Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Witam!

Pierwszy post więc witam serdecznie mam ndzieję, że zagoszczę na forum dłużej i nie z problemami a jako zadowolony i szczęśliwy posiadacz opla.

Ale do rzeczy: Obnoszę się z zamiarem kupna Opla Omegi 2.2 DTI z 2003 roku (import Niemcy).

Jak w temacie:

1. Auto posiada fabryczną nawigację - czy jest możliwość wczytania do niej mapy Polski. Szukałem na forum w necie i nie za bardzo znalazłem cokolwiek w tym temacie. Generalnie są mapy do aut opla starszych oraz do zupełnie nowych z lini opla.

2. Auto wyświetla i wymawia komunikaty w języku niemiecki. Czytałem na forum o możliwości zmiany języka komunikatów np. na angielski( i taki mnie interesuje) - czy zmiana języka z niemieckiego na angielski odnosi się również do wymawianych komunikatów czy tylko do wyświetlanych. Jednym słowem auto po zmianie języka wyświetla angielski ale gada nadal po niemiecku.

No i jeszcze jedno jak najlepiej zorientować się czy nie był cofany licznik w tym aucie. Bo nie ukrywam że serwis zaoferował mi kontrolę auta pod kątem bezwypadkowości powłoki lakierniczej ale stwierdził że rzeczywistości przebiegu nie jest w stanie stwierdzić. Oczywiście wiem o takich domorosłych sposobach jak mieszek zmiany biegów, obtarcie kierownicy, tapicerka itp. CHodzi mi bardziej o jakiś taki fragment jak np. podnieść maskę zobaczyć na jakieś nakrętki które powinny być np zaplombowane czy coś takiego. Nie miałem do tej pory opla więc nie mam z nimi doświadczenia a nie chcę się naciąć.

Pytania może są naiwne ale liczę na pomoc ekspertów.

Z góry dziękuję za pomoc i do następnych postów.

kiston

https://forum.opel24.com/topic/460-nawigacja-komputer/

Z nawigacją w Polsce - to jest jedna wielka porażka, aczkolwiek odpowiadając na twoje pytanieto jest możliwość, ale ....

- gdy będziesz jej używał stwierdzisz po pewnym czasie, że wolisz jeździć bez niej niż z nią.

Powód jest jeden bardzo mała dokładność map polski.

Ja miałem wersje do mercedesa z roku 2004 i na jej podstawie zdecydowanie stwierdzam, że wolę jeździć na CB niż na NAVi.

Inaczej to się ma w krajach zachodnich - tam to czysta przyjemność jeżdzenia na navigacji. Sam często jeżdze po drogach naszych zachodnich sąsiadów i aż chce się jeżdzić.

Nie sądze by przez te 2 lata coś się zmieniło. Co do map musisz spojrzeć jaki komputer obsługuje twoją nawigację - ja w mercedesie mam Blaupunkta i map do nich troszkę jest.

1. Allegro

2. Salon Samochodowy

3. P2P

4. Inne

Co do komend to niestety nie jestem w stanie Ci udzielić odpowiedzi.

https://forum.opel24.com/topic/460-nawigacja-komputer/#findComment-363200

Gość Anonymous

Przebiegu nikt ci nie poda. Prawda jest taka że wszystko można cofnąć i wszystko zmienić :|

Co do tego czy będzie wyświetlało po angielsku a mówiło po niemiecku to nie wiem ( nie wiedziałem nawet że komp w omie C mówi ) :wink::(:?::?: Jedynie możesz sie dowiadywać w serwisie czy jest taka opcja w twojej omedze przewidziana (bo w B były tylko po np niemiecku, oraz takie w których były np 2 - 3 języki)

https://forum.opel24.com/topic/460-nawigacja-komputer/#findComment-363194

Wiesz, najlepiej musisz swoim okiem rzucić na grubość tarcz hamulcowych, stan pedałów, gałki biegów, siedzien, wytarcia kierownicy, grubość opon.

Sam ostatnio kupowałem 2 tyg temu peugeota 407, co ciekawe objeżdziłem 3 dni w Hamburgu po salonach, auto hausach. Powiem jedno czasami fajnie wygląda jak auto ktore ma 23 tys km ma starte laczki bo raczej coś takiego jest niemożliwośćią.

Ostatecznie kupiłem autko z jazdy testowej z salonu peugeota i nachodzi mi pytanie skoro kupiłem auto z salonu bezwypadkowe z 1200 km przebiegiem to czy w Polsce muszę robić przegląd ? Auto z salonu 1 właściciel.

2 pytanie czy jeśli mam pojemnośc 1997 to łapię się na akcyzę do 2 litrów czy i płacę 3.2% czy powyżej 2 litrów i płacę ok 13%.

Noi kolejne pytanie czy jesli w niemczech kupiłem po cenie netto to w Polsce płacę Vat ? Czy jestem zwolniony od podatku - przepraszam, że nie w temacie ale się rozkręciłem a informację te mogą pomóc naszemu koledzę, który też jedzie po autko

https://forum.opel24.com/topic/460-nawigacja-komputer/#findComment-363193

Gość Anonymous
2 pytanie czy jeśli mam pojemnośc 1997 to łapię się na akcyzę do 2 litrów czy i płacę 3.2% czy powyżej 2 litrów i płacę ok 13%.

Moim zdaniem zapłacisz 3,2 % bo do 2 litrów pojemności wszystko co ponad 2 akcyza juz wieksza.

Co do nawigacji to nie wiem czy jest kolorowa ale znajduje się po prawej stronie zegarów tam gdzie jest komputer

Jeszcze co do przebiegu : sprzedający deklaruje 90.000 auto 2003 rok. Wydaje mi sie troche mało....)jak na warunki niemiecki) Widziałem tylko zdjęcia i wygląda jak igła. (na zdjeciach). No i to co zastanawia to cena ktora jest nizsza o jakies 1500 eur od takich samzch autek ale np z wiekszym przebiegiem.

Pozdrawiam

https://forum.opel24.com/topic/460-nawigacja-komputer/#findComment-363184

Gość Anonymous

Co do nawigacji to nie wiem czy jest kolorowa ale znajduje się po prawej stronie zegarów tam gdzie jest komputer

To wygląda na to, że będziesz miał ten fajny kolorowy ekranik :wink:

https://forum.opel24.com/topic/460-nawigacja-komputer/#findComment-363179