdę dużo jeżdżone żeby tyle wody naleciało ( w dodatku byłaby brudna )

- przez przewód łączący klapę z karoserią

- przez antenę bo może być nieszczelna

Dodam również że wykładzina jest sucha w bagażniku a zaglądając do wnęk gdzie się odkręca lampy jest suchutko i żadnych oznak wilgoci, jedynie taka masa czarna przyklejona dookoła koła zapasowego jest mokra, to po lewej stronie. Gdy kupiłem ten samochód często ta właśnie strona a dokładniej lampa parowała od środka. więc może jakaś uszczelka?

Piszę tak jakbym głośno myślał ale może ktoś z Was miał podobną sytuację? wiem że trzeba sprawdzić ale ostatnio pogoda nie daje za bardzo okazji do tego.

Mój pierwszy trop prowadził do myjni sapmoobsługowej gdzie używa się myjek ciśnieniowych i myślałem że to po prostu przez jakieś skrzela w samochodzie, które są w każdym samochodzie z tyłu za kołami, ale tyle wody by raczej nie naleciało.

:gwizd:

https://forum.opel24.com/topic/43699-woda-w-baga%C5%BCniku/#findComment-507632