Gość jacko323 Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2011 (edytowane) Witam szanownych kolegów mam zamontowane radio cb lafayette atena auto przez dwa tygodnie stało w garażu po wyjeżdzie okazało się że radio jak ktoś rozmawia słysze trzaski a w tle ich rozmowe bardzo trudną do rozszyfrowania mowe, myślałem że to coś z anteną [ antena Lemm 1063] ale po podłączeniu innej [ president 70cm ] to samo, chyba nawet mnie nie słychać bo nikt mi nie odpowiada, nie chcę za dużo mówić bo może co się stać z koncówką mocy, o ile to antena, ale przecież po przekładce to samo więc już nie wiem co to może być, a czy można jakoś sprawdzić czy poszła końcówka mocy? bardzo prosze o jakieś rady, z góry pięknie dziękuje oraz pozdrawiam Jacek Najmocniej przepraszam problem rozwiązany jak wróciłem do domu po tych dwóch tygodniach to przez nieuwagę musiałem przełączyć fale z AM na FM, a że ze mnie początkujący CB-radiowiec [ znaczy d--pa ]po prostu tego nie zauważyłem jaszcze raz przepraszam za zajęcie miejsca na forum :zawstydzony: Edytowane 20 Sierpnia 2011 przez jacko323   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/44903-problem-po-postoju-z-cb/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość End Opublikowano 11 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2011 Instrukcja do ręki (Yosan pro 120 ta będzie lepsza), poczytaj troszkę. Cb radio nie jest telefonem komórkowym i żeby się nim posługiwać trzeba mieć pewne minimum wiedzy. Twój problem właśnie wynika z nieumiejętności obsługi radia, zresztą również dużej ilości użytkowników tego sprzętu. Dziwne jest, że w samochodzie wiesz gdzie jest lewarek zmiany biegów, pedał sprzęgła i hamulca oraz gdzie sa zlokalizowane przełączniki i do czego służą. Twoje pytanie, przekładając na język forum samochodowego brzmi: Wsiadam do auta uruchamiam silnik, wciskam pedał gazu, obroty silnika wzrastają, a auto nie chce jechać. "sprzęgło i lewarek zmiany biegów" Tak samo chcąc nawiązywać łączności przez radio CB trzeba mieć minimum wiedzy na ten temat i wiedzieć do czego służy dany przełącznik w transceiver'a. Nikt nie wymaga abyś znał zasady formowania sygnału w emisji A3E czy F3E ale rozróżniać te emisje powinieneś, a także powinieneś wiedzieć w jakim trybie i z jakimi częstotliwościami pracuje się w Polsce. Niestety duża większość osób używających taki sprzęt nie ma o nim zielonego pojęcia. CH 19 i wołamy: Mobilki jak mnie słychać Trzeszczysz kolego, musisz się rozkręć to będzie lepiej. Ja bynajmniej mam z tego ubaw   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/44903-problem-po-postoju-z-cb/#findComment-405020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jacko323 Opublikowano 11 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2011 Instrukcja do ręki (Yosan pro 120 ta będzie lepsza), poczytaj troszkę. Cb radio nie jest telefonem komórkowym i żeby się nim posługiwać trzeba mieć pewne minimum wiedzy. Twój problem właśnie wynika z nieumiejętności obsługi radia, zresztą również dużej ilości użytkowników tego sprzętu. Dziwne jest, że w samochodzie wiesz gdzie jest lewarek zmiany biegów, pedał sprzęgła i hamulca oraz gdzie sa zlokalizowane przełączniki i do czego służą. Twoje pytanie, przekładając na język forum samochodowego brzmi: Wsiadam do auta uruchamiam silnik, wciskam pedał gazu, obroty silnika wzrastają, a auto nie chce jechać. "sprzęgło i lewarek zmiany biegów" Tak samo chcąc nawiązywać łączności przez radio CB trzeba mieć minimum wiedzy na ten temat i wiedzieć do czego służy dany przełącznik w transceiver'a. Nikt nie wymaga abyś znał zasady formowania sygnału w emisji A3E czy F3E ale rozróżniać te emisje powinieneś, a także powinieneś wiedzieć w jakim trybie i z jakimi częstotliwościami pracuje się w Polsce. Niestety duża większość osób używających taki sprzęt nie ma o nim zielonego pojęcia. CH 19 i wołamy: Mobilki jak mnie słychać Trzeszczysz kolego, musisz się rozkręć to będzie lepiej. Ja bynajmniej mam z tego ubaw HA , ha , ha wielki szacunek dla wielkiego CB-radiowca po prostu omnibu-C CB radia   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/44903-problem-po-postoju-z-cb/#findComment-405057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość asterkasport Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 To się nazywa konstruktywna krytyczna odpowiedź z zachowaniem dobrego humoru Pozdrawiam   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/44903-problem-po-postoju-z-cb/#findComment-407226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość End Opublikowano 3 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 Skierowałem ją do ogółu użytkowników sprzętu CB. Niestety takie są dzisiejsze realia. Zero wiedzy, która naprawdę jest potrzebna. Mam nadzieje, że jacko323 nie ma mi tej odpowiedzi za złe.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/44903-problem-po-postoju-z-cb/#findComment-407821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi