Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Proszę o pomoc i poradę gdzie szukać przyczyny i jak naprawić problem.

Dziś zauważyłem, że mruga kontrolka ładowania aku, mruga to za dużo powiedziane, bardzo delikatnie i ledwo widocznie błyska co jakiś czas, czyli coś nie tak z ładowaniem, ale odpalał cały czas normalnie. Wieczorkiem parkuję i nagle wyczuwam zanik wspomagania kierownicy, nie ma!

Zgasiłem, przekręcam kluczyk, wszystkie kontrolki ok, zapalają się, gasną po chwili jak trzeba, odpalam... zdycha, wszystko gaśnie.

Kilka razy taka sama sytuacja, identyczny efekt plus kontrolka awarii silnika mruga po przekręceniu kluczyka, nie pali się na stałe i gaśnie po odpaleniu jak zwykle.

Myślę, że to nie wina słabego aku, bo wszystko działa normalnie, radio, centralny, kontrolki wciąż po przekręceniu kluczyka jak trzeba, nie ma objawów, że przez kilkakrotne odpalanie siada aku, a miałem tak już więc kojarzę objawy.

Kilka miesięcy temu wymieniałem alternator(regenerowany), ale objawy były inne, wszystko padło, zero prądu.

Tu link, może coś pomoże opis tamtych problemów:

http://forum.opel24.com/topic/39885-Gdzie-jest-prad/page__p__374106__fromsearch__1#entry374106

Zanim wezwę kogoś z kompem i sczytam kody błędów, bo dojechać do mechanika nie mam jak może ktoś zasugeruje kierunek poszukiwań żeby nie wpakować się w niepotrzebne koszty?

Z góry dziękuję, wiem, że można na Was liczyć :-)

Edytowane przez kinky

https://forum.opel24.com/topic/44063-dlaczego-nie-odpala/

to ze altek wymieniles kilka miesiecy temu

nie oznacza ze jest dobry teraz

jak kontrolka check engine mruga

to auta nie odpalisz

immo zwariowalo

sprawdzic kable masowe to raz

dwa naladowac aku i sprobowac odpalic

pomierzyc odrazu napiecie ladowania

samo to ze zapalala sie kontrolka ladowania oznacza ze cos nie tak w tym ukladzie sie dzieje

do tego brak wspomagania

o ile pamietam masz hydrauliczne czyli napedzane paskiem

pasek caly ??

rolki na altku albo pompie wspomagania sie kreca bez oporow ??

moze to pompa wspomagania siada i robi jaja blokujac pasek

tym samym zaburzac prace alternatora

https://forum.opel24.com/topic/44063-dlaczego-nie-odpala/#findComment-397910

O rany, zawsze lubiłem jeśli rozwiązań problemu może być więcej niż dwa :rotfl:

Alternator, że mógł znów paść podejrzewałem od razu, regenerowany, różnie bywa, ale oczywiście do sprawdzenia.

Aku też mi podpada, podobne objawy, no i ta kontrolka ładowania czyli .

Ale to wspomaganie zupełni nie pasuje, chyba, że jest tak jak piszesz.

Sytuacja w tej chwili jest taka:

Poszperałem na forum, pomyślałem, że immo padło, zakodowałem dziś rano kluczyk, Asia odpaliła jakby nigdy nic...raz, drugi raz wszystko w gotowości, kontrolki itp... nie odpaliła. Po pracy już też nie odpaliła, zachowuje się teraz jakby padnięty był aku, ale na razie jeszcze kontrolki, centralny, radyjko, grają jak złoto i kontrolka check engine nie mruga więc immo już ok. Za to przygasają po próbie odpalenia jak przy rozładowanym aku. Paska nie sprawdziłem, będę musiał to zrobić, kable masowe i prąd na aku, tzn poproszę kogoś, ja w prąd nie wierzę i się nie znam ;-)

Czy to coś zmienia/wyjaśnia, że już w ogóle nie odpala, check engine nie mruga?

Czy mogę ewentualnie spróbować rozruchu na kable, jeśli odpali próbować dojechać do elektryka, nawet bez wspomagania? Jeśli będzie chciała Asia jechać oczywiście.

https://forum.opel24.com/topic/44063-dlaczego-nie-odpala/#findComment-397999

Ups!

Nie doczytałem widać, sorry :zdziwko:

Zrobiłem jak piszą, drzwi pozamykane, kluczyk, stacyjka, przycisk zamykania na kilkanaście sekund. Check przestał mrugać, auto odpaliło jak wyżej pisałem, ale z tego wniosek, że przyczyna mrugania check była inna, wariacje elektryki?

Jak w takim razie zakodować immo, serwis, "dorabialnia" kluczyków? Czytałem o tym na forum, ale już się pogubiłem poszukując rozwiązania obecnego problemu.

Przy okazji, zdarzyło mi się już ze dwa razy, że centralny nie łapał, kodowałem jak wyżej i nigdy nie zablokowały się i odblokowały drzwi jak w instr, a czekałem ponad 30s. Ale centralny działał później.

A wracając do głównego wątku, próba odpalenia na kable zawiodła, gdyby to był tylko aku chyba by odpaliła?

Jakieś resztki prądu są, klemy, podłączenie aku ok, wskazówki zachowują się dziwnie, drgają, podnoszą się opadają przy i po próbie odpalenia.

Pasek i rolki wyglądają ok, ale nie mam jak sprawdzić jak pracują.

Chyba pozostaje mi hol i elektryk, ja się na prądzie nie wyznaję wcale :zawstydzony:

Edytowane przez kinky

https://forum.opel24.com/topic/44063-dlaczego-nie-odpala/#findComment-398533

Mam taki sam problem z moją Astrą X18XE1. Jakiś tydzień temu auto zdechło mi na parkingu przed sklepem. Działo się to samo co u Ciebie, migał check engine, byłem pewien, że to immo. Zawołałem elektryka, spróbował odpalić i pierwsze co zrobił to otworzył tylne siedzenie, pod którym znajduje się dojście do pompy paliwa. Kazał spróbować odpalić i popukał w pompe i zapaliło :zdziwko: Niby pompa do wymiany. Jeździłem z 2 tygodnie i znowu mi padł, więc zrobiłem to samo co on (potrzeba 2 osóB) jedna odpala (oczywiście auto musi być na luzie :wesoly:) a ja popukałem w pompę i odpalił. Chyba czeka mnie wymiana pompy. Ale znajomy ostatnio podpowiedział, żebym wymienił filtr paliwa bo mam jeszcze oryginalny ('99r) więc zacznę od tego. Sprubuj "mojego" sposobu.

https://forum.opel24.com/topic/44063-dlaczego-nie-odpala/#findComment-399490