Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

ładowanie bez odbiorników prądu 13,9, na włączonych światłach 13,6.

czytałem, że powinien ładować 13,5-14,4 no i można powiedzieć, że jest na granicy... czy wg Was wymiana szczotek pomoże? regulator napięcia ok bo po przegazowaniu pomiar ten sam.

 

z góry dzięki za pomoc:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ładowanie na włączonych światłach na wolnych obrotach nie powinno spadać poniżej 14V.

Zapewne padł regulator napięcia.

Wymień bo idzie zima i będziesz miał problemy z odpalaniem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość

Ładowanie na włączonych światłach na wolnych obrotach nie powinno spadać poniżej 14V.

 

Czy ja wiem..? Same przednie żarówki , to coś ok 100 wat . Plus tylne - powinien być wyraźny spadek napięcia ( u mnie spada o jakieś 0,6-0,7 V). Po włączeniu pozostałych "gadgetów"( oprócz wycieraczek), spada na coś koło 12,6 V.

Proponowałbym naładować aku na max i z raz w tygodniu sprawdzać napięcie przed odpaleniem ( u mnie z 13,2 V do ok 12,4 V, spadało prawie pół roku). Krótkie przejażdżki nie sprzyjają ładowaniu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

powinien być wyraźny spadek napięcia

 

Nie powinno być wyraźnego spadku.

Najwyżej 0,3V na wolnych i włączonych światłach.

 

12,4 V

12,6 V

 

Takim napięciem chcesz właściwie ładować 12V akumulator???

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość

Takim napięciem chcesz właściwie ładować 12V akumulator???

 

Co prawda instrukcja odnosi się do napięcia aku , ale mówi ,że wszystko co ma 12,4V i więcej jest ok . W końcu nie tylko napięcie jest istotne , ale i moc ( u mnie jest trochę na styk).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

przyjmij, iż 1cela to 2,1V razy 6szt. daje nam 12,6V

napięcie naładowanego aku w stanie spoczynky

 

czytałem, że powinien ładować 13,5-14,4
książkowe to 14,2 +-0,3V

 

czy wg Was wymiana szczotek pomoże?
na początek sprawdź ich stan, przeczyść bieżnię wirnika

  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość WWR

Prawdopodobnie szczotki Ci padają, a może powiedz jaki masz aku? Taki sam jak powinien być oryginał czy mniejszy? Niektórzy robią taką akcje że wrzucają mniejszy aku by zaoszczędzić, bo tańszy...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

alternator bosch 60A a akumulator centra futura 72ah 720A

Edytowane przez lukasnarloch1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po ponad roku od mojego poprzedniego postu w tym temacie jestem zmuszony go odświeżyć. Otóż napięcie ładowania bez włączonych odbiorników (no tylko ledy bo włączają się automatycznie po uruchomieniu silnika)wynosi 14,7, po włączeniu świateł mijania spada na 14,4. Czy to walnięty regulator napięcia?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.